zondag 20 juni 2021

Dr. Clavan

Sinds het EK twittert oud-international Bryan Roy zowaar weer eens over voetbal: 'Van Aanholt speelt 88 min linksbuiten en dumpfries speelt ook 88 min rechtsbuiten.' Barracuda heeft nog heel lang zitten nadenken over de diepere betekenis van dit alles, maar heeft niets kunnen verzinnen.

Toch is het al een enorme vooruitgang voor Roy, die tot op heden toch vooral zonder commentaar verwijzingen post naar video's van onder meer Charlie Ward en Dutch Digger Wim Visscher, bij wie hij ook al eens te gast is geweest. Roy is namelijk wappie geworden en niet een klein beetje ook. En zo kan het gebeuren dat Roy een tweet plaatst over de vermeende dood van George Soros, terwijl deze Soros op hetzelfde moment nog druk aan het twitteren was. Bedrijfsongelukje, zullen we maar zeggen.

Het is allemaal begonnen met Robbie Williams, de zangerd die zijn fans adviseerde om het complottweeluik Zeitgeist te gaan bekijken. Dat was in 2014, maar met corona vielen volgens Roy 'alle puzzelstukjes' samen.

Uit het interview met George van der Leeden bij Cafe Weltschmerz blijkt dat Roy alle plotterkanalen volgt. Hij weet ze ook allemaal te noemen, maar niet te duiden. Het interview wordt gekenmerkt door een Dr. Clavan-achtige oppervlakkigheid, waarin Roy handig vragen uit de weg gaat, en op zijn best een paar nietszeggende oneliners over zijn lippen krijgt: 'Alles op tv kan de prullenbak in', 'zes families hebben wereldwijd de totale media onder controle' en '99,9 procent van alle politici zijn corrupt'.

Voetballers zijn verbaal al niet erg sterk, maar Roy weet zelfs op simpele vragen geen fatsoenlijk antwoord te geven. Waarom hij Trump bewondert? Dat kan hij niet een twee drie uitleggen. Wie moet het gedachtegoed van Trump in Nederland uitdragen? 'In feite bepaalt het volk wie het vertegenwoordigt'. Zelfs een toch niet al te ingewikkelde vraag over het controversiële WK van 2022 in Qatar gaat Roy uit de weg. 'De verantwoordelijkheid ligt bij de Fifa'.

Als Roy dan ook nog begint over Anonymous, die een rol zou hebben gespeeld bij de verspreiding van het alternatieve gedachtegoed, begin je je steeds meer af te vragen of Roy wel weet waar de klepel hangt. Hij consumeert wel van alles, maar onthoudt de poppetjes, niet de inhoud.

Hij komt nooit meer op de mainstream media, belooft Roy bij Weltschmerz. Daar gelooft Barracuda geen bal (pun intended) van. Die gaat een keer terugkomen op zijn dwalingen, want telkens met de nek worden aangekeken gaat een keer vervelen. Wie zijn naam intikt bij Google leest bijna niets meer over zijn voetbalverleden, maar des te meer over aanhoudende mallotigheid: OM onderzoekt dreigtweet ex-Ajacied Bryan Roy, Ex-Ajacied Bryan Roy schetst De Jonge als nazi: 'Vaccinazi macht frei', Bryan Roy misbruikt quote Johan Cruijff in nazi-vergelijking Hugo de Jonge, 'Gearresteerde' Bryan Roy maakt piemelgrap op Twitter. Op Twitter maken velen zich zorgen over zijn geestelijke gezondheid.

Dat is allemaal niet zo handig als je ondernemer bent, of pretendeert te zijn, want uit de vage antwoorden bij Cafe Weltschmerz blijkt dat Roy alleen maar zijn geld aan het opmaken is. Hij rommelde wat met kunst van Wassily Kandinsky en Kazimir Malevitsj, de Russische avant-garde, 'maar dat ligt stil door corona'. Roy heeft intussen zijn hoop gevestigd op Bossmaker, waarbij je zogenaamd 1,5 miljoen euro per jaar van de staat kunt claimen op basis van je geboorterecht (lees: oplichterij).

Zijn biografie Ongrijpbaar komt ook al niet meer uit. De uitgever vreesde dat Roy door geen enkele talkshow meer uitgenodigd wordt. Hij blijft er ogenschijnlijk zen onder, maar de frustratie vlamt ineens op als de confrontatie met journalist Chris Klomp ter sprake komt. "Die is de aandacht niet waard".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten