zondag 17 oktober 2021

Kat in het nauw

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zo ook pastor Pieter Kuit van de oktober 2020 opgerichte Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020.

De belangrijkste publicatie van de commissie was een ontluisterend boek waarin de verklaringen zijn opgenomen van tachtig agenten over de impact die de coronamaatregelen hebben op hun werk en hun contact met burgers en collega’s. Sluit mooi aan bij de strijd van de commissie tegen de steeds strengere en vrijheidsbeperkende regels die de regering doorvoerde in de strijd tegen corona.

Uitgeverij De Blauwe Tijger doorbrak afgelopen week echter de stilte over het agentenboek. 'Ondanks herhaaldelijk en dringend navragen bij Pieter Kuit bleek niemand, ook wij niet, toegang te kunnen krijgen tot de vermeende opnames van deze politieverhoren.' Er is ook geen notariële verklaring gekomen.

Kuit heeft zich dit weekend tot minister Grapperhaus gewend. Alleen die kan hem nog helpen.

Vanwege ernstige bedreigingen tegen het leven geuit, heeft de commissie namelijk besloten beelden met de verklaringen in bewaring te geven bij een notaris. Doch: 'De voorwaarde waarop de notaris de beelden van de verklaringen van de agenten in bewaring wilde nemen, was een volledige anonimiteit van deze notaris, behalve naar de minister van Justitie en Veiligheid, de heer Grapperhaus, op het moment dat die zich bereid zou tonen de notarisverklaring in ontvangst te nemen.'

Best handig voor Pieter, zo'n anonieme notaris.  

Gelukkig hebben de agenten, volgens Pieter dan, de commissie verzocht om toch naar buiten te mogen treden. Daarna is helaas alles in het honderd gelopen. De commissie is op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor 80 agenten en hun eventuele partners. Het bleek echter 'bijna onmogelijk' een locatie te vinden die de agenten wilde huisvesten. Veel locatie-eigenaren waren bang voor hun veiligheid. Door alle onrust hebben de agenten hun medewerking alsnog ingetrokken.

Op maandag 18 oktober zal er evenwel een aangetekende brief worden verstuurd aan Grapperhaus. 'In deze brief verzoeken wij de heer Grapperhaus de commissie te ontvangen en de beëdigde notarisverklaring waarin vermeld staat dat de verklaringen van de agenten op echtheid berusten in ontvangst te nemen.' Maandag staat ook een bewijs van verzending op de site.

Barracuda kan wel ongeveer raden hoe dit afloopt. Grapperhaus zal de verklaringen zogenaamd niet openbaar willen maken, en ook zijn reactie mag niet naar buiten komen. Blijft over: het bewijs van verzending.Geen opmerkingen:

Een reactie posten