dinsdag 29 juni 2010

Koude kikker

Paul is de bloedeigen broer van Geert en Paul is tegen Geert. Tragikomischer kan bijna niet. Temeer daar Paul zijn broer bijna dagelijks met kritiek om te oren slaat op zijn blog Hollandsche Politiek. Dat vinden ze ook bij Joop.nl reuze geinig, dus daar mag Paul zijn stukjes ook nog eens kwijt.

Ze verschillen ongeveer negen jaar, waarbij Paul de oudste is. Of ze als kind al in de gordijnen vlogen, is niet duidelijk, want Paul klapt zelden uit de school over Geert als puber. Frits Abrahams constateerde vorig jaar in de NRC wel een verschil in spreektrant die zo groot was 'dat je bijna ging denken dat Paul het erom deed. Waar Geert zijn boodschap als een scheurende pizzakoerier uitvent, bediende Paul zich nog van de postkoets. Trage, meanderende zinnen vergden het uiterste van het geduld van de presentatoren en vermoedelijk ook van de kijkers'

Vier jaar eerder heeft hij al eens op een website van zijn Utrechtse schaakclub afgeraden op zijn broer te stemmen. 'Stemmen op een xenofoob die voornamelijk tactisch appelleert aan angst en deze willens en wetens oproept en daarbij mikt op de kwalijkste onderbuikgevoelens van de Nederlandse kiesgerechtigde gemeenschap (…) is het verliezen van het zicht op de brede context.' Nu levert bijna dagelijks commentaar op Geert bij Hollandsche Politiek. Paul volgt daar alleen de PVV, en geen enkele andere partij. Een broederoorlog met diepere achtergronden, of is het omdat Paul elke dag wordt geconfronteerd met opmerkingen over zijn broer en daar helemaal mesjokke van werd?

Barracuda leest de stukjes van Paul met stijgende verbazing. Niet om wat hij schrijft, maar de manier waarop hij het schrijft. Alsof Geert een volkomen vreemde voor hem is. 'Wat de informatie betreft speelt PVV-leider Wilders het spel als verwacht, door te stellen dat „Het buitenspel zetten van de PVV als grootste winnaar ondemocratisch is”. Dat klinkt aardig naar de buitenwereld maar is feitelijk onjuist. Wilders is staathuishoudkundig uitstekend op de hoogte en weet dat geen enkel democratisch grondrecht geschonden wordt door de huidige gang van zaken. In de praktijk is hij gedwongen zijn eigen druiven te consumeren: het weigeren om samen met de VVD uit te onderhandelen bij afwezigheid van het CDA. Deze druiven blijken bijzonder zuur.'

Dat formele pantser is natuurlijk niet toevallig gekozen. Paul zal wel gedacht hebben: het mag niet te persoonlijk worden. Afstand bewaren. Boven de partijen staan. Maar helaas, die onderkoelde toon werkt niet. De koude kikker Paul dient plaats te maken voor het Kokende dier Paul. Geen Kermit, maar Miss 'Ooh, you mad, impetuous fink' Piggy. Het temperament van Animal, een bokswedstrijd in de A-klasse, jiujitsu in het kwadraat.

2 opmerkingen:

  1. VVD-leider Mark Rutte heeft dinsdag in een debat over de kabinetsformatie PVV-leider Geert Wilders tevergeefs uitgenodigd om alsnog te gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Begrijpelijk, want de slachtofferrol is veel lucratiever voor wilders.

    Dat merkte je ook in het debat, het was vooral 'cordon sanitaire! cordon sanitaire!' wat wilders kon uitkramen...

    BeantwoordenVerwijderen