zaterdag 24 juli 2010

Shapeshifter

Domrechts was de laatste tijd in een peilloze winterdepressie weggezakt totdat deze week duidelijk werd dat Paars Plus het toch niet zou gaan redden. En ja hoor, meteen stond het beste jongetje van de klas weer vooraan. Rug recht, armpjes netjes over elkaar, klaar voor het overleg met VVD en CDA. In ieder geval mag hij van de nieuwe hoofdmeester weer aanschuiven.

En toch, de juichstemming onder de achterban is ver te zoeken. Men vertrouwt het niet, dat verplichte weekje babbelen, gewoon onderling, zonder de informateur erbij. Het zuinige commentaar van Verhagen gisteren sprak ook weer boekdelen, die gesprekken rechts om de tafel zouden wel eens als doel kunnen hebben om Wilders voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. Waarna het CDA/VVD minderheidskabinet eindelijk kan regeren, met gedoogsteun van deze of gene.

Het feit dat de christendemocraten het heft in handen hebben zint domrechts al helemaal niet. Het literaire wonder Tim Engelbart werd er bij Het Nieuwe Journaal weer helemaal lyrisch van: '(Fractievoorzitter) Verhagen is één van de gevaarlijkste heksen van het CDA; hij is een shapeshifter die meer dan de helft van zijn dagen slijt in de gedaante van een rat.'  Ter verduidelijking: het stukje gaat eerst over 'de meest stinkende cocktails die een mens zich maar kan bedenken.' Niet opgediend door Verhagen, maar door oppergifmenger (interim partijvoorzitter) Henk Bleker die vindt dat er veel water bij de wijn moet wil het CDA ooit met de PVV regeren.

Nog een leuke voor domrechts: de Duitse christendemocratische partij (CDU) heeft grote moeite met een uitnodiging voor Wilders. De CDU-fractieleider in het parlement van Berlijn wil dat fractiegenoot René Stadtkewitz zijn uitnodiging aan Wilders intrekt. Anders wordt de afgevaardigde uit de fractie gezet. Een ding is duidelijk: als Kuifje al mee mag doen, wordt hij geen Minister van Buitenlandse Zaken.

Door de bal nu weer zo duidelijk te leggen bij het CDA, dat zich geheel, en in een vroeg stadium voor de principiële vraag gesteld ziet ‘Willen wij met die PVV’, is de kans op een resolute en pijnlijke afwijzing door het CDA volgens Joost Niemöller het grootst. 'Dit is iets wat Lubbers, met zijn goede banden met het CDA allang heeft ingeschat. Het gevolg: Een rechts kabinet lijkt verder dan ooit, en langzaam drijven we in de richting van een als steeds meer onoverkomelijk gevoeld middenkabinet: VVD/CDA/PvdA'.'

Barracuda voegt daar zijn voorspelling aan toe: Ruud Lubbers zal uiteindelijk Balkenende weer naar voren schuiven als premier. Als er iemand nog steeds wil regeren is hij het wel. Er iemand moet toch op het land passen.

4 opmerkingen:

 1. Ja Balkenende weer als premier. Dat is leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee toch geen Balkenende als premier. Hij heeft helemaal niet op het land gepast, het eerder naar de kloten geholpen. Of denkt hij nog steeds, dat na het zuur, ooit een keer het zoet komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ach, zolang het in thailand maar beter is qua politiek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Truth hurts

  Het is uitstekend toeven in Thailand, geen klagen.

  BeantwoordenVerwijderen