maandag 19 juli 2010

Vette logica

Volgens Zapruder leven we in een eetcultuur. Geen idee wat dat is, een eetcultuur, maar dat legt Zapruder ons gelukkig even haarfijn uit. 'Bedrijven en overheden hebben er helemaal geen baat bij dat mensen minder rommel eten: de overconsumptie leidt tot meer omzet, meer belastingopbrengsten en uiteindelijk weer tot meer omzet voor de medische industrie en zorg. Aan ongezonde mensen valt nu eenmaal veel meer te verdienen dan aan gezonde.'

De logica is namelijk dit, en let nu goed even op: Er is een complete (...) industrie ontstaan rondom vetzucht en de aanverwante domheid (...), die gericht is op het verlichten van de klachten. Of eigenlijk meer het tijdelijk wegnemen van het aangeleerde schuldgevoel. Die aanverwante (...) domheid is namelijk hard nodig om alle onzin te geloven die je wordt voorgeschoteld. 'Enter de tsunami van TellSell producten die allerlei toverapparaten aanbieden waarmee je met 3 minuten per dag eruit kunt zien als een Olympische atleet. En als dat nog niet genoeg is dan zijn daar de kwakzalvers die je vet wegzuigen of een bandje om je maag doen zodat je dat quarterpounder menu domweg niet naar binnen krijgt. Of je neemt een spuitje, zodat je denkt al vol te zitten'.

Kortom: als we het gebruikelijke closed circuit-denken van onze bovenintelligente Zappies consequent doortrekken zou het zo moet zijn dat pakweg Unilever een geheim pakt vormt met TellSell of een of andere farmaceut. 'Al deze onzin is erop gericht om mensen dik en dom te houden. Dit levert geld op en houdt een groot deel van de bevolking mak en verzadigd. Verzadigde mensen zijn namelijk niet lastig zolang er maar voedsel in overvloed is'. En zo is cirkeltje weer rond. Je verkoopt voedsel om er dik aan te verdienen en ons zo mak als schapen te houden. 'Bedrijven en overheden hebben er helemaal geen baat bij dat mensen minder rommel eten: de overconsumptie leidt tot meer omzet, meer belastingopbrengsten en uiteindelijk weer tot meer omzet voor de medische industrie en zorg.'

De vaste lezer van dit blog weet intussen: Zappies kunnen niet nadenken en zoeken nooit wat op. Dat hebben wij even voor ze gedaan. Vraatzucht kost ons land minstens 3,7 miljard per jaar. Overgewicht is goed voor 10 procent van de totale ziektelast in Nederland en buitengewoon slecht voor de economie. De suggestie dat de overheid dit willens en wetens is stand probeert probeert houden is bespottelijk.

Het mooiste is de logica rond de belastingopbrengsten: In 2008 kostte de totale gezondheidszorg in ons land namelijk 69 miljard euro. De btw inkomsten op alle producten en diensten was dat jaar bijna 43 miljard euro. Denk maar niet dat de verhoudingen bij de bestrijding van obesitas anders liggen. De overheid verliest dus dik op de zorg. De omzet van de Nederlandse ziekenhuizen in 2008 (16,8 miljard euro) dekt de kosten ook al niet. Met een beetje googelen hadden de Zappies hun eigen vette logica kunnen lekschieten.

1 opmerking:

  1. "Vraatzucht kost ons land minstens 3,7 miljard per jaar."

    Zelfde verhaal als met oorlog. De kosten zijn voor de belastingbetaler, de winsten voor corperaties.

    BeantwoordenVerwijderen