vrijdag 7 mei 2010

Perpetuum mobileDe complotsites stonden de laatste tijd vol met filmpjes van een perpetuum mobile van de Turkse uitvinder Muammer Yıldız. Op 20 april 2010 demonstreerde hij bij de TU Delft zijn vinding aan de verzamelde ingenieurselite. Naar verluidt bevat zijn apparaat niet meer dan een aantal permanente magneten. Deze wonderdoos spot met de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica en de beperkingen van het energiebehoud, want je kunt de motor laten draaien zonder dat dit energie kost.

Nu zie je wel vaker bij complotters ze maar al te graag geloven in Vrije Energie Machines, en al eerder hadden we in dit verband al de GEET Fuel Processor. Die vervangt de brandstof van een reguliere verbrandingsmotor tot 80 procent (of meer) door water, terwijl de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt blijft. Allemaal Deus Ex Machina die de gangbare wetenschap op zijn kop zetten.

Skepsis doet de Turkse vinding al bij voorbaat af als onzin. Nu is er alle reden voor scepsis, gelet op de eerder genoemde beperkingen van het energiebehoud, maar Skepsis maakt het zich wel erg makkelijk: 'De uitvinding van Yıldız weegt 48 kg. Op de video is te zien hoe de magneetmotor na afloop van de demonstratie gedeeltelijk uit elkaar wordt geschroefd. Maar de getoonde inspectie is bij lange na niet grondig en serieus genoeg om een verborgen batterij ter grootte van een GSM en een motortje ter grootte van een duim te onthullen. Bovendien hadden de Delftse ingenieurs het apparaat beter wat langer kunnen laten draaien. Als de energie echt uit het niets kwam, dan zou dat geen probleem mogen zijn. Maar de herrie die het ding maakte en de belofte dat hij helemaal gedemonteerd zou worden, was misschien een reden om hem al snel weer uit te zetten.'

De uitvinder zoekt financiering voor verdere optimalisatie en misschien ook verdere opschaling. Dat hij niet zijn hele vinding wil prijsgeven, is voorstelbaar, zij het dat dit soort Willie Wortels om die reden ook nooit een stap verder komen, maar een motortje? Dat bedrog valt domweg niet vol te houden. Zelfs een oplichter is niet zo dom.

6 opmerkingen:

 1. maar een motortje? Dat bedrog valt domweg niet vol te houden. Zelfs een oplichter is niet zo dom..

  Is dat niet juist de kracht van de oplichter? Dat zijn slachtoffer bij voorbaat een zo simpel bedrog uit sluit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ... mede het produceren van machines al minimaalst schadelijk is der natuur perpetuumt het klimaat ooit maximaal tegen, perper http://genastropsychica.blogspot.com/ tumer alleen voor 18 JAAR EN OUDER ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het gelinkte Skepsis artikel wordt er genoeg reden gegeven om een dergelijk 'domme' hoax op te zetten, ik citeer:

  "Yıldız is op dit gebied niet de enige uitvinder die sponsors zoekt. Een ander bekend voorbeeld is de Perendev magneetmotor van Mike Brady. Hij werd op 29 maart jongstleden in Zwitserland gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland, waar 61 lichtgelovigen hem samen al een miljoen hadden betaald voor een exemplaar van zijn brandstofloze motor."

  Ik denk dat je dit soort 'uitvindingen' inderdaad redelijk ongezien als onzin kan betitelen zoals Skepsis doet. Het enige bijzondere aan het hele geval is dat de TU de man een platform heeft gegeven voor zijn praktijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het enige bijzondere aan het hele geval is dat de TU de man een platform heeft gegeven voor zijn praktijken.

  Op zich terecht, als wetenschapper mag (of moet) je best voor dingen open staan.

  Daarbij had dan inderdaad wel een wat grondiger inspectie kunnen plaatsvinden, want zo is er weinig wetenschappelijks aan en begint het inderdaad naar het bieden van een platform te neigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Martijn: Je mag open staan voor dingen, maar open staan voor een motor die op niets draait? Volgens mij is het het equivalent van een Holocaust ontkenner een college laten geven op een Geschiedenis faculteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij doen een project over de perpetuum mobile, wie heeft er nog tips en of opmerkingen?

  BeantwoordenVerwijderen