maandag 3 oktober 2011

Copypaste

Merkwaardig toch, dat bijna slaafse kopieergedrag van Nederlanders. In New York zijn zaterdag honderden mensen opgepakt tijdens een protestmars tegen het financiële systeem. De demonstranten maken deel uit van het Occupy Wall Street-protest, dat al meer dan twee weken aanhoudt. Men heeft het gemunt op de 'ongelijkheden in het economische en financiële systeem', zoals de toenemende armoede en de macht van de banken. Nagenoeg alle activisten zijn zelf werkloos en wonen in een land waar het contrast tussen arm en rijk extreem is te noemen.

Vreemd genoeg komen er dan altijd wel weer Nederlanders op het idee om het hier (op 15 oktober) nog eens dunnetjes over te doen onder de naam Occupy Den Haag. Ook al zijn de omstandigheden in Nederland niet vergelijkbaar en zijn de deelnemers niet werkloos. Een van de initiatiefnemers is bijvoorbeeld gewoon medewerker verkoopklaar bij de Albert Heijn.

Even opmerkelijk: de bijbehorende site is geheel in het Engels met instructies als The target language is Dutch in addition with English punchlines. Dat wekt het vermoeden dat het de organisatoren meer te doen is om internationale erkenning (zie ons eens protesteren op YouTube) dan om de inhoud, die dan ook niet toevallig grotendeels uit nietszeggende gemeenplaatsen bestaat. Een Nederlandse insteek is al helemaal nergens te vinden. Geen protest tegen de bezuinigingen van het kabinet op onder meer zorg, huursubsidie, onderwijs en cultuur die deels het gevolg zijn van de financiële crisis. Een copypaste protestje.

Neem dan ten minste een voorbeeld aan rellend kraaktuig in 020 Centrum: niks geen YouTube-romantiek, maar verstevigde spandoeken als slagwapen. En patatje oorlog na.

13 opmerkingen:

 1. Knap werk van de New Yorkse polizei met het genereren van media-aandacht voor het protest. Daar kun je alleen maar van dromen, als actievoerder zijnde. Hopelijk gaat het protest daar nu een grotere omvang aannemen.

  De Nederlandse variant ziet er inderdaad nog steeds niet erg hoopvol of origineel uit, maar wat niet is, kan nog komen. De cops uit de residentie staan ook niet echt bekend om hun subtiele optreden, dus met wat mazzel slaan ook die flink aan het meppen en arresteren. In Utrecht hebben we tijdens de 1 mei-demonstratie al gezien tot welke heldendaden de Nederlandse Hermandad kan verrichten.

  Het mag er dan allemaal inderdaad niet erg hoopvol uitzien, maar Barracuda's snerende opmerkingen snijden ook niet zo veel hout. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je werkloos moest zijn om tegen bezuinigingsbeleid te mogen protesteren. Bovendien moeten medewerkers van AH blijkbaar überhaupt hun mond houden.

  Ik wist ook niet dat er nog mensen zijn die geloven dat de bezuinigingen op huurtoeslag (huursubsidie bestaat al jaren niet meer, Barra), cultuur, zorg en onderwijs een gevolg zijn van de financiële crisis. Al geef ik toe dat die crisis natuurlijk een godsgeschenk was voor rechts. Hebben ze eindelijk een goed excuus al die linkse hobby's aan te pakken.

  De kritiek op de oproep zélf deel ik overigens. Nogal wat dooddoeners en een typisch nederlandse insteek ontbreekt. Bovendien heeft Den Haag natuurlijk bij lange na niet de symboolwaarde van Wall Street.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een Nederlandse insteek is al helemaal nergens te vinden. Geen protest tegen de bezuinigingen van het kabinet op zorg, huursubsidie, onderwijs en cultuur die toch direct het gevolg zijn van de financiële crisis.

  Wacht maar, dat komt nog wel, als de Hollander eindelijk wakker is geworden en beseft wat er aan de hand is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt wel een stukje van die Koolhoven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ten bate van het 'systheem' zal ik alleen nog maar 'werkeloos' moeten blijven. Degenen die het systheem nameLIJK al veel te lang parasitair misbruiken, kunnen dat alleen nog maar doen via heel veel onderdanig lijden. Ik pas daar ten kostte van alles voor...
  Bron.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Huurtoeslag is gewoon een ander woord voor huursubsidie, VdGallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou het zijn toch wel 2 verschillende dingen hoor

  Huursubsidie kreeg je van VROM
  Huurtoeslag krijg je van de Belasting

  mierenneuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Of het nou via VROM of belastindienst is, het komt op hetzelfde neer en de term 'subsidie' wordt nog volop gehanteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @John

  Nope, het is niét hetzelfde, al is het onderscheid vooral beleidstechnisch van belang. Het betitelen van 'huurtoeslag' als 'huursubsidie' is begrijpelijk, maar niet correct.

  Voor het betoog doet het er overigens inderdaad niet echt toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Adamas:

  Dus je bent principieel werkeloos, want anders zou 'het systeem' van je profiteren, is dat nu wat je bedoelt?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, voor degene die het gelinkte bericht in Het Parool goed leest, is het duidelijk wie - zoals gebruikelijk - weer degenen waren die begonnen te rammen tijdens de kraak-demonstratie in A'dam. Geweldig toch dat je met een blauw uniform geheel legaal mensen in elkaar mag knuppelen. Niet dat die constatering iets nieuws is. Het in elkaar beuken van iedereen wiens kop hen niet instaat is al zolang ik me kan herinneren een hobby van de grootste gang van Nederland.

  Daarom dit: http://www.youtube.com/watch?v=GMH-q3xwqt8 Wat de Dead Kennedys denken van de politie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 'Instaat' moet uiteraard 'aanstaat' zijn in mijn vorige post. Excuses ook voor alle typo's in mijn eerste post.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je vraagt je bijna af waarom Kat nog altijd vanuit Laos het lef niet kan opbrengen om hier mede met zijn poten in de modder mee te gaan lopen 'demonstreren'?

  REVOLUTIE KOMT NAAR NEDERLAND:
  *JORIS DEMMINK AAN ZIJN PEDOFIELE KIDDY-JORISJE NAAR BUITEN GESLEURD EN HET SCHAVOT OP GETROKKEN!?
  *RUTTE CS. PAKKEN HUN KOFFERS
  *CORRUPTE RECHTERS IN PANIEK, RECHTBANKEN BESTORMD!!!

  Aldus MiGA de van af de wal roeptoeterende gojïmmenner...

  BeantwoordenVerwijderen