woensdag 26 oktober 2011

192, goed idee

Slecht nieuws voor de kampeerders op het Beursplein. De Kleine Ijstijd des Doods komt eraan. Ergens halverwege november gaat het vriezen dat het kraakt. En kraken dat het vriest. De Friese ijsmeesters zijn nu al het aanvriezende ijs aan het controleren. It giet oan. Schijnt dat de New World Order hun wondermachine HAARP hebben aangezet om alle koude lucht over de Nederlandse polders te blazen. Met ijspegels en sneeuwduinen toe. Weg koepeltentjes.

Gelukkig, er komt iets voor in de plaats. Occupy Nederland gaat lekker bij de warme haard radio maken. Op zenderfrequentie 107FM. En heerlijk illegaal vanaf een heus zendschip. En niet zomaar een, maar de legendarische Mebo II, waarvandaan veertig jaar geleden Joost den Draayer uitzond. Radio Sirene heeft het schip al eens als actiezender gebruikt.

Barrauda heeft zo het vermoeden dat de initiatiefnemers ver in de vijftig of de zestig moeten zijn, want een beetje radiozender start je tegenwoordig van het web. Of hopen de actievoerders dat zij de filerijder op weg naar de bank bestraffend toe kunnen spreken? Dat gaat zonder Edwin Evers toch echt niet lukken. Tenzij er een paar leuke plaatjes worden gedraaid: If I were a biddy biddy rich, Yidle-diddle-didle-didle man.

37 opmerkingen:

 1. Nou weet ik weliswaar niks van meteorologie, maar ik dacht dat het weer voor verder dan een week vooruit voorspellen nogal onzeker was? Iets met chaos en vlinders in Brazilië die met hun vleugels slaan en daarmee hittegolven in Nederland veroorzaken, of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naar aanleiding van dit filmpje op KLOL, werd er direct geklaagd over het aan de wal staan te schreeuwen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Citaatjes:

  Meteorologen denken dat de komende winter opnieuw koud gaat worden. Dat zei weerman Dennis Wilt van Meteoconsult gisteren in EenVandaag. De eerste kou zou er begin november aankomen. Ook in andere landen worden koude winters voorspeld. Groot-Brittannië vergelijkt het al met een nieuwe ‘Kleine IJstijd’, met temperaturen van -23 graden Celsius.

  De koude winters in Noordwest Europa zijn te danken aan de zon. Ultraviolette (UV-)straling van de zon varieert altijd: de laatste jaren produceert de zon veel minder dan in de jaren ervoor. Wetenschappers ontdekten een verband tussen weinig UV-straling en strenge winters. De ozonlaag in de stratosfeer absorbeert de UV-straling: minder absorptie betekent lagere temperaturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @John

  Eh, okay. Ik heb er geen verstand van, maar stel nou dat een lagedrukgebied besluit zich in december boven Nederland te nestelen, met als gevolg een zuidwestenwind? Kan de zon van allerlei kuren vertonen, maar dan krijgen we gewoon veel regen en natte sneeuw. Toch? Dus, hoe kunnen ze nou zo ZEKER zijn? Er zijn toch veel te veel variabelen in het spel om dit soort voorspellingen te doen?

  Niet dat ik geen zin heb in een Elfstedentocht. We moeten alleen zien dat we al die Hollanders met malle petjes bij de grens tegenhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker nog nooit gehoord van de Enkhuizer Almanak? Die doen al jaren kloppende voorspellingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ah ja, Johan Oldenkamp. De man die denkt dat in een rechthoekige driehoek het kwadraat van de schuine zijde gelijk is aan het PRODUKT van de kwadraten van de beide rechthoekszijden. Die Johan Oldenkamp.

  De Enkhuizer almanak is volgens mij een stuk betrouwbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah ja, de elfstedentocht. Heerlijk vind ik dat, ieder jaar is er wel ergens een momentje dat een 'ijsmeester' een meetstokkie in het ijs prikt om een elfstedenvoorspelling te doen.

  "Nou, met nog 7 dagen zware vorst zou er voldoende ijsvorming, mits de wind en [enzovoorts enzovoorts]".

  En dan zegt de weerman:
  "Nou, of het nog 7 dagen hard blijft vriezen is de vraag, maar de komende nachten blijft het in ieder geval zeer koud, met temperaturen onder het vriespunt".

  En elk jaar hoop ik weer. En kan ik echt genieten van de ijsmeesters, de weerberichten en de suggestie dat het dit jaar dan toch echt weer zou kunnen gaan gebeuren. Zelfs als je stiekum toch eigenlijk wel beter weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk, dit zet natuurlijk zoden aan de dijk, Verhagen spreekt de Amsterdamse beurs vermanend toe dat ze voortaan wat minder stout moeten zijn.

  Zoiets is pas effectief. Een moreel hoogstaand mens als Maxime Verhagen die de speculanten beleefd vraagt voortaan de zaak wat minder opzichtig te flessen. Dan heb je het toch echt wel even over een ander niveau dan een paar anarchistische types met een hanenkam die een plein bezetten of wat overjarige hippies die een radiozender beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Galien & Maxime Verhagen:

  "Hij [Maxime Verhagen] vindt dat landen, financiële instellingen en bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

  Iemand heeft boter op zijn hoofd. Finaniële instellingen nemen geen verantwoordelijkheid. Ze nemen winst. En anders nemen ze bail-outs. Ze nemen bonussen. Maar ze nemen géén verantwoordelijkheid. Althans, misschien verantwoordelijkheid naar hun aandeeelhouders toe, die ook liever winst zien dan maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

  De financiële sector verandert als ze ongebreideld hun gang kunnen gaan altijd in een onbedwingbaar monster, vanwege de grote hoeveelheden geld, mogelijkheid tot manipulatie van markten, en macht vanwege beïnvloeding van politieke processen. De financiële sector zal nóóit uit zichzelf 'maatschappelijke verantwoordelijheid' nemen. Ook binnen een kapitalistisch systeem moet je zo'n monster bedwingen, kleinhouden met stringente controles, keiharde boetes en schandpalen bij wangedrag, zorgen dat zakenbanken en particuliere banken gescheiden zijn, zorgen dat financiële producten en afgeleiden altijd begrijpelijk zijn, derivaten geregistreerd worden en niet over-de-toonbank gaan zodat nu niemand meer weet wie welke risico's heeft genomen. De financiële sector moet weer saai worden. Voorspelbaar, beheersbaar en saai.

  Daarvoor moet de politiek knuppels pakken, om het beest in stukken te slaan en die stukjes terug in het hok te stoppen. Maxime: de POLITIEK heeft die verantwoordelijkheid. PAK DIE VERANTWOORDELIJKHEID ZELF MAAR EENS OP!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Tim

  Ik hoop dat je begrijpt dat mijn post ironisch bedoeld was:P


  Op zijn minst zou je verwachten dat de deregulering van de financiële sector teruggedraaid zou worden. Ik durf te voorspellen dat dit niet zal gebeuren, never ever.

  Het wachten is dus op de volgende financiële crash. Uiteraard mogen wij dan óók betalen voor dié crash. Waarna Barracuda natuurlijk zal beweren dat we niet moeten zeuren want we hebben hier bijstand en in Amerika is het pas echt erg en de mensen die er tegen protesteren zijn toch alleen maar overjarige hippies en...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vond Radio Noordzee altijd veel beter als dat Veronica. [Bommengooiers]

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Galien:

  Ja hoor, we zitten op 1 lijn wat dat betreft. Ik bedoelde ook Maxime met 'boter op zijn hoofd', vanwege zijn naieve uitspraak.

  "Het wachten is dus op de volgende financiële crash. Uiteraard mogen wij dan óók betalen voor dié crash."

  Ja. Als er één ding is waar 'complotgekkies' gelijk in hebben (maar niet alleen complotgekkies) dan is het wel dat macht en geld steeds weer en steeds meer gecentraliseerd wordt. De oplossing voor Wall-Street? Bailouts voor de grootsten, de kleine bankjes gaan failliet. De oplossing voor de Eurocrisis? Europa heeft meer MACHT nodig, en véél meer GELD, want anders kunnen ze al die problemen niet aan. En meer macht en geld en gecentraliseerde aansturing gaat goed zijn voor ons, want anders... tja... wat eigenlijk?

  P.s. Wie had 3 decennia geleden er nou in vredesnaam mee gezeten als Griekenland failliet zou gaan? Zou dat een wereldwijd zorgenpunt zijn? Wat is er zo veranderd dat plotseling alles zo met elkaar verbonden en verweven is dat het nu lijkt alsof er een kristallen paleis met zijden draadjes aan elkaar hangt, en als er ééntje knapt...

  P.p.s Was niet juist het uitgangspunt van een kapitalistisch systeem dat het systeem zichzelf kon opschonen, dwz dat als een bank, bedrijf of land verkeerd handelt en failliet gaat deze rotte appel gewoon uit de mand gewipt wordt? Nu moet iedereen overal aan alles meebetalen, worden alle risico's gespreid en uitgesmeerd, en staat de Nederlandse overheid al voor meer dan 200 miljard garant, aan instellingen, de transportsector, knoflooklanden... en we hebben al de grootst mogelijke moeite met 18 miljard bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Tim Dog,

  Volkomen en volledig met je eens.

  Ik ga zelfs zo ver om te stellen dat we in een soft dystopie/big brother staat leven. En de vrijheden die we genieten staan ontzettend onder druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor mijn bedrijf, met vestigingen in Amsterdam, Londen en Palo Alto (US) ontvang ik op gezette tijden tranches van Europese en Amerikaanse investeerders. Iedere keer moet ik heel goed nadenken en vooral rekenen in welke valuta ik de tranche wil ontvangen; Euro's, Ponden of Dollars. Kies ik de verkeerde munt, dan verlies ik dus geld (ik krijg ponden maar betaal salarissen in Euro's bijv). Wat dat betreft is een wereldmunt een zegen.

  Het probleem ligt volgens mij dus niet bij die gezamenlijke munt, of zelfs uitsluitend bij het financiele systeem.

  Het probleem is m.i. begonnen bij het begin van de industriele revolutie toen er een rat race ontstond door middels 'sneller en meer te produceren' de winstcompetitie te winnen. Het begon relatief onschuldig door productieverbeteringen, en met name slimme energie-voorziening. Door de komst van 'energiebedrijven' werd dat laatste gecentraliseerd en als competitie element ge-elimineerd. Iedereen kon immers over dezelfde energie-voordelen beschikken.

  Een zelfde 'wedloop' hebben we overigens later in het bedrijfsleven nogmaals gezien met de komst van de 'computer' en informatietechnologie. Ook hier zijn de voordelen van de jaren negentig inmiddels geneutraliseerd.

  Ondanks dat de voordelen van weleer (energie/ICT) geneutraliseerd zijn, is het model van 'meer en sneller produceren' als belangrijkste parameter voor winst blijven bestaan.

  En daar ligt de crux. Daar ligt de essentie van over-consumptie, het genereren van winst door 'swipe-fees' van banken, het verdienen aan verzekeringen, en het genereren van schuld als product.

  Maar dat geldt niet alleen voor banken. Voedselproductie is onderhevig aan dezelfde corrupte modellen. Tussen de prijs van de 'boer' en die in de 'supermarkt' ligt een wereld van verschil. En dat komt niet omdat het zo vreselijk duur is om van de boer naar de supermarkt te brengen. Dat komt omdat het onderweg ongeveer 30x met winst wordt gekocht en weer doorverkocht.

  Idem met medicijnen. Het is toch absurd dat medicijnen niet worden verkocht aan Afrikaanse patienten, omdat ze de prijs niet kunnen betalen. De ontwikkeling van medicijnen tegen ziektes is het collectieve product van de menselijke wetenschap. Het is een onderdeel van de beschavingsgraad. Niet een product voor een speculatieve markt.

  Kortom het model is fout. Over de gehele linie, en niet alleen in de financiele sector. Om dat op te lossen moeten we terug naar de essentie van de verschillende sectoren. Banken moeten weer kluizen worden waar ik in ruil voor een paar schapen (mijn bezit) een IOU briefje krijg die ik in New York aan de plaatselijke Nike-winkel kan overhandigen in ruil voor een paar rose sneakers.

  Voedselproductie moet uit de speculatieve markt gehaald worden, en medicijnen centraal op wereldniveau beschikbaar zijn.

  Niet 'meer en sneller produceren' maar produceren naar behoefte; duurzaam en efficient. Dus geen 'bio-brandstof' produceren op landbouwgebieden, en onmiddellijk stoppen met 'high process food' fabrieken.

  Doen we dat, dan hebben we die socialistische onzin van die krakers op het Beursplein en elders ook niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een doorzichtige opschepperij om slechts te 'kunnen' beweren dat jij nog steeds ligt te dromen over die JWO van je. Bestiert en gefinanceerd door een wereldmunt vanuit het 'belofde' land zeker? En wie mag volgens jou als global kaisar op het schild gehesen worden dan? Ik ben hier ab-so-luut niet van onder de indruk te brengen. Maar dat wisten we gelukkig al...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Maar @Ziva, dat is toch niets meer dan het herhalen van retoriek. Terug naar zoals het bedoeld was ofzo. Wie garandeert dat dezelfde situatie zich niet zal herhalen? Of wie weet leidde de ideologie die jij aanhaalt wel tot deze situatie, enkel omdat ze niet werkt en nooit kan werken...

  Is het probleem psychologisch, dus we zijn te gierig en hebzuchtig... of is het probleem gewoon het systeem dat een situatie creëert waarin zulk (immoreel) gedrag gewoon wordt aangemoedigd dan wel niet noodzakelijk wordt gemaakt..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Adamas jij hebt echt niks te zeggen. Keer op keer die zelfde beschuldigingen. Geen gesprek mogelijk met jou. Wordt je er nooit moe van?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @dadgad

  Ik weet niet of het herhalen van retoriek is. Het is iig niet bedoeld als 'terug naar hoe het bedoeld was'.

  Ik denk dat de competitie de mens eigen is. Het is een primair overlevingsprincipe toch?

  Het competitieve produceren is alleen vreselijk uit de hand gelopen en kannibaliseert nu ipv dat het bijdraagt aan vooruitgang. Dat zal omgedraaid moeten worden. Hoe dat is de vraag, en of het geweldloos zal gaan? Ben bang van niet.

  @Adamas

  hahaha, ouwe mafkees. Tuurlijk, mijn investeerders zijn allemaal Jood of in ieder geval zwaar Zionist, die hun geld hebben verdiend door naieve goyim uit te zuigen en af te romen. Dat kan omdat in onze producten speciale chemicalien zijn gebruikt die genetisch minderwaardigen benevelen en manipuleren om meer te kopen. Al ons verdiende geld gaat linea recta naar de onderzoekslaboratoria van de Israelisch geheime diensten die er weer slimme dingen mee bedenken zodat onze producten nog duivelser worden, en meer geld opbrengen. Geld waarmee we de media omkopen, politici manipuleren, en retailorganisaties opkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat ijl jij nou toch helemaal 'kerel'. Ik sprak jou toch nergens op aan? Of moet ik die arrogante rideltjes die via opgeblazenheid het bloed onder de nagels van uniek intellectueel besnaarde kanjers als ik probeert te halen, dan zomaar over mijn kant laten gaan? Als jij moe van een beetje nadenken wordt dan scheiden zich hierbij onze paden als vanzelf natuurlijk. No hard feelings. En ja ook ik behoor inderdaad tot de volle 100% van onze menselijke familie, dus zie in mij a.u.b. geen concurrent ten aanzien van die natte droom van je Dadgad...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik weet niet of het herhalen van retoriek is. Het is iig niet bedoeld als 'terug naar hoe het bedoeld was'.

  Niet? Dus het probleem is ons "gedrag" en onze "mentaliteit" en dat moet veranderen. Aldus het is een psychologisch probleem..?

  Ik ben het daar(als dat jouw overtuiging is) wel grotendeels mee eens. Maar daarnaast zie ik ook dat het (kapitalistisch) systeem dat wij gebruiken zulk gedrag aanmoedigt en vaak noodzakelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Adams,

  Moe van nadenken wordt vaak ik wel. Maar los daarvan, beste man. Je vervalt continue in dezelfde beschuldigingen. Boooring!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Even het Communistisch Manifest neergelegd om te discussiëren met Ziva en wat zien mijn oogjes? Jawel, Adamas heeft een joods complot ontdekt.

  Het heeft toch wel wat wanneer je antisemiet bent. Nadenken is niet meer nodig, evenmin als discussiëren want alles is gewoon de schuld van de Joden. Klaar.

  Hoezo: de crisis veroorzaakt door de structuur van het kapitaliesme of door een ongereguleerde financiële sector? Adamas weet wel beter, die hoeft geen moeilijke boekjes te lezen. De financiële crisis is veroorzaakt door Joden

  BeantwoordenVerwijderen
 23. wedden dat hij je met pyt-je-aivd-bel- ofzo gaat aanspreken...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb mijn duit in dit stinkende zaakje nu wel duidelijk genoeg gedeponeerd compañeros. Mijn lust om hier nog sabathean draadjes te willen trekken, heeft mij al genoeg huilbuien van diepdroevige ellende gebracht. Met gesublimeerde sukkels die via hun conditionerende 'lectuur' geleerd is te denken dat ze ergens verstand van hebben, is het niet meer zo leuk om zoveel water mee naar de zee dragen. Geef mijn portie dus maar aan fikkie. Ik stap in mijn kever om met gedeconditioneerde broeders deze wereld van zijn gecabaliseerde gesel te ontdoen. Moderator is verder wel ok! Respect...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. haha alweer Adamas. Alweer! Hoeveelste keer is dit nu wel niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @ Ziva:

  Het is wel leuk om met één munt te betalen, maar deze crisis is niet alleen een schuldencrisis, maar evenzogroot een monetaire crisis. Hierover hoor je nooit iets van politici, en je leest het maar zelden in de media.

  Probleem is dat een land als Griekenland simpelweg niet kan concurreren met een geïndustrialiseerd land met de productie, opleidingsniveau en het professionele ambtelijke apparaat van Duitsland. Door ze beiden dezelfde munt te laten gebruiken inclusief vrij verkeer van goederen, moet Griekenland (ongeveer) dezelfde prijzen aanhouden als Duitsland. Griekenland kan niet devalueren om bijvoorbeeld haar tak van sport toerisme weer op stoom te brengen.

  Vandaag stond over dit probleem wel een klein stukje in de Metro.

  "Volgens hem is de enige kans om de crisis te keren het opdelen van de eurozone in een noordelijke unie met een sterke munt en een zuidelijke unie met een zwakke munt.
  (...) Maar hoe hoog het noodfonds ook wordt, de crisis is er niet mee opgelost, vindt Verbon. “Uit het fonds is geld geleend aan Griekenland zodat het niet failliet zou gaan. En nu gaat dat land toch zo goed als failliet. Dat fonds haalt dus niks uit. Nederland staat nu voor een zesde van zijn nationaal inkomen garant voor het noodfonds. Dat geld kunnen we in één klap kwijt zijn. Omdat Griekenland binnen de eurozone economisch niet op kan tegen landen als Nederland en Duitsland, zal het land snel weer in de problemen komen. Dan moet er weer geld bij. Zo kunnen we aan de gang blijven.”"


  Met een eigen munt zou Griekenland snel kunnen devalueren. Jammer voor spaarders en pensioenen, leuk voor toerisme en afwaarderen staatsschuld. De rest van de wereld zou ook in lang niet zulke grote problemen zijn gekomen als Griekenland een eigen munt had. Hun risico is nu het onze.

  Verder stel je: "Voedselproductie moet uit de speculatieve markt gehaald worden"

  Ik snap waarom je dat stelt, en dat is grotendeels terecht vanwege de speculatieve prijsopdrijving waar voedselprijzen mee te maken hebben. Dit hoort echter op de korte termijn te zijn, want als voedselprijzen sterk stijgen, zal er ook (dankzij prijsopdrijving) meer aandacht komen voor voedselproductie (want de waarde stijgt snel).

  Daar zit echter nog een ander probleem achter, namelijk energie (lees: olie). Het hele economische model is gebaseerd op groei. Economische groei, productiegroei, groei van de bevolking, welvaartsgroei... en daarbij, als logisch gevolg, groei van beschikbare energie (olie) die deze groei allemaal moet faciliteren. Maar die makkelijk winbare olie is nu op, een goede vervanger is er niet, en voor de pesticide, transport, verpakking en alles wat met voedsel (en alle andere consumentenproducten) te maken heeft is nu eenmaal olie nodig. Het hele bovenstaande groeimodel is op makkelijk winbare energie gebaseerd. En die is er niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. De oplossing van dit alles is terug naar de menselijke maat. Kennelijk is het zo dat wanneer omgevingen, sociaal zowel als fysiek, te grootschalig en niet meer te overzien worden, er een negatieve spiraal kan ontstaan: mensen raken anoniem en vervreemd, trekken zich op zichzelf terug en gaan zich onthecht en egoïstisch gedragen. Dat roept vervolgens weer regelgeving en sancties op, die vervolgens de oorzaak als het ware weer versterken....

  De tendens in veel organisaties is meer regels, meer controle, meer straf, meer hierachie, verloedering is het gevolg.

  Dus, stoppen met die schaalvergroting, en weer lokaal produceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Adamas Heb je al gekeken of er voor jou ook iets tussen zit?

  ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Chill stuk Arminius, ben het er aardig mee eens. Dit systeem, of onze manier van samenleven verziekt.

  Als je er over nadenkt hoe lang deze planeet al bestaat en hoe kort wij hier zijn ten midden deze oneindige zee van tijd.. ons gedrag, de stress, de haast waarmee we leven is zo volkomen absurd. Vooral hier in het noorden. In zuidelijke landen begrijpen ze het nog. Geen reden voor al die haast. Ik ga echt emigreren ooit. Misschien met pokeren een leuk bedrag winnen ofzo.. haha!

  p.s. heb je nog een leuk nummer ?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Volgens Arminius moeten we terug naar de menselijk maat. En Arminius is natuurlijk de personificatie van de menselijke maat. Blowen waar je kinderen bij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. masterofhardcore ik zie dat je nog geen avatar hebt, wellicht is dit iets voor je

  BeantwoordenVerwijderen