Barracuda kent Nina Brink aka Storms niet persoonlijk, evenmin heeft hij haar ongeautoriseerde biografie gelezen. Een biografie over een zakenvrouw die al jaren niks meer presteert kan Barra maar matig boeien. Mevrouw Brink heeft onlangs beslag laten leggen op de banktegoeden van de schrijver van het boek. En dat was het begin van een reeks van publiciteitsblunders. Van beide kanten overigens.
Het gevolg van die beslaglegging, na een voor Brink ongunstig vonnis in een mediastille periode, is dat je ongeveer heel journalistiek Nederland over je heen krijgt. Van Max Pam tot de Metro. En die roepen natuurlijk allemaal om toch vooral dat boek over Nina te kopen. Schrijver Eric Smit wist het beslag publicitair nog verder uit te buiten door op huilerige toon te beweren dat hij net op vakantie met de kindertjes wilde gaan. Daar gelooft Barracuda helemaal niks van.
In deze mediaoorlog schuift Nina eerst haar man Pieter Storms als woordvoerder naar voren. Dat was ooit een geharde breekijzerjournalist die het opnam voor 'de kleine man die vermorzeld werd door het grote geld', doch tegenwoordig alleen nog maar op de golfbaan staat en allerlei dingen roept die hij als journalist nooit geroepen zou hebben, zoals het voornemen om een oud-collega 'tot onder zijn knieën af te zagen'.
En omdat Storms kennelijk nu ook wel inziet dat die hele affaire hem geen goed zal doen, wordt spindokter Kay van de Linde ingehuurd. Die leest zich door tijdgebrek maar half in, zodat Brink (zich realiserend dat ze aan de verliezende hand is) uiteindelijk een deel van de beslagen op de bezittingen van de journalist weer opheft. Dat meldt Smit echter pas twee dagen later, maar inmiddels stroomt het geld al binnen bij diens Stichting Muckracker, die toch vooral lijkt opgericht op Smit zelf financieel te ondersteunen.
En niet alleen daar lijkt alles om Brink te draaien. Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft nog niet zo lang geleden 180.000 euro beschikbaar gesteld aan FTM Media BV van Smit en een paar collega's voor het internetplatform Follow the Money. Daar zou op 'onderzoeksjournalistieke wijze en vanuit een financieel perspectief aandacht worden geschonken aan onderwerpen als: nieuw kapitalisme, duurzame ontwikkelingen en het internationale zakenleven', maar in de praktijk blijkt het vooral een aaneenschakeling van nieuws over het boek van Smit. Van de onderzoeksjournalistiek nog weinig gezien.
De overheid een poot uitdraaien, dat kunnen ze bijna allemaal. Dat iemand vrijwillig een boek over Nina Brink zou lezen, kan ik me maar heel moeilijk voorstellen. Maar waarschijnlijk doen mensen het mekaar allemaal cadeau. Daar gaat dus weer 180.000 Euro voor niks en nog eens niks, voor lui die nog geen dag een snackbar zouden kunnen runnen zonder een ramp te veroorzaken.
BeantwoordenVerwijderenGoede manier van een boek promoten, want niemand is echt geinteresseerd in een boek over Nina, tenzij dit een handleiding is om ook rijk te worden. De TV show op reis met Ivo Niehe had ook een item over haar, haar huizen en helicopters en het feit dat ze in de nacht voor de aanslag op de WTC in NY, snel haar aandelen had verkocht, zodat ze niet gedupeerd was door de wereldwijde koerdalingen. Die helderziendheid zal de complotters wel aanspreken.
BeantwoordenVerwijderen