donderdag 18 september 2008

Volksopstand


Het actiewezen in Nederland heeft wel eens betere tijden gekend. De Paasmars tegen de oorlog in Irak eerder dit jaar was met tachtig deelnemers al geen succes, maar de Volksopstand die voor 17 mei was aangekondigd voor het behoud van privacy en burgervrijheden kwam al helemaal niet van de grond wegens een "verdwenen" organisator, miscommunicatie en een gebrek aan mankracht. Slechts vier mensen hadden daadwerkelijk de moeite genomen om naar de vergadering in Utrecht te komen. De posters die al waren uitgedeeld konden in de prullenmand.

Maar geen nood, het altijd wakkere Ditkannietwaarzijn meldt de heropstanding van Volksopstand2008 op 11 oktober op Het Plein in Den Haag. "Een dag vol ludiek protest, kunst, muziek, en vooral veel informatie waarbij een aantal sprekers de problemen rond de privacy schendende maatregelen van de afgelopen jaren zullen toelichten, en talloze organisaties informatie zullen verstrekken." O ja, u kunt trouwens gewoon met de hele familie komen want ook aan het vermaak van de allerkleinsten is gedacht, die kunnen volop knutselen!

Godzijdank is er Sophie in 't Veld van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, want met de Sillyscreens, zweefkees Marcel Messing en Zibabu and the Bucketboyz krijg je Het Plein toch echt niet vol, zo moet worden gevreesd. Als de Haginezen al begrijpen waar het over gaat, want Volksopstand komt overduidelijk uit de koker van een paar overspannen toetsenbordridders. "Het eens zo “vrije” Nederland krijgt steeds meer kenmerken van een totalitaire staat en dat is een richting die we niet in willen slaan," lezen we dan weer. "Al onze persoonlijke telecommunicatie wordt opgeslagen en bewaard en je kunt moment van de dag in de bak belanden 'omdat u geen legitimatiebewijs bij zich heeft."

De vraag of dit ook echt gebeurt wordt natuurlijk weer niet beantwoord, net zomin als het verbaliseren op grond van "onstabiele technieken" ook maar een reële optie lijkt. Alsof er geen privacy wetgeving is in Nederland, er geen kritische Kamerleden zijn of rechters die een wat al te enthousiast OM afremmen. Er worden trouwens in het kader van de bewaarplicht helemaal geen telefoongesprekken of mailtjes opgeslagen, het gaan louter om IP gegevens, maar dat is de actievoerders weer eens ontgaan. Spreekt vanzelf dat dit soort technieken kritisch tegen het licht moet worden gehouden, en het is de vraag of blind vissen in plaats van gericht jagen op terroristen ook maar iets zinnigs oplevert, maar die totalitaire staat lijkt toch echt heel ver weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten