vrijdag 12 september 2008

Rechtse Hetze


Dagblad De Pers heeft een advertentie geweerd van GeenCommentaar.nl. Daarin wordt links Nederland opgeroepen wat meer steun te geven aan het eigen actieverleden. Die heeft een flinke deuk opgelopen sinds de onthullingen over Duyvendak, Cramer, Bussemaker en niet te vergeten Rita's rode jaren. Stelde die Duyvendak affaire nog iets voor, de rest was een McCarthy-achtig mediaoffensief met geen ander doel dan het vuurtje nog eens lekker op te stoken. Gewoon wat oude nummers van het krakersblad Bluf! doornemen en je komt vanzelf een jeugdzonde van een onbezonnen kamerlid tegen, zelfs inbreken, documenten achterover drukken en die publiceren.

Dat het huidige kabinet grotendeels is gevormd in de roerige politieke jaren zeventig en tachtig en enkele kamerleden dus actief betrokken zijn geweest bij de krakersbeweging, daar ligt geen mens wakker van. Net zo goed als je Amerikaanse presidenten hebt die als student wel eens een jointje hebben gerold. Andere tijden, andere gewoonten.

Maar om nu het Bluf-verleden nog eens te gaan verheerlijken als een heldendaad van weleer is weer het andere uiterste. "Wij hebben ons verbaasd over het gebrek aan steun van links voor de advertentie, onder huidige linkse prominenten. Wij hebben ons verbaasd over de hypocrisie van rechtse politici, die te pas en te onpas het vrije woord verdedigen, behalve als het niet in hun ideologische straatje past. Wij hebben ons ook verbaasd over het feit dat de media hun toenmalige collega's van Bluf! nauwelijks hebben verdedigd. Accepteren ze dan het idee dat informatie publiceren niet kan wanneer de mogelijkheid bestaat dat die illegaal verkregen is?"

De advertentie is ondertekend door vele tientallen grappenmakers die zich enthousiast via GeenStijl hebben aangemeld: HEMAWORSTJE (CAPOdibloggers), Kropotkin (Anarchokapitalist), Thomas (afwasser), Joke Kaviaar (geestelijk gestoorde), Hermann Boring (Anti kraakwacht), Hugo Chavez (Wereldverkloter), Pius XIII (Theoloog), Job Cohen (Theedrinker), Andreas Baader (Beroepsboeroeper), Hunter S. Thompson (polydruggebruiker), Volkert van der Graaf (moordenaar in dienst van gl), Richard "Mack" Machowicz (Future Weapons Tester) enzoverder.
Moeten we dit serieus nemen? Kennelijk wel. Sargasso.nl vraagt zich af of De Pers voor de vuurwind van de Rechtse Hetze buigt. "Met de huidige aanval ‘op alles wat milieu te maken heeft’ molesteert de Rechtse Hetze recent verworven burgerrechten," lezen we. "Als organisaties als Milieudefensie een beroep doen op deze rechten heet dat in de Rechtse Hetze: ’sabotage’ en ‘ondemocratisch’. Deze beschuldigingen leiden zweer tot Kamervragen en zo is de Rechtse Hetze van een noodlijdend mediaconcern agenda-settend in Den Haag. De hoofden van miljoenen Nederlanders worden dagelijks volgepompt met dergelijke massamanipulatie."

En ineens zijn die vermadelijde jaren tachtig weer helemaal terug.

1 opmerking:

  1. De Pers is toch een behoorlijk populistisch blaadje? Het verbaast me dat ze die advertentie geweigerd hebben, volgens mij houden ze wel van een relletje.

    BeantwoordenVerwijderen