vrijdag 3 december 2021

Regiezitting 2

Meest opvallend bij de regiezitting rond het gearresteerde team van het Red Pill Journaal (Wouter Raatgever, Hans Meyer en Joost Knevel) vanochtend: geen enkele demonstrant bij de rechtbank Den Haag. Uit het oog, uit het hart. Ook in forumgroepen bij Telegram Messenger die ooit ter ondersteuning van Knevel & co waren opgericht is het al maanden stil.

Toch was er opvallend nieuws: het OM vertelde over persoonlijkheidsonderzoeken die zijn gedaan naar de drie verdachten. Knevel zou een antisociale stoornis en waarschijnlijk een paranoïde waanstoornis hebben. Hij en Raatgever zullen mogelijk nog verder worden onderzocht in Pieter Baan Centrum.

Raatgever was kennelijk zo paranoia dat hij maanden niet te vinden was. Hij gebruikte cash geld, had telefoons uit, en geen vaste verblijfplaats. OM: 'Dat is gedrag dat je ziet bij zware criminelen'.

Red Pill Journal was volgens het OM een orgie van verdachtmakingen. Met veel reikwijdte, er keken duizenden mensen. In Oost-Brabant verklaarde een bedreiger van Rutte in de rechtbank 'dat zijn ogen waren geopend door Joost Knevel'. Diezelfde man gooide cobra's naar een politiebureau.

Een vrouw nam contact op met Raatgever, ze wilde 'soldaat' worden en in actie komen. Uit politiegegevens bleek dat deze vrouw suïcidaal was en hard drugs gebruikte.

De twee mannen die worden verdacht van het gooien van een molotovcocktail door het raam van een journalist in Groningen, afgelopen augustus, bleken voor hun daad ook al geïnspireerd door verspreiders van complotverhalen over kindermisbruik en -moord in Bodegraven. Het OM noemt de aanslag een vorm van 'gewelddadig extremisme'.

Alleen Hans Meyer had spijt en mocht van het OM de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten. De overige verdachten blijven in voorlopige hechtenis, Raatgever is volgens de rechter vluchtgevaarlijk en er is een recidive-risico, Knevel heeft vermoedelijk een zeer ernstige psychische aandoening en moet naar het Pieter Baan Centrum. Meyer heeft een gebiedsverbod Bodegraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten