donderdag 20 mei 2010

Pseudowetenschap

O jee, de Belgische chemtrailburgemeester Peter Vereecke laat weer van zich horen. Eind mei is er een internationaal symposium in Gent over 'chemtrails', 'een omstreden maar ook zeer onrustwekkend fenomeen'. Een blik op het programma en je weet dat er zinnig woord over gezegd zal worden. Vereecke zelf spreekt naast geloofsgenoten Sofia Xenidis en uit Nederland Désirée Röver, die kennelijk ook alweer verstand heeft van chemtrails. Uit Amerika komt Michael Murphy overgevlogen, bekend van YouTube. Nergens een wetenschapper of meteoroloog te bekennen. Tenminste, de onbekende spreker wiens naam 'om veiligheidsredenen geheim wordt gehouden tot op het symposium' zal het vast niet zijn, en het 'wetenschappelijk rapport dat opgemaakt is door een team van „inside experten‟ met de harde, feitelijke bewijzen van het bestaan van chemtrail' is natuurlijk weer alles behalve wetenschappelijk. Een symposium van gelovers voor gelovers.

Kijk, dat doen we in Nederland toch anders. Nederlandse universiteiten nodigen bijvoorbeeld zonder gene de Turkse 'uitvinder' Muammer Yıldız uit die onlangs bij de TU Delft zijn 'secret of free energy' uit de doeken kwam doen. En TU Eindhoven verwelkomt morgen Semir Osmanagić. Een man die van mening is dat Adolf Hitler in 1945 naar Antarctica vluchtte en dat de overlevenden van Atlantis piramides zouden hebben gebouwd in Centraal-Amerika. In elk geval mengt de wetenschap zich met de pseudowetenschap.

Maar owee als GeenStijl daar wat cynische opmerkingen over maakt, daarmee krijg je het kamp aluhoedjes altijd meteen weer op de kast. Dan gaat het weer over de consensuspolitie en maaiveldbewaking. Of wat die man zegt lariekoek is doet er niet toe, iedereen die tegen de stroom in zwemt is blijkbaar honderd keer interessanter dan het wetenschappelijke proces van replicatie en verificatie. Het is overigens goed dat Semir een wetenschappelijk platform krijgt, worden er misschien eindelijk eens relevante vragen gesteld.

3 opmerkingen:

 1. Wat dat betreft is het misschien juist goed om pseudowetenschappers op universiteiten uit te nodigen. Om ze eens goed aan de tand te voelen. Aan de andere kant wordt dat meestal toch een schreeuwfestijn en zal de aluhoudjes-achterban alsnog wijzen naar het feit dat de universiteit iemand verwelkomd als bewijs voor hun gelijk. Dat is een constante in het complottersdenken waar Barracuda ons al meerdere keren op heeft gewezen: altijd schoppen tegen de 'mainstream' media of wetenschap, maar als die mainstream ook maar enige interesse in je onzin toont dan is het ineens wél waardevol wat beweerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel mooi dat de kneuzen van grenswetenschap (die voor zover ik weet een officiele spreekbuis zijn van Osmanagić). Een multicultureel studentenclubje: http://www.esmosaic.nl/ bespempelen als "Iemand van de TU Eindhoven", zie: http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Sam-Osmanagich-reprise/

  Het is werkelijk stuitend om te zien hoe deze club pseudowetenschappers bezig is om te doen alsof ze legitiem zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk wel maf dat aluhoedjes een hekel hebben aan een andere mening dan de hunne...

  BeantwoordenVerwijderen