zondag 29 januari 2023

Vijfde dimensie

Heul lang geleden, toen onze Barracuda een jetje was, had je Zapruder, een alternatieve nieuwssite opgezet door softwareklopper/fotograaf Patrick Savalle alias Patman. Die verlof nam om zo rond 2007 een diepgravende serie te maken over het AIDS complot. Met dank aan één zogenaamde 'deskundige': Wilhelm Godschalk, die in een persbericht ten onrechte werd aangehaald als 'een gereputeerd biochemicus'. In het dagelijks leven deed de beste man iets met beleggen.

Nadat Zapruder beweerde het HIV-virus nog nooit zou zijn gefotografeerd, kwamen reaguurders met tal van foto's, waarop de reactie dan weer was: kan best gesjopt zijn. Een andere bekende tactiek vormden de een-zwaluw-maakt-zomer verhalen: HIV geïnfecteerd en kerngezond, zie je nou wel?

Patman kon slecht tegen de kritiek op zijn stukkies, onder meer bij de voorloper van Barracuda, Zapburu.

Zapruder en bijwagen Zaplog misten de aansluiting bij de sociale media, en dat was het begin van het einde. Technisch haperden de sites steeds vaker en in 2018 viel het doek: Zapruder was al uit de lucht gehaald, maar nu ging Zaplog ook op zwart, wegens claims voor geschonden auteursrecht.

Savalle trok zich terug achter een slotje op Twitter, ook toen het coronageweld losbarstte.

Maar zie, nu ligt er superdun boekje Complot Catalogus waarvoor wel bijna 20 euro moet worden afgetikt. 'Dit boekje is uw initiatie (...) tot complotdenker. Een bezoekje aan de hersengarage; het wil u op een andere manier leren kijken naar de wereld. Het heeft niet als doel het uitputtend analyseren van de diverse complotten, dat kunt u na lezing zelf. Het is geen vis maar een hengel'

Bij uitgeverij Blauwe Tijger mocht Savalle een uur lang uitweiden over het boekje dat een soort afscheid moet voorstellen. De complotten hebben Savalle zo te zien zilvergrijs gemaakt, maar de handgebaartjes zijn gebleven. De Platte Aarde, daar gelooft hij niet in, maar is wel een manier om de geest te scherpen.

Het gesprek wordt pas echt grappig als uitgever Tom Zwitser (zwaar katholiek) verklaart dat wappies geneigd zijn om van alles te geloven 'omdat ze niet in God geloven' en hij 'rust heeft in mijn geloof'. Daarna zitten de gesprekspartners niet meer op een lijn, laat staan in de door Patman aanbevolen vijfde dimensie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten