maandag 31 mei 2010

Nucleaire optie

De site kenden we nog niet, terwijl Barracuda nota bene prominent voorkomt in de blogroll: Fictional Truth. Een site die naar eigen zeggen het 'alternatieve nieuws' niet op voorhand wil bewieroken, maar het kennelijk behoorlijk hoog heeft zitten.

Onlangs hield de 'beweging' een bijeenkomst in Haarlem, met trouwens opvallend veel senioren in het publiek, waarbij het thema geld centraal stond. En wie nodig je dan uit? Willem Middelkoop natuurlijk, want die neemt al gauw het woord 'Derde wereldoorlog' in de mond.

Het verhaal van Middelkoop in het kort: Engeland's staatsschuld is bijna even groot als dat van Griekenland. Normaal geef je dan als armlastig land staatsobligaties uit tegen een interessante rente, alleen zijn staatsobligaties momenteel niet erg in trek, dus vraag je aan je Centrale Bank om 'uit het niets' geld bij te drukken. Nou ja, wederom in ruil voor staatsobligaties dan. Dat doen Engeland en de VS als gevolg van de kredietcrisis al meer dan een jaar, maar dat lees je volgens Middelkoop nergens. In plaats daarvan gaat nu alle aandacht uit naar de ECB, die ter bestrijding van de Europese schuldencrisis de geldpers ook maar heeft aangezet. Moody's heeft de credit rating van Griekenland verlaagd, maar niet die van de Amerikaanse en Engelse geldbijdrukkers. Daardoor hebben we volgens Middelkoop nu een eurocrisis, terwijl het een ponden- of dollarcrisis zou moeten zijn. De suggestie is duidelijk: de eurocrisis is een afleidingsmanoeuvre van de Britten en de Amerikanen, en daarmee een vuile oorlog.

Nog los van het feit dat Moody's en andere kredietbeoordelaars toch echt onafhankelijk (zeggen te) zijn en de Griekse economie niet vergelijkbaar met de Amerikaanse en Britse, heeft het bijdrukken van geld niks te maken met de gelegaliseerde valsemunterij waar complotters het eeuwig over hebben. Het is ooit geïntroduceerd na de Amerikaanse depressie van de jaren dertig: door de afnemende economische activiteiten kwam er destijds steeds minder geld in omloop en het bijdrukken moest de haperende economie weer op gang helpen, zo luidde de theorie. Geld creëren door staatsobligaties of schulden van banken op te kopen, is een echter ook een paardenmiddel, met wisselend succes. Bij de invoering van de euro is de ECB dan ook verboden zich met deze risicovolle vorm van monetaire financiering in te laten. Maar nood breekt wet.

Bij de gereformeerden lees je een meer nuchtere analyse van de 'nucleaire optie', en dan zonder derde wereldoorlog. Europa wordt geen Zimbabwe of de Weimarrepubliek. 'De ECB lijkt niet op grote schaal en lukraak obligatieaankopen te gaan doen, maar zeer gericht in die delen van de markt die verlamd dreigden te raken. De ECB koopt de schulden op die de afgelopen weken eigenlijk niemand nog wilde hebben en drukt daarmee de opgelopen rente die landen als Griekenland, Portugal en Spanje voor hun leningen moesten betalen. De ECB wil tevens tegelijkertijd met de aankopen stappen zetten om te voorkomen dat de geldhoeveelheid in de eurozone al te veel toeneemt en daarmee ook het risico op een oplopende inflatie. Waarschijnlijk niet opgemerkt door onze slimme goudgoeroe, want 'ik sla geen krant meer open.'

14 opmerkingen:

  1. Billy,

    Eerst haal je een stuk van Middelkoop aan, om vervolgens te komen met:

    Nog los van het feit dat Moody's en andere kredietbeoordelaars toch echt onafhankelijk (zeggen te) zijn en de Griekse economie niet vergelijkbaar met de Amerikaanse en Britse, heeft het bijdrukken van geld niks te maken met de gelegaliseerde valsemunterij waar complotters het eeuwig over hebben.

    Ten eerste lijkt de slager me niet het beste testpanel voor de kwaliteit van zijn worst (Moody's dat zelf zegt onafhankelijk te zijn), ten tweede zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de Griekse, Amerikaanse en Britse economie en ten derde heeft Middelkoop het nergens over valsmunterij gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tot slot, Billy, zou Willem natuurlijk net als in het verleden best wel gelijk kunnen hebben dat we eigenlijk in een dollarcrisis hadden moeten zitten.

    Als we daar binnen afzienbare tijd in terecht komen weten we weer dat jij er ook niet altijd evenveel van begrijpt.

    De dollar-/pondencrisis is namelijk het primaire punt van het verhaal van dhr. Middelkoop dat jij zo nodig moet kritiseren.

    Op zich prima, maar ga ja dan straks niet verschuilen achter het feit dat je die (mogelijk) aanstaande dollarcrisis nooit hebt ontkent. Als je dat niet doet wat heeft je verhaal dan voor zin. Een beetje zeuren in de marge?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'ten tweede zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de Griekse, Amerikaanse en Britse economie'

    Niet aankomen met van die makkelijke statements, Martijn. Leg maar eens uit aan de lezertjes.

    'en ten derde heeft Middelkoop het nergens over valsmunterij gehad'

    En dat beweer ik ook nergens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet aankomen met van die makkelijke statements, Martijn. Leg maar eens uit aan de lezertjes.

    Net als jij ga ik hier geen hele epistels neerpennen, maar om je een voorzet te geven: kredietbeoordelaars zouden moeten kijken naar de mogelijkheid van schuldenaren om hun schulden terug te betalen. Dan gaat het vaak om grootte van de schuld en toekomstige inkomsten. Als we daarnaar kijken doen de VS (en het VK) het echt niet beter dan de Griekenland. En verschil is wel dat Griekenland niet zelf de munt waarin de schulden uitstaan kan bijdrukken terwijl de VS en het VK dat wel kunnen.

    En dat beweer ik ook nergens.

    Ik beweer ook nergens dat jij dat beweert.

    Maar door je bruggetje lijkt het wel alsof je Middelkoop een beetje die hoek in probeert te duwen. 'Guilty by association' zeg maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 'Als we daarnaar kijken doen de VS (en het VK) het echt niet beter dan de Griekenland.'

    Je hebt gewoon weer eens geen tekst, Martijn. De VS worden nog altijd gedomineerd door goed draaiende multinationals, om maar iets te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 'Maar door je bruggetje lijkt het wel alsof je Middelkoop een beetje die hoek in probeert te duwen. 'Guilty by association' zeg maar.'

    Heb toch eerder de indruk dat jij geforceerd die link wil leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt gewoon weer eens geen tekst, Martijn. De VS worden nog altijd gedomineerd door goed draaiende multinationals, om maar iets te noemen.

    Natuurlijk. Multinationals zoals banken?

    Vandaar alle reddingsplannen aldaar. Of de hoge werkloosheid, de enorme staatsschuld, de fikse handelstekorten etc.

    Rogier ouwe visionair, koop een paar aandelen in de VS zou ik zeggen.

    Heb toch eerder de indruk dat jij geforceerd die link wil leggen.

    Dat valt toch ook wel mee? Hij weidt een stuk aan Middelkoop en zijn boodschap en begint dan min of meer uit het niets over valsemunterij. Dat neigt wat mij betreft toch een beetje naar het associëren van Middelkoop met de complotters die de betreffende term gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 'Hij weidt een stuk aan Middelkoop''

    Het is: wijdt een stuk...

    Nederlands schrijven blijft moeiljk voor je, nietwaar, Martijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Natuurlijk. Multinationals zoals banken?.


    grappig, je kunt geen enkel groot amerikaans bedrijf noemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nog eentje voor je:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bnp

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Rogier,

    Als je er eerst mee aankomt dat ik 'geen tekst zou hebben' en vervolgens met de ad hominem gaat smijten dan valt er volgens mij niet al te veel meer uit de discussie te halen.

    Ik laat hem bij deze dan maar voor wat het is.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik had ook weer niet anders verwacht, Martijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Willem van Middelkoop informeert het publiek onjuist en onvolledig.

    BeantwoordenVerwijderen