donderdag 27 mei 2010

Guilty by association

Neelie Kroes is niet beschikbaar voor het premierschap. Ze heeft het te druk als Eurocommissaris te Brussel. Maar is dat ook zo? Nee, suggereert het koningshuis hatende ProRepublica, op een toon alsof ons een enorm schandaal bespaard is gebleven. 'Corruptie, vreemdgaan, scheve schaats rijden hoeft in het geheel geen beletsel te zijn voor de betere loopbaan. Maar als een prominent zijn of haar stinkende zaakjes niet kan verbergen, is er voor poppenspelers als inlichtingendiensten, georganiseerde misdaad en buitenlandse mogendheden geen lol meer aan.'

Waarna Pro ons nog even bijpraat over Neelie's voormalige vriendje Jan-Dirk Paarlberg, die van witwassen wordt verdacht. Jarenlang waren Neelie en Jan-Dirk op stap: vakanties, modeshows, Nyenrode-borrels1, ze belden elkaar wel vijf keer per dag. Neelie en Jan-Dirk consulteerden dezelfde astroloog2 die ook door Nina Brink en Ruud Gullit werden bezocht.

Je voelt hem alweer aankomen: guilty by association. Paarlberg heeft zaken gedaan met ongeveer iedereen uit de kunst- en vastgoed-wereld, die daarmee volgens dezelfde logica ook allemaal heel erg fout moeten zijn geweest. Kroes heeft overigens meteen gebroken met Paarlberg toen in 2004 van zijn bed werd gelicht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij het afpersen van onderwereldbankier Willem Endstra. Dezelfde Endstra overigens die jarenlang probleemloos aanschoof bij de grootste banken in Nederland.

Maar er is meer. Neelie heeft ook nog 'uitstekende banden' met de extended family van Amsberg. Toen Neelie nog op Paarlbergs kasteeltje kantoor hield, hing kroonprins Willem-Alexander geregeld aan de telefoon. Paarlberg werd dankzij Neelie ook de informele zakelijk adviseur van prinsje Bernhard junior. Vervolgens werd Jaime de Bourbon de Parme, het broertje van Margarita de Roy van Zuydewijn,  persoonlijk assistent van de Eurocommissaris van mededinging. En zo linkt Pro Republica nog even stug door, alsof Neelie zich in de Italiaanse maffia heeft ingegraven. Pro: 'Misschien kan Neelie geen premier worden vanwege haar Paarlberg-connectie, maar toch heeft zij weinig te vrezen - wellicht vanwege haar vriendschap met De Familie? En Nederlanders zijn kennelijk zo dom dat ze het al helemaal zagen zitten met Neelie Kroes als stadhouder annex premier voor de familie Van Amsberg.'

Waarom Neelie wel de hoogste Europese ambtenaar van mededingingszaken kon worden, machtiger dan JP Balkenende ooit had kunnen dromen, dat leggen de Pro's weer niet uit. Het moet vooral niet te ingewikkeld worden.

16 opmerkingen:

 1. Vooral dat laatste is grappig: "Het moet vooral niet te ingewikkeld worden".

  Ze leggen trouwens ook niet uit waarom ze het in die functie ook nog eens verdomde goed doet, wat de reden is dat veel mensen haar (volgens mij) als premier willen. Of heeft ze Microsoft alleen maar op de knieeen gekregen dankzij De Familie? Hoe zit dat dan weer in elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn wel interessante dingen te vertellen over Kroes. Dat ze digibeet is en net als Rutte, Van Baalen en Teeven kans loopt strafrechtelijk vervolgd te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Het Zuur

  en net als Rutte, Van Baalen en Teeven kans loopt strafrechtelijk vervolgd te worden.

  Voor genocide toevallig?

  Wil het een beetje vlotten met het op gang brengen van die vervolging?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ach, de recherche lacht nog vriendelijk naar hem en vinden zijn onderzoek 'interessant'

  dus er zit genoeg schot in ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Martijn

  En of het een beetje vlotte wil. Er is geen ontkomen aan voor betrokkenen. Eind juni wordt bekend of het gerechtshof toestaat dat Rutte vervolgd wordt wegens deelname aan genocide. Daarna wordt nog beslist over de partij van Rutte. Het spant er om. De waarachtigheid van de genocide is niet ontkend door het openbaar ministerie. Het enige wat ter discussie staat is de vraag of het OM zonder meer bevoegd is bij genocide te vervolgen. Ook als bewindslieden of parlementariërs deelnemers zijn. Het OM zegt dat niet vervolging een belang is wat particulieren niet bepaaldelijk aangaat en dat er sprake is van beweerlijke ambtsmisdrijven dus dat de kroon of de Tweede Kamer exclusief bevoegd is de vervolgingsopdracht te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dus dat de kroon of de Tweede Kamer exclusief bevoegd is de vervolgingsopdracht te geven.
  Niet onwaarschijnlijk dat het daar dan op gaat uitdraaien, denk je niet?

  Dat wordt hard werken voor je om een kamermeerderheid achter je te krijgen. Al bezig met het oprichten van een eigen partij, of ga je het op een andere manier aanpakken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Martijn

  Dat wordt hard werken voor je om een kamermeerderheid achter je te krijgen.

  Dan wordt het hard werken om de partijen van betrokken bewindsliden te vervolgen want die regel geldt niet voor hen.

  Al bezig met het oprichten van een eigen partij, of ga je het op een andere manier aanpakken?

  Eigen partij blijft een optie. Andere manier is meer waarschijnlijk.

  Het is nog even afwachten wat het hof oodelen zal. Nog niet alle rechtswegen zijn uitgeput en internationaal is er ook nog wat te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. [quote]Het enige wat ter discussie staat is de vraag of het OM zonder meer bevoegd is bij genocide te vervolgen.[/quote]

  Lijkt me ook logisch: eerst kijken of je bevoegd bent om iets te doen voordat je uberhaupt tijd gaat steken in een bepaalde beschuldiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me ook logisch: eerst kijken of je bevoegd bent om iets te doen voordat je uberhaupt tijd gaat steken in een bepaalde beschuldiging.

  Er is al tijd gestoken in bepaalde beschuldigingen. Bovendien. Was een particulier de deelnemer geweest dan was die allang vervolgd. De vraag is of genocide in de prive capaciteit van de minister-president gepleegd is of in zijn hoedanigheid van mp van nl. Omdat de wet internationale misdrijven beperkingen van rechtsvervolging uitsluit, is de stelling dat het OM zich kennelijk vergist in het advies aan het gerechtshof. Bovendien is het plegen van misdaden tegen de menselijkheid een bevoegdheid die geen enkele ambtsdrager toekomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @hetzuur eerste post: Digibeet, maar wel bereid zich erin te verdiepen en zichzelf te ont-digibeten.
  Verder ook zucht. Is er iemand die bij jou níet mogelijk strafrechtelijk hoeft te worden vervolgd (al dan niet mogelijk)?

  Misschien heb je wel een punt hoor, maar je moet begrijpen dat als je zoiets bij iedereen meld mensen daar misschien een beetje moe van worden. Zo van "gaan we weer".

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er is al tijd gestoken in bepaalde beschuldigingen. Bovendien. Was een particulier de deelnemer geweest dan was die allang vervolgd..

  Mja, wat voor bewijzen heb je dan?
  Bijv. je bewering van genocide in irak, welk bewijs heb je daarvoor?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Deweb

  Waar ik moe van wordt dat iedereen die genocide en dat terrorisme onbesproken laat. Zo iets smerigs heb ik nog nooit gezien.

  #truth
  Bewijs is dat er volkenrechtelijk mandaat is voor de oorlog in Irak, dat daar excessief munitie van verarmd uranium gebruikt is en dat er leden van een etnische/religieuze groep gedood zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen van die argumenten wijzen op een genocide.

  Naar jou criteria zou elke moordenaar genocide plegen, aangezien iedereen op deze planeet toebehoort aan een bepaalde ethnische groep.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @truth

  Dat is niet naar mijn criteria. Dat is naar de criteria van de wet. Inderdaad is het zo dat de moord op een persoon ook genocide zijn kan. Niet elke moord is genocide.

  Balkenende heeft overigens specifiek die regels geschonden die beogen te voorkomen dat er genocide of massamoord gepleegd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen