donderdag 11 september 2008

Linksdraaiend hulpverleningscircus


Wie koppen leest als "Onze regering is de weg totaal kwijt" weet eigenlijk wel weer hoe laat het is. We zijn weer eens beland in de wereld van de internetquerulanten. Die zeveren en zeuren, miezeren en mauwen met de volharding van de ware gelovige. Je vindt ze vooral op sites als Het Vrije Volk, dat zegt "100% Vrij van Subsidie en Andere Overheidsinvloed" te zijn. Belooft veel, maar veel zinnigs valt er niet te lezen. Eigenlijk vooral kolder.

Voorbeeldje: ene Jos Schmitz gebruikt het door "linksmens (...) Lodewijk de Waal" gepresenteerde rapport over het terugdringen van het verkeersaanbod (fiscaal voordeel aan thuiswerkers) om eens flink in te hakken op het plan om er nog maar eens 500.000 woningen bij te bouwen in Nederland. Alsof het Lodewijk is die voor deze aanwas gaat zorgen. Helemaal niet nodig, zegt Schmitz over de bouwplannen, want geboorte- en sterftecijfer zijn nu mooi met elkaar in evenwicht. Door vergrijzing neemt de autochtone bevolking vanaf 2010 zelfs in een gestaag toenemend tempo af. "Vanaf heden komt de bevolkingstoename volledig op het conto van het allochtone bevolkingsdeel. Deels door geboorteoverschot, deels door import van nieuwe kansloze. Uitsluitend om deze nieuwe horde kanslozen te huisvesten, moeten we er dus gedwongen 500.000 huizen bijbouwen."

Je voelt al op meters afstand dat er niks van deze cijfers klopt (het blijkt te gaan om driekwart van de groei, volgens alweer vijf jaar oude berekeningen), maar dat doet er niet toe, aangezien Schmitz zo snel mogelijk een punt wil maken: "Een gigantisch miljarden verslindend, uit de subsidieruif vretend linksdraaiend hulpverleningscircus staat met open armen klaar om de nieuwe kanslozen zo snel mogelijk te helpen aan huisvesting en een uitkering."

De logica is kennelijk dit: De Waal stimuleert thuiswerken en daardoor trek je een 'volstrekt kansloze analfabeten' aan. Oftewel mensen die geen baan kunnen krijgen. Hoe moeten die dan thuiswerken? O ja, en waar ging dat plan van De Waal ook maar weer echt over? Over bezuinigingen. De maatschappelijke kosten van files zijn opgelopen tot 30 miljard per jaar. Die nuance ontgaat Schmitz totaal: "Het kabinet staat met de knip open om maar liefst 100 miljoen euro belastinggeld in de luchtfietserij van oom Lodewijk te pompen."

1 opmerking:

  1. "De maatschappelijke kosten van files zijn opgelopen tot 30 miljard per jaar."

    Ik vraag me af wie dat berekent en hoe? Ervan uitgaande dat dat bedrag voornamelijk slaat op verloren arbeidsuren, is mijn ervaring dat als je te laat komt op het werk je er toch voor hebt te zorgem dat het werk op tijd afkomt. Dus werk je wat harder en eventueel langer door. Dus hoe waarheidsgetrouw is een dergelijk bedrag vraag ik me af? Iemand een idee?

    BeantwoordenVerwijderen