woensdag 14 juli 2010

Linkse inquisitie

Bij Geen Stijl doet Lizette Bremer verslag van haar sollicitatie bij Joop.nl, het linkse VARA debat blog. Daar is jobhopper Jeroen Mirck onlangs met stille trom vertrokken, dus was er een plaats vrij. Geen Stijl: 'Lizette Bremer werd op zo'n zieke, vooringenomen en linksradicale wijze behandeld dat zij besloot haar ervaringen met Joop.nl te openbaren voor het Geenstijl-publiek.'

Toegegeven: het stukje is van een usual suspect: Bert Brussen. Die schrok zo van dit initiatief van Francisco van Jole dat hij vorig jaar rivaal DeJaap.nl in het leven riep, overigens maanden voordat het VARA blog zelf in de lucht was. DeJaap.nl bestaat nog steeds, maar leidt een nagenoeg anoniem bestaan.

Bremer wist om te beginnen al niet dat de sollicitatie betrekking had op Joop.nl. dat stond namelijk niet vermeld in de sollicitatie. Maar het meest onthullende is wel dat niet eens werd geïnformeerd naar haar vaardigheden. 'Waarschijnlijk heeft mijn vrijwilligerswerk bij Greenpeace hen mij doen uitnodigen: naderhand konden ze dit maar moeilijk plaatsen bij mijn Aerdenhoutse accent (ik hockey niet eens, ben gewoon in de buurt opgegroeid). Zodra ik zei dat rechts ook serieus moet worden genomen, kon ik een minzame glimlach van Van Jole krijgen en vanaf toen liep het bergafwaarts'. 

Een licht gevoel van afgrijzen bekroop Lizette: zij was op zoek naar een leuke baan, niet naar een links bekeringsgesprek.‘Wat heb jij gestemd? En waarom? Waarom niet GroenLinks? Die doen ook heel veel voor dieren! Welk kabinet denk jij nou dat er komt? Nee, dat wil Cohen niet. Waarom denk je dat? Wil je dat soms? Welke dingen vind je dan goed aan links? Wat vind je goed aan rechts? Waarom dan?

Barracuda is tot nu toe erg mild geweest over Joop.nl, maar stelt zijn mening bij: opheffen deze linkse inquisitie. En wel meteen. Dit is VARA anno jaren zeventig, of nog erger: jaren vijftig, Joop.nl mag dan niet uit publieke middelen worden gefinancierd, wel uit de verenigingskas van de VARA. Geld van leden dus. Leden waarvan Barracuda vermoedt dat ze Joop.nl geen blik waardig keuren. Een hobbyproject dat inquisiteur Van Jole er nog net even doorgejast heeft bij Vera Keur voordat ze vertrok.

9 opmerkingen:

 1. Dat hele links-rechts denken is natuurlijk volstrekt achterhaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is dat wel het hele idee van omroepverenigingen, die eigen identiteit. IN het geval van de VARA ook vastgelegd in de statuten. Ik denk dat dat voor andere omroepverenigingen ook geldt. Zie bijvoorbeeld deze vacature http://www.eo.nl/overdeeo/vacatures/page/Redacteur_Radio/articles/article.esp?article=11743656

  Ik heb overigens niet de behoefte om het publieke bestel te verdedigen, maar volgens mij is dit een gevolg van de manier waarop de omroepen georganiseerd zijn.

  Zie overigens http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/01/he_we_hebben_powned_nieuws.html voor een andersoortige inquisitie. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Barracuda, laat een vereniging alsjeblieft zelf beslissen wat ze met hun geld doen. Vrij land weet je nog.

  Of de overheid geld aan de VARA moet geven is natuurlijk een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sjonge wat een suffe actie. Ghaap..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mja, een progressieve sollicitant bij joop.nl die haar verhaal doet op het rechtse blog, cq aartsvijand van joop.nl geenstijl?

  Klinkt nogal vreemd in de oren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, want ze wist niet dat ze kwam solliciteren voor Joop.nl, of met Van Jole zou praten. En zoals ze zelf aangaf: ze was eerder van het midden dan echt heel erg links.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze solliciteert ergens, maar weet niet waarvoor?

  En als ze wordt afgewezen stort ze haar hart uit op geenstijl?

  Blijft een raar verhaal..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Rogier: het midden is tegenwoordig veel rechtser dan voorheen :-)

  BeantwoordenVerwijderen