vrijdag 26 september 2008

Kleurloos


Kortwieken, die politieke partijen! Aldus Jelle L.S. Pijpers bij het Vrije Volk. Zonder de PvdA hadden we geen kneuzen als Vogelaar, Cramer of Bussemaker hadden hoeven te verdragen. En zonder GroenLinks geen boevenvolk als Duyvendak, Sam Pormes of Singh Varma. Zonder politieke partijen heb je helemaal niks, dus ook geen gedonder. Volstrekt logisch, eigenlijk.

Jelle heeft, zoveel is duidelijk, weinig op met volksvertegenwoordigers. Voor alle min of meer politieke functies wordt door de landelijke partijen gevist uit een bar klein vijvertje met, nota bene, vrijwel allemaal vissen van dezelfde soort en met dezelfde maniertjes. Die ook nog eens bijna allemaal met hun neuzen in dezelfde richting zwemmen.

Niet meer dan zes keer een uitverkochte Arena of De Kuip maakt uit wat er in ons landje gebeurt. Jaarlijks krijgen ze 15 miljoen euro gaan subsidie. Dat moet anders, vindt Jelle. Wat een geweldige voordelen zou het hebben indien commissarissen der koningin, topambtenaren, burgemeesters, rechters, en ook ministers partijloos zouden zijn.

Geweldige voordelen? Wat moeten we ons dan voorstellen bij nimmer kleur kiezende partijlozen? Is het toeval dat het merendeel van de burgemeesters een partij- en een bestuurdersachtergrond heeft? Nee, natuurlijk, enige ervaring op dit gebied lijkt toch wel handig voor wie zich in het politieke gewoel stort. En trouwens, in welk ideologisch kader opereren deze partijlozen als ze zich ver boven de politieke arena wanen? En uit welk sociaal circuit worden ze geselecteerd? En wie zegt dat je op deze manier geen incapabele of populistische mensen aantrekt?

De burgemeester wordt in Nederland trouwens door de Kroon benoemd na een openbare aanbeveling van twee kandidaten door de gemeenteraad. Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De groenen, heeft er wel eens wat nuttigs over gezegd. Rechtstreekse verkiezing van de burgemeester geeft volgens hem geen recht aan de verschillen van (politieke)mening in de stad. Voor die afspiegeling kiezen we de gemeenteraad. Als daarnaast ook nog eens een burgemeester door diezelfde bevolking wordt gekozen worden twee mandaten gegeven: aan de gemeenteraad en aan de burgemeester. Wie kan wie naar huis sturen?

Maar zover komt Jelle niet. Die ergert zich aan Vogelaar, Cramer, Duyvendak, Pormes of Varma en dus moet de hele politiek maar weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten