donderdag 30 december 2021

Jaaroverzicht (4)

Hoewel hij het zelf ongetwijfeld anders ziet, was het niet echt het jaar van Willem Engel, het boegbeeld van Viruswaarheid. Hij verloor in 2021 nagenoeg alle rechtszaken. Tegen de Staat omdat die zou moeten stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus, tegen Facebook die hem de mond had gesnoerd, tegen nieuws- en opiniesite Joop.nl van BNNVARA omdat die Engel een corona-ontkenner, sekteleider en viruswaanzinnige had genoemd, en tegen viroloog Van Ranst omdat die hem in de media had vergeleken met een terrorist en een virusontkenner. Het merendeel van de zaken betrof dus niet het coronabeleid, maar het ego van Engel.

De zaak tegen Van Ranst voelde Engel pas echt in de portemonnee: de Vlaming vroeg een schadevergoeding van 7000 euro omwille van roekeloos en tergend geding. Engel moest uiteindelijk 4000 euro ophoesten. Dat geld gaat integraal naar het vaccinatieprogramma COVAX van de Verenigde Naties. 'Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij', aldus Van Ranst.

Viruswaarheid heeft één zaak wel gewonnen: de rechter vond in februari dat de avondklok per direct moest worden opgeheven op technische gronden. Vrijwel meteen stemde de Eerste Kamer in met een spoedwet voor de avondklok, waardoor het verbod weer van tafel ging. Het Hof oordeelde een week later dat de avondklok gewoon kon worden gebaseerd op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, was volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.

Sindsdien zit het Engel niet echt mee. In februari werd bekend dat jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid, met dank aan het geheugen van oud-officier van justitie Fred Teeven, een verleden had als Don Corleone van een beruchte cocaïnebende. Pols was ooit de onmisbare schakel in de organisatie van de uitvoer van ongeveer 163 kilo cocaïne in de zogeheten Camaro-zaak. Pols werd in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, nadat hij eerder 10 jaar had gekregen. Na vrijlating verzweeg Pols volgens de Telegraaf dit criminele verleden bij sollicitaties.

Bijna 22.000 mensen deden onlangs aangifte tegen Engel. Norbert Dikkeboom uit Harderwijk (werkzaam in de medische sector) is de uitingen van Engel zat en wil dat hij vervolgd wordt voor opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk. Engel sommeerde Dikkeboom om stante pede met zijn activiteiten te stoppen. Die gaf daar geen gehoor aan.

Een dezer dagen zou de zaak die het OM tegen hem heeft lopen tegen Engel dienen. Engel wordt verdacht van ‘opruiing tegen het openbaar gezag’. Ook negeerde hij een demonstratieverbod. De behandeling is opgeschort omdat Engels advocaat 'ziek' is. Hij vertelde er niet bij of het corona betreft.

Kennelijk zit Engel al deze tegenslag behoorlijk dwars, want in een jaar tijd veranderde zijn toon: termen als regime, coupplegers, dictator, fakenews en hoax vliegen je tegenwoordig om de oren, Engel leest artikelen die hij citeert niet meer nauwkeurig zodat anderen hem telkens moeten corrigeren, put steeds vaker uit dubieuze (complot)bronnen, geeft interviews aan volslagen malloten als Wim Visscher, suggereert steeds vaker dat verkeersongelukken en neervallende voetballers een dodelijke prik hebben gehad en het taalgebruik wordt met de dag slordiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten