dinsdag 1 juni 2010

Ratelboek

GeenStijl negeerde het bericht, maar niet de wakkere zwevers van Niburu: 'Ratelband crasht radiografisch vliegtuigje op Binnenhof'. Zich niks aantrekkend van het auteursrecht, haalde Niburu maar eens integraal De Telegraaf aan. 'Emile Ratelband heeft voor ophef gezorgd op het Binnenhof in Den Haag door een radiografisch vliegtuigje tegen een van de torens van de Ridderzaal te laten vliegen. Hij heeft zichzelf aangegeven en is gearresteerd door de politie.' De goeroe wilde met de actie zijn nieuwe boek ‘Nederland is in de war’ promoten, en inmiddels is er ook een website.

Gaat het boek nog ergens over? Blijkbaar, maar erg helder wordt het niet: 'Voordat de bewindslieden van Balkenende IV aan het werk gingen, besloten ze eerst 90 dagen het land in te gaan om te horen wat er bij de burger leeft. Waanzin! Waarom zit je in de politiek als je niet weet wat er in de samenleving speelt? Wie dit boek gelezen heeft, weet wat er mis is. Dus heren en dames politici: léés dit boek en ga aan de slag! We waren ongerust. Over de politieke situatie in ons land. Over de verwarring en de ondoorzichtigheid. Over de tanende invloed van de kiezers. Over de ontoereikendheid van de verouderde politieke spelregels.’ Dit zei Hans van Mierlo in februari 1967. Maar wat is er sindsdien veranderd? Wat is er bereikt? Niets. De woorden van de D66-oprichter zijn zelfs actueler dan ooit'.

Kennelijk lopen de 10.000 gesigneerde exemplaren slecht, want het boek werd drie weken geleden al gelanceerd, en Emile was zelfs nog bij Harry Mens aangeschoven, maar blijkbaar zijn de roofvogels van De Slegte al in de lucht gesignaleerd. Een boek is het lekkerst als hij nog vers is.

En ineens herinnerden we ons dit bericht uit alweer 2003: 'Emile Ratelband emigreert naar Australië als hij de komende verkiezingen geen zetels haalt. Hij is het Nederlandse klimaat inmiddels zo zat dat hij geen plek meer voor zichzelf ziet in Nederland.' Maar helaas, Emile is gebleven. Daarna kondigde hij onder meer zijn eigen tv kanaal Glossip TV aan, werd zijn half miljoen euro kostende Bugatti EB 110 is in de prak gereden, werd hij vader, de irritantste Nederlander van 2007, liep zijn vrouw bij hem weg, werd dochter Minou pissig op haar vader, kwam zijn vrouw weer bij hem terug en raakte hij verzeild in een homorel. Genoeg stof voor een boeiend Ratelboek genaamd 'Emile is in de war', zou je zo zeggen. Maar de uitgever zag kennelijk toch meer in Emile de analyticus.

2 opmerkingen:

  1. Zich niks aantrekkend van het auteursrecht, haalde Niburu maar eens integraal De Telegraaf aan.

    Was er niet onlangs een uitspraak geweest dat nieuwsberichten mogen worden overgenomen?

    Met bronvermelding uiteraard, maar die geeft Niburu er keurig bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, dat ligt genuanceerder: het ging om een scan.

    'De rechtbank oordeelt ten eerste dat de Nijmeegse Stadskrant inderdaad niet ontvankelijk is in haar vorderingen, omdat de krant geen auteursrechtshebbende is op het interview. Ten aanzien van de journaliste slaagt het beroep van GeenStijl op de persexceptie, op grond waarvan het een nieuwsorgaan kortgezegd vrijstaat perberichten uit nieuwsmedia over te nemen. De rechtbank oordeelt dat het interview kan worden aangemerkt als ‘persbericht’, en GeenStijl kan worden aangemerkt als ‘nieuwsorgaan’. Ten aanzien van dat laatste stelt de rechtbank:

    Voor een geslaagd beroep op de persexceptie moet overigens wel de bron van het persbericht worden vermeld, en mag het auteursrecht niet zijn uitdrukkelijk zijn voorbehouden. Ook aan die voorwaarden is in deze zaak voldaan. Omdat het beroep op de persexceptie slaagt, wordt niet toegekomen aan de vraag of met succes een beroep kan worden gedaan op het citaatrecht. Belangrijk aan deze zaak is onder meer dat ook een interview volgens de rechter onder de persexceptie mag worden overgenomen als nieuwsbericht.'

    Dit betekent niet dat je nu zomaar allerlei stukken integraal kunt overnemen.

    BeantwoordenVerwijderen