dinsdag 28 december 2021

Jaarovericht (2)

Eind januari kregen Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel dikke ruzie met dominee en tamme vogelaar Hans Meyer. Meyer eiste in de live-uitzending van het videojournaal Wees de Weerstand dat het niet meer zou gaan over QAnon. 'Gaandeweg dreigt de focus te verspringen van het goede nieuws van Jezus Christus naar het slechte nieuws van de wereld,' besloot Meyer, die QAnon 'een van de ergste misleidingen in onze tijd' noemde.

Hans ging zijn eigen weg, en de overige dappere dodo's voerden intussen de druk van reeds in 2020 gestarte actie Beschadiging Jaap van Dissel flink op. Knevel bleef maar putten uit hervonden herinneringen (na tientallen jaren) aan RIVM-baas Van Dissel die samen met de lokale huisarts op gruwelijke wijze zeker twee kindjes zou hebben vermoord.

De uitzendingen van het Red Pill Journal trokken dankzij de lockdown steeds meer kijkers, en die kwamen in februari in actie. Zij legden bloemen op de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen en ook werd de begraafplaats in Bodegraven (waar Knevel opgroeide) bedolven onder tientallen boeketten. De complotdenkers dachten dat de overleden kinderen zijn vermoord door een satanistisch-pedo-netwerk dat afkomstig is uit het dorp. Waarmee de landelijke pers werd gehaald. De gemeente stelde een noodverordening in om complotdenkers te weren van de begraafplaats.

De toon in de door het trio opgerichte Telegram kanaal Bataafse Republiek werd intussen radicaler. Zodanig dat twee vrouwen werden opgepakt wegens het bedreigen van Jaap van Dissel. Alleenstaande moeder Dieuwke P. kreeg uiteindelijk 6 weken celstraf, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor online bedreigingen 'die ze niet zo had bedoeld'. 

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk kondigde intussen juridische stappen tegen Micha K., Joost K. en Wouter R., zoals ze inmiddels in de mainstream media werden genoemd. Begin juli oordeelde de rechter dat het drietal per direct moest stoppen met het rondbazuinen van hun theorieën.

Begin juni werd de voormalige bedrijfscoach Wouter Raatgever aangehouden in het Groningse Siddeburen, waar hij zich had verstopt met cash geld en een mobieltje dat permanent uitstond. Er kwamen twee arrestatiebusjes, meerdere politieauto's en een aantal honden aan te pas. Raatgever werd voor bedreigingen door de politierechter veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Daarna rolden ook de andere Red Pill dominostenen om. Micha Kat werd in juli Noord-Ierland opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten, omdat hij nog een straf moet uitzitten. Daar kwamen aangiftes over het Red Pill Journal bij. Kat mocht zijn aanstaande zaak zijn thuis in Ierland afwachten, maar niet meer publiceren over Bodegraven. Na een korte radiostilte kon Kat zijn Gilles de la Tourette al niet meer onderdrukken met als gevolg dat hij in Her Majesty's Prison in Lisburn, Noord Ierland moet blijven zitten in afwachting van zijn uitleveringsverzoek.

Joost Knevel werd in augustus in Spanje opgepakt op basis van een Europees arrestatiebevel en naar Nederland gebracht. Hans Meyer werd als vierde gearresteerd vanwege bedreigingen aan het adres van Van Dissel in een video die hij na de breuk met Raatgever en Kat had opgenomen. 

Van het Red Pill verzet is weinig meer over. Wees de Weerstand is opgeheven. In oktober sloot de politie, vermoedelijk zonder hulp van het platform, de twee Telegram chatkanalen Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws wegens bedreigingen en opruiingen. De opvolger Bataafse Leeuw zit nu vol makke schapen die zich nauwelijks nog druk lijken te maken over hun oprichters. 

Kat hoort begin volgend jaar of hij wordt uitgeleverd. Knevel en Raatgever blijven in voorarrest totdat hun zaak wordt behandeld. Knevel is al akkoord met een psychiatrisch en psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Hij heeft volgens de officier van justitie een persoonlijkheidsstoornis, mogelijk een waanbeeld dat volgens het OM nader onderzoek vergt. Raatgever verzet zich tegen opname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten