zaterdag 29 oktober 2011

Mauro

Mauro (18) kwam op zijn negende naar Nederland. Zijn ouders in Angola hadden hem alleen op het vliegtuig naar Nederland gezet. Sindsdien woont hij in een pleeggezin in Limburg. Daar gaat hij ook naar school, heeft hij zijn vrienden en zit hij op de voetbalclub. Mauro spreekt Nederlands met een accent. Een Limburgs accent. Precies hetzelfde accent als dat van minister Leers, die hem terug naar Angola wil sturen.

Je hebt als CDA immers niet voor niets een wurgcontract met Geert. Anders gaan de sluisdeuren open en komen er pakweg allemaal jonge baarddragers naar Nederland die de doodsbange mannen van bijvoorbeeld Amsterdam Post de stuipen op het lijf gaan jagen als ze later groot zijn.

Afrikaanse voetballers willen we graag hebben, al spreken ze geen woord Nederlands, maar wat heeft een verwesterde Angolese Limburger straks te zoeken in Luanda? We zien de jongen al stamelen bij de douane: 'Soms is 't beater iets moeis te verleeze. Beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad'.

Een Angolees die nog beter Limburgs spreekt dan Geert, een nette en beschaafde indruk maakt, volledig geïntegreerd is en voorpaginanieuws is van het Limburgs Dagblad, hoe erg wil je het als CDA eigenlijk hebben? De partij doet het al niet goed in de peilingen en als je dan ook nog je onmenselijke kant laat zien, duikelt het CDA verder omlaag. Dus enorme verveeldheid in de provincies, een mislukt charmeoffensief van Bleker, een CDA burgemeester die strijdt voor Mauro, nachtelijk crisisberaad, met een koppige Leers die niks wil weten van een ‘gelegenheidsoplossing’ en een ongetwijfeld woelig CDA congres vandaag.

Wat gaat het worden? Krijgt Leers ervan langs? Worden de dissidenten Koppejan en Ferrier naar huis gestuurd? Gaat het CDA nou eindelijk eens stoppen met de samenwerking met de PVV? Valt het kabinet over Mauro? Laten we het hopen. Een studiebeurs regelen voor de ongeveer twintig Mauro-gevallen in Nederland is niet het einde van de wereld.

UPDATE: CDA zakt naar elf zetels in peiling

31 opmerkingen:

 1. Wat mij altijd zo opvalt is dat zowel aan de pro als anti zijde van veel onderwerpen lieden met dezelfde genetisch/belanghebbende intenties de good/bad cop lopen uit te hangen! Modus operandi overal op deze kloot the same. En nee ik zeg dit niet uit plaatsvervangende jaloezie of supremasistische bedoelingen naar deze lieden toe. Ik hoop alleen dat er eens een kuartje bij de vrijgeborenen zal vallen...

  "Ik denk dat jullie het soms verkeerd zien. Ferrier is in Suriname geboren, maar kan alleen in de Nederlandse 2e kamer zitten omdat ze in de eerste plaats Nederlandse is. Daarnaast denk ik wel dat ze haar statement al heeft gemaakt. Kathleen Ferrier is behalve in Suriname geboren ook Sefardisch Joods. Geert Wilders heeft een Joodse vrouw en is pro Joods. Maar er is een groot verschil tussen de mening van Sefardische Joden en Ashkenazi.

  Dat is ook een groot probleem in Israel, al lijkt het van buitenaf allemaal pais en vree. Dat was vroeger in Suriname ook al zo. Toen mochten de sefardische Joden ook niet in de ashkenazische synagoge komen. Sefardische Joden zijn o.a. ook de Oosterse Joden van arabische afkomst. Dus ik denk dat Ferrier heel goed haar statement gemaakt heeft. En wees nu heel eerlijk. Ze mag dan in Suriname geboren zijn, maar komt zeker niet uit een achterbuurt."
  Bron.

  (O ja; En wegens het nog uit 'moeten' zitten van te-veel onvoldane flitsprentjes, zal ik de eerste 12 maanden wel niet meer in staat worden gesteld om van uit een huis van bewaring te mogen commenten. Dus ik duik even onder...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om te zien hoe zo`n CDA zich van binnenuit opblaast.

  Deze keer eens geen commentaar, maar complimenten voor het stukje Barra

  Prettig weekend allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kennen we de zaak Zekeriya Gümüs nog?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zekeriya_G%C3%BCm%C3%BCs

  Toen was het overigens de PVDA

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is inderdaad het probleem? Geef die jongen een studiebeurs. Laat hem International Business Management studeren oid.
  Dan kan hij straks mooi een Angolese goudmijn managen voor ons. Of een diamantmijn. Ook handig.

  Die jongen enkel te misbruiken voor politieke spelletjes en haantjesgedrag is weer zo typisch small-town visieloos Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Dan kan hij straks mooi een Angolese goudmijn managen voor ons."

  hebben wij dan goudmijnen in Angola

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Truth Hurts

  BHP Billiton (fusie tussen BHP (Australisch) en Billiton (Nederlands)) is het grootste goud mijnende bedrijf ter wereld.

  BHP Billiton zit in zowel de Angolese goud- als diamantmijn-industrie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij hebben ze er niet eens goudmijnen, wel veel diamantmijnen. Of bedoel je Billiton? Maar dat is volgens mij niet NL meer.

  De NL zijn al een tijdje vertrokken daar
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_occupation_of_Angola

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Arminius,

  Ik claim dat is geen jazz, maar Jazz-Porno!!

  @Adamas,

  12 maanden de bak vanwege snelheidsovertredingen... haha.. hoe hard rij jij dan? Het spreekt voor zich dat ik er natuurlijk geen bal van geloof. Net als die keer dat je beweerde Micha Kat te zijn.,

  @Ziva,

  Nu zit je gewoon te trollen nare heks.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Comment: OK, IT WAS ME! I CONFESS! I'll SIGN ANYTHING YOU WANT, JUST DON"T SING THAT AGAIN! !

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @dadgad

  Trollen? ;-) Ik ben bloedserieus.

  Laat die jongen hier studeren, en je hebt een Angolees met een blij gevoel over Nederland in een lokaal management. Dat levert een waardevol ROI op. Het jaarlijkse promotie-budget van de Nederlandse Ambassade in Angola is een veelvoud van de studiekosten.

  Kijk wat de Duitsers afgelopen weken hebben bekokstoofd in hetzelfde land. Patrouilleboten verkocht. Patrouilleboten die Nederland ook had kunnen maken, en leveren. Maar dat is niet het enige.

  Wat denk je van de opbrengsten voor NL-bedrijven om die boten uit te rusten, te bewapenen, en de Angolese militairen op te leiden. Miljoenen Dadgad, miljoenen.

  Of de spin-off. Die boten kunnen mooi ingezet worden om de Angolese kust te beschermen, en dan vooral dat gebied waar olie zit. Kunnen we ook meehelpen dat naar boven te pompen, te verwerken, en te verkopen.

  etc, etc..

  Nu sturen we die arme jongen weer terug met een middelbaar schooldiploma waar hij niets meer aanheeft. Een investering die dus in een klap ongedaan gemaakt wordt, en wordt aangevuld door een gefrustreerde Mauro die niet snel een goed woordje voor ons zal doen in zijn thuisland.

  dom, dom, dom...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Angoleze jongeren zien NL als een paradijs

  Nederland, zo gaat het verhaal onder jongeren in de Angolese hoofdstad, is de ideale bestemming voor wie zijn treurige geboorteland de rug wil toekeren. Een dak boven je hoofd, eten, kleding, medische zorg, scholing, en allemaal gratis: dat is Holanda. Het klinkt als een paradijs voor wie uit een oord als Angola komt, met zijn jarenlange burgeroorlog en falende, corrupte overheid.

  Bron

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het CDA-congres heeft zaterdag een afgezwakte resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen aangenomen. Van de aanwezige leden stemde 85 procent voor de resolutie, die de partij oproept een humaan beleid te voeren ten aanzien van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk hoor Ziva de heks. Hoe je over "die arme jongen" praat maar enkel en maar dan ook enkel vanuit kil opportunisme redeneert.

  Wat nou beste Ziva, wat nou als deze jongen een kunstenaar is? Een ongetalendeerde kunstenaar met kunst die niemand mooi vind en eigenlijk van zijn subsidie leeft. Is hij dan nog jou "liefde" waard? Of mag hij dan ook terug.

  Het verschil tussen jou en mij ligt het hem in menselijkheid. Ik vind dit vreselijk omdat hij wordt weggehaald bij zijn familie, zijn vrienden, zijn bekende omgeving en bovenal zijn vrijheid die hem ontnomen wordt.

  Daarnaast zou het mij een groot plezier wanneer alle Westerse corporaties Afrika pertinent verlaten en met rust laten. Voorgoed! Ga maar eerlijke handel drijven. Nep-Kapitalisten die jullie er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Dadgad, ik sluit me volledig bij jou aan.

  Heel de wereld is je Vaderland!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel Arminius voor de muziek! Dit kende ik nog niet. Dit is zijn latere werk he? Helemaal de experimentele kant op. Echt fantastisch dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @dadgad

  Afrika over laten aan de Afrikanen zou mooi zijn, en die wens past wel bij je utopische wereldbeeld. Helaas zijn er echter voorbeelden te over waaruit blijkt dat dit nog meer ellende veroorzaakt.

  Het continent is grotendeels fysiek en psychisch geruineerd. Daar is het Westen grotendeels debet aan, dus moet daar ook de verantwoordelijkheid liggen het op te lossen. Hoe dit vorm te geven is een tweede.

  Vwb Mauro. Je noemt het kil. Ach, het is meer zakelijk en objectief gedacht, en uiteraard bewust overtrokken. Tegelijkertijd is het een gedachte die al jaren met succes door de Amerikanen wordt toegepast. Duizenden buitenlandse beursstudenten per jaar komen en verlaten met een topgevoel over Amerikaanse waarden de US universiteiten. Het is, en dat mag je kil vinden, een investering in buitenlands beleid.

  Een veel beter beleid imo dan plotseling met z'n allen emotioneel over menselijkheid te gaan oreren. Hoezo? Mauro is een van de 7 miljard op deze aarde. Voor mij net zo onbekend als iemand in Bolivia, of Dortmund. Dan kan je nu wel zo groots gaan roepen dat je het erg vindt dat deze jongen bij zijn vrienden enzo wordt weggehaald, maar waar was je toen hij radeloos alleen op een vliegtuig werd gezet? Wat heb je inmiddels ondernomen om te voorkomen dat er nogmaals een Mauro op de voorpagina van de krant verschijnt?

  Emotie's verwarren met menselijkheid is best aardig, werkt goed in films, maar in de harde werkelijkheid van het leven komt het bij mij snel over als hypocriet.

  Vwb de talentloze kunstenaar levend op zijn subsidie. Tja, ik word niet snel verliefd op iemand die de hele dag in een NASA astronautenpak rondloopt en duizend sollicitatiebrieven schrijft naar Houston terwijl hij een been mist en aan 1 oog blind is, terwijl hij niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien.

  Dromen zijn leuk, maar zodra het dagdromen worden moet je oppassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Ziva, ik heb zo`n flauw vermoeden dat jij of in de media of in de public relations werkzaam bent?

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Dadgad, dit verbaasd me3. Het is toch eigenlijk een vrij bekent nummer

  Zo
  klinkt hij op de CD

  Het nummer is vooral bekent om zijn bijgeluiden:)

  Driving that yello Ferrari! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Nee hier ben ik het volkomen met je eens eigenlijk. Het is te makkelijk om te zeggen, ga weg uit Afrika, na alle schade aangericht. Ik neem mijn uitspraak terug.(mag dat?)
  Maar dat uitbuiten mag wel eens ophouden daarin tegen.

  Waar was ik toen Mauro op het vliegtuig werd gezet? Toen zat ik nog bij mijn moeder op schoot tussen de blowende hippies! LoL

  Ik wilde aangeven, misschien op een wat aanvallende toon - dat moet je trouwens echt niet beledigend opvatten, ik raak vaak gewoon snel overhit - dat ik jouw benaderingswijze juist hypocriet vind. Het is alsof je je interesseert in het welzijn van dit persoon, maar eigenlijk zie je hem alleen als gebruiksmiddel voor een hoger doel...

  Ik wil mensen toch altijd benaderen vanuit een wat hoe zeg je dat, warmere en menselijkere invalshoek.

  Ik vind het maar vies om naar mensen te kijken als "investeringsprojecten", maar dat zal wel mijn romantische aanleg zijn ofzo.

  Waarom jij dat weer hypocriet vind is me toch niet helemaal duidelijk...

  (heb je trouwens mijn antwoord in het andere draadje als gelezen?)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Arminius,

  Alhoewel ik erg van jazz houd ben ik toch maar een amateur kwa kennis. Het is ook zo breed eigenlijk.

  Daarnaast luister ik de laatste tijd erg veel naar elektronische muziek, ambient dan - niet van dat zinloze gebonk- maar eindeloze landschappen van geluid..

  Hier ben ik erg weg van momenteel. Carbon Based Lifeforms

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Arminius

  Waarom denk je dat?


  @Dadgad

  Waarom jij dat weer hypocriet vind is me toch niet helemaal duidelijk

  Op een warmere en meer menselijke manier naar mensen kijken vind ik zeker niet hypocriet. De emotionele 'menselijkheid' naar Mauro wel. Omdat hij nu als 'zielig' wordt misbruikt voor allerlei dubieuze agenda's roept hij plotseling emotie bij je op. Dat vind ik hypocriet. En daar doe ik niet aan mee. Ik vind het erg vervelend voor die jongen, maar ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat zijn lot me eigenlijk niet interesseert. Ik hoop dat hij een gelukkig en gezond leven gaat leiden, maar volgende maand ben ik hem alweer vergeten.

  Bovendien is het een sukkel. Een elevator-pitch van minimaal 90 minuten om zijn 'case' te pleiten bij een belangrijk politicus weigeren? Wat een oen! In mijn boekje; als het om je 'leven' gaat pak je iedere kans.

  Noem het kil, maar het niet grijpen van die kans vertelt mij dat anderen maar de kastanjes uit het vuur van deze jongen moeten halen. Tja... dan moet ik meteen weer denken aan die talentloze kunstenaar van je die leeft van de subsidie die hij krijgt. Erg onaantrekkelijk.

  Natuurlijk is het opleiden en tijdelijk opnemen van jonge vluchtelingen/asielzoeker, naast het tonen van menselijkheid, een investeringsproject. En dat heeft inderdaad een zakelijke kant. Nou hoeft dat niet zo te zijn zoals ik schetste met een commercieel doel in het achterhoofd, maar het is en blijft een investeringsproject.

  Overigens vind ik de 'investering' die nu gangbaar is voor dit soort gevallen nog hypocrieter; we leiden ze op, sturen ze naar huis, en hopen dat ze dan niet meer terugkomen, en er op termijn minder komen omdat ze in eigen land worden opgeleid door onze ex-studenten. Dat beleid is gericht op uitsluiting, terwijl 'mijn' beleid in zekere zin is gericht op 'integratie op locatie'.

  Het is gericht op het idee dat mensen graag terugwillen, en 'onze' waarden meenemen en promoten. Dat is valse manipulatie dat weet ik, maar dat is hoe het werkt. Het huidige beleid; "kom maar, opleiding net niet, wegwezen, uitsluiting" werkt het gedrag dat Arminius aanhaalde in de hand.

  Menselijkheid is iemand iets geven waar hij/zij wat mee kan, en valse hoop hoort daar niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @dadgad

  Daarnaast luister ik de laatste tijd erg veel naar elektronische muziek, ambient dan - niet van dat zinloze gebonk- maar eindeloze landschappen van geluid..

  Kies dan Biosphere - Dropsonde voor vanavond. Ambient, en Dropsonde is geinspireerd door 70'er jaren Miles Davis

  Hebben jij en Arminius toch nog een beetje 'the same dream'

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Ziva - Waarom denk je dat?

  Vanwege je schrijfstijl :) Ben ik warm?

  Muziekjes voor de zondag.

  Een prachtige clip van Gabriel

  Peter Gabriel - Come Talk To Me

  En voor Dadgad, deze:

  Acoustic Alchemy - Angel of the South

  Heerlijke zondagmorgen muziek vind ik dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Ziva,

  Excuses voor het late antwoord. Werd wat laat dit weekend. :)

  Ik zie je punt wel eigenlijk. En ik moet evenzo moet toegeven dat ik mij verder ook niet bezig hou met Maura en zeker ook niet voor de emotionele chantagerij van de media en politiek val. Maura is daarnaast inderdaad ook wel een sukkel dat hij die kans weigert te gebruiken.

  Desondanks hou ik mijn voet bij stuk dat ik liever naar Maura kijk als "mens" dan "investeringsproject". Klein verschil.

  Hoe dan ook, ik denk achteraf gezien dat ik zat te zeiken om niks.

  Je hebt wel gelijk dat over-links denken vrij hypocriet kan zijn. Dat gevoel krijg ik zo nu en dan bij het kijken van die linkse programma's waarin arme landen als zielepootjes worden afgeschilderd en wij indirect worden geprezen als superieur. En dan vervolgens een beroep doen op je medelijden, steun ons doel, doneer nu.. met van die drama muziek erbij. Ik weet niet, iets eraan staat me ontzettend tegen.

  Nu zeg je trouwens wel dat je de mislukte kunstenaar maar niks vindt, maar wacht maar tot Rutger Hauer voor je staat! (lol) (ik doel natuurlijk op die ene film, je weet wel...ttttturks..)

  Biosphere ken ik natuurlijk al lang, maar dat nummer wat je linkte was echt vreselijk. Ik zeg het maar eerlijk. Als dat meisje voor me zou staan zou ik zonder aarzelen mijn humanitaire kant opzij zetten. Klabang! Yes we have the same dream! Shut up little ....!

  Geef mij dan maar dit. totaal voorspelbaar, maar toch wel lekker. Asura - Life

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Asura is natuurlijk geen ambient, dat weet ik ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Arminius,

  Die Acoustic Alchemy maken versassend mooie muziek, bedankt. Jammer alleen dat de kale gitarist zo kort op de electrisch bleef, hij ging net zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen