maandag 27 december 2021

Jaaroverzicht (1)

2021 was het jaar waarin corona ondanks vaccinaties maar niet wilde verdwijnen en daarmee ook de wappen niet. Het jaar liep voor hen echter slecht af: een flink deel zit achter slot en grendel.

Het jaar was nog niet begonnen of de vlam sloeg in de pan. Eerst in de VS. Nadat President Trump, hevig gefrustreerd omdat hij de verkiezingen nipt had verloren, tijdens een speech in Washington DC in ferme bewoordingen had opgeroepen naar het Capitool te gaan, marcheerden duizenden aanhangers naar de gezamenlijke zitting van het Congres. Daar moest de stemmentelling van het Kiescollege nog beginnen. Een deel van de menigte brak door de politieblokkades, waaronder een half naakte getatoeëerde man met bontmuts en hoorntjes op zijn hoofd, de QAnon-sjamaan. Ook Jason Tankersley, hoofd van de Maryland Skinheads en neonazi, drong het Capitool binnen, net als vertegenwoordigers van de ultrarechtse Proud Boys. Allen doolden uren door Het Capitool.

Uiteindelijk werd het grootste deel van de raddraaiers gearresteerd. En Trump verleende ze geen gratie. De QAnon sjamaan kreeg een gevangenisstraf van 41 maanden en bood zelfs nog aan om tegen Trump te getuigen. 

Het duurde even voordat (ook Nederlandse) QAnon aanhangers begrepen dat Trump toch echt niet terug zou keren in het Witte Huis. In de laatste minuten in functie kondigde de president tot hun spijt geen staat van beleg af en president Biden bleek nadien ook al geen geheime handpop van Trump. Die aanvankelijk nog geloofde dat hij tegen het einde van de zomer gewoon weer in het Witte Huis zou zitten. Toen ook dit wonder zich niet voltrok, ging de QAnon beweging in rook op.

In Nederland sloeg de vlam in januari ook de pan. Terwijl er in de Residentie werd vergaderd over een avondklok, liep het op het Museumplein in Amsterdam behoorlijk uit de hand. De ME voerde charges uit, onder meer met een waterkanon. AT5 stuitte op de bejaarde homeopathische arts Piet van Herten die glashard voor de camera beweerde dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. 

Daarmee was de toon voor de rest van het jaar wel gezet. Vele maanden later liep het in Rotterdam wederom uit de hand. Rellen, gewonden en tientallen arrestaties bleken het startschot van een onrustig weekend in het hele land. Hulpdiensten aanvallen, de stad molesteren en winkels vernielen, het was volgens vele Rotterdammers een klap in het gezicht van iedereen die dag in dag uit keihard werkte om het beste voor Rotterdam te bewerkstelligen. 'Het rellend tuig moet zich kapot schamen'. Onderliggend woeden polarisatie en onvrede als een veenbrand in de samenleving, waarschuwden experts.

Videre werd het blog dat een jaar lang de loopgravenoorlog minutieus volgde aan de hand van honderden selfiefilmpjes van de coronawappen tijdens hun zoveelste arrestatie of confrontaties met vakkenvullers in de supermarkt (aan wie soms de hele grondwet werd voorgelezen).

Ze maakten zich enorm druk over de schadelijke gevolgen van het coronavaccin, maar schaamden zich er niet voor om in video's aardig wat ongezonde sigaretten weg te paffen. Of een lelijke ring door hun neus te boren. Zoals Debbie 'Kankerhonden' Beekwielder, die met de feestdagen weer eens vastzit in Nieuwersluis. Een andere hoofdrolspeler was Tinus Koops die jarenlang leefde van roofovervallen en op het Museumplein ruzie zocht met platte aarde gelover Erik Groenendijk. 

Ook zagen we, naast een hoop onverstaanbare Limburgers, regelmatig de steuntrekkende Utrechter Michel Vitaliti voorbijkomen die zich na elk bezoek aan de supermarkt beklaagde over 'fucking schoapen' met mondkapje en Max vd Berg, die een dezer dagen op zijn fietsje in Rotterdam minister Hugo de Jonge thuis wilde opzoeken, door de politie werd weggestuurd en wegens bedreiging alsnog werd opgepakt.

Voor al deze zelfbenoemde vrijheidsstrijders is het te hopen dat de coronacrisis nog lang aanhoudt. Een bestaan zonder continue aandacht op social media gaan ze niet trekken.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor weer een jaargang van het Barracuda-blog. De website is na ruim dertien jaar uitgegroeid tot een database van Nederlandse complottertjes. Altijd boeiend om te lezen, al lijken de hoofdfiguren van enkele jaren geleden (Kat en Dankbaar, wie anders?) op hun laatste benen te lopen.

    Ik wens je een voorspoedig 2022, Barra.

    BeantwoordenVerwijderen