woensdag 24 september 2008

Kleintje Staatsruif


Gertjan van Beijnum van Kleintje Muurkrant gooit de handdoek in de ring. Sort of. Kleintje Muurkrant was ooit een papieren muurkrant voor links actienieuws waarmee Den Bosch werd volgeplakt. De maandelijkse papieren versie bestaat nog steeds, maar is er ook een gelijknamige website, waar roddel en achterklap over onder meer Nederlandse criminelen en foute ondernemers wordt afgewisseld door kritische commentaren over bijvoorbeeld GroenLinks.

Dat ging een tijdje goed, maar de laatste tijd wordt volgens Van Beijnum - naar eigen zeggen al jaren "bewust betaalde-baanloos" - hem het werken vrijwel onmogelijk gemaakt. "We zijn immers verwikkeld in een aantal voortslepende juridische procedures waar we uitspraken in hoger beroep op afwachten. Tot die tijd worden er bij ons stevige dwangsommen weggehaald -hoger beroep heeft helaas geen opschortende werking- en dat kunnen we niet (meer) betalen en volhouden."

Een andere reden is dat Kleintje wederom een kort geding heeft verloren vanwege zogenaamde "schending van de privacy" met eerder gepubliceerde artikeltjes. Dat leidt ertoe dat zich recent advocaten en anderen meldden met de eis tot verwijdering van diverse stukjes onder dreiging van nieuwe dagvaardingen en kort gedingen. Van Beijnum moest al eens 10.000 euro schadevergoeding aan een accountantskantoor betalen, en ook eiste de gekrenkte chemieondernemer Hans Melchers een ton voor nimmer bewezen roddel over zijn persoon.

In juli verloor Kleintje een kort geding tegen Henk van de Meene, een zakenman die participeerde in het omstreden speculatiefonds Terra Vitalis. Die vond het niet leuk dat hij elke keer werd genoemd als compaan van hasjbaron De Hakkelaar. De rechter zag het maatschappelijk belang van die publicaties niet."We zullen ons dus serieus moeten beraden op deze stevig verslechterende journalistieke omstandigheden. Uiteraard is jullie inhoudelijke, morele en geldelijke steun enorm welkom."

Verslechterende journalistieke omstandigheden? Welnee, Kleintje is ten onder gegaan aan Google. Al die roddel en achterklap werd slechts in beperkte mate gelezen, maar bereikt nu plotsklaps een breder publiek. Zakenlieden hebben ook leren googelen. En dan blijkt dat voor internet dezelfde fatsoensnormen gelden die ook reguliere media dienen te hanteren: check check dubbelcheck of hoor en wederhoor bijvoorbeeld. Alleen daar heeft Van Beijnum even geen zin in. Die gaf grinnikend de ene roddel na de andere door, zette daar stay tuned onder en kon weer van zijn uitkering genieten.

Volgens GeenStijl vrat Van Beijnum vanuit zijn Bossche kraakpand in 28 jaar 268000 euro uit de staatsruif. Is een baantje bij de daklozenkrant iets voor Van Beijnum?

2 opmerkingen:

  1. Misschien heeft hij het te druk met zijn glas-in-lood bedrijf, hij heeft onderhand al zeker tien glas-in-lood ramen gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen