dinsdag 18 januari 2011

Melting pot

Oeps, dat ging even 'mis' op 13 januari 2011 in Ilulissat, het meest westelijk gelegen plaatsje van Groenland. De zon kwam twee dagen eerder dan normaal boven de horizon uit. Even waren de wetenschappers van hun stuk gebracht. Was dit het effect van de verschuiving van de magnetische polen? Grenswetenschap, normaal niet vies van wilde speculaties, hield het dit keer op de meest nuchtere verklaring: de horizon is door het smelten van de ijskappen lager komen te liggen waardoor de zon eerder kan schijnen. In Groenland noteerden de meeste weerstations namelijk een recordwarm jaar. Voor de eerste keer sinds de eerste officiële metingen in 1870 viel er regen in plaats van sneeuw in Kuujjuaq.

Opmerkelijk nieuws dat je vergeefs bij Climategate.nl, Cassandraclub of Zaplog.nl zult zoeken. Daar zitten ze nog volop in denial met berichtjes over een verzwakt broeikaseffect, of tellen ze zoveel mogelijk sneeuwvlokken waar ook ter wereld om klimaatalarmisten af te troeven. Hoewel, hoeveel klimaatsceptici hebben we eigenlijk in Nederland? Niet meer dan een handjevol, schat Barracuda, waarbij telkens dezelfde namen bovendrijven. En even opvallend: geen van deze onvermoeibare evangelisten heeft iets van meteorologie of klimatologie gestudeerd.

Om te beginnen is er de dwalende pseudo-wetenschapper Hans Labohm, de econoom die regelmatig publiceert bij de Dagelijkse Standaard. Hans had al in 2009 al eens ruzie met de sympathieke weerman Gerrit Hiemstra, die bij de NOS de goocheltrucs van Hans nog eens haarfijn uit de doeken deed: 'Wat Labohm doet, is de meest extreme waarde pakken (de recordhoge waarde van 1998) en vandaar een stuk van de grafiek selecteren wat het best past in zijn verhaal, namelijk tot en met januari of februari 2008. Dat komt hem het beste uit, want die waarden zijn namelijk lekker laag.' Labohm mag ook graag verwijzen naar filmpjes van doemprofeet Piers Corbyn bij - daar is-ie weer - Alex Jones' Info Wars.

Bij Zaplog roert vijftiger 'Hans' zich: peak oil-, 9/11- en false flag-gelover. Zijn achternaam Verbeek gebruikt hij daar nooit, en op zijn eigen weblog Cassandraclub houdt de Delftse bioloog zich over het algemeen in. Hans mag als GroenLinks-lid (dat weer wel) ook graag in discussie gaan met de klimaatpamplettisten van Sargasso. Op de vraag 'Kunt u mij uitleggen hoe u toch autoriteit denkt te claimen op dit onderwerp?' leek Hans het echter raadzaam niet direct te antwoorden.

De jongste usual suspect luistert naar de naam Marcel Crok. Die heeft ten minste nog scheikunde gestudeerd en pretendeert fulltime klimaatjournalist te zijn, maar is stiekem tennisleraar in Amsterdam. Wat wellicht verklaart waarom Marcel zo graag wil scoren. Van hem verscheen vorig jaar het boek De staat van het klimaat, dat onlangs vakkundig werd gefileerd door Elmar Veerman van Vpro's Noorderlicht. Die noemt het 'storend dat Crok pagina’s lang steeds dezelfde klimaatsceptici napraat, alsof die de waarheid in pacht hebben.' Veerman maakte er geen half werk van: elk hoofdstuk werd van afgewogen kritisch commentaar voorzien. Daar kon Marcel blijkbaar niet goed tegen, dus moest hij weer op zoveel mogelijk blogjes (zoals hier) tegengas geven onder de noemer 'Recensie Noorderlicht vat vol tegenstrijdig- en onduidelijkheden' en '‘Gekleurde’ analyse van Noorderlicht-recensie'.

Dat Crok meer activist dan journalist is blijkt ook wel uit het gelijkhebberige toontje van zijn blog Climategate.nl, met stukjes waarvan de relevantie soms ver te zoeken is. Het onvermijdelijke lot is dan dat je samen met Robert Jensen en Jan Paparazzi eindigt bij We Are Change Holland.

Breaking bij Jules' Klimaatblog: een heus rapport over de fananciering van klimaatsceptici door bedrijven. Peter Siebelt, waar blijf je?

10 opmerkingen:

  1. Ik voel me zeer vereerd dat er zoveel aandacht aan mij geschonken wordt.

    In klimaatdiscussies krijg ik vaak te horen dat ik geen klimatoloog ben en er niet over mag meepraten. Hetzelfde argument dat ik als tiener al te horen kreeg in politieke discussies met mijn ouders en leraren op school.
    Het klimaatdebat wordt nog altijd gesloten gehouden voor 'leken zoals ik'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, er zijn nog wel meer NL sceptici hoor

    Hans Erren geofysicus.

    Professor Guus Berkhout, hoogleraar akoestiek, geofysica en innovatiemanagement.

    Professor Arthur Rörsch, chemisch technoloog, oud-hoogleraar genetica.


    Professor Dick Thoenes emiritus hoogleraar chemische proceskunde.

    Dap Hartmann : astronoom, Universitair docent TU Delft.

    Adriaan Broere geofysicus.

    Theo Richel Oud medewerker Milieudefensie, wetenschapsjournalist.


    Professor Kees de Jager astronoom.


    Professor Ton Begemann,fysicus en emeritus hoogleraar TU Delft.


    Simon Rozendaal Wetenschapsjournalist Elsevier.

    Professor Salomon Kroonenberg, geoloog.


    Ir. Florens de Wit Natuurkundige.

    Professor Henk Tennekes, oud-directeur wetenschappelijk onderzoek van het KNMI.


    Professor Peter Bloemers, emeritus hoogleraar biochemie, universiteit Nijmegen.

    Adriaan Broere, ingenieur en geofysicus.

    Bas van Geel, hoofddocent paleo- ecologie, universiteit van Amsterdam.

    Albert Jacobs, geoloog.

    Hub Jongen, elektrotechnisch ingenieur.


    Professor Rob Kouffeld, emeritus hoogleraar energievoorziening, TU Delft.

    Hans Labohm, econoom, expert reviewer van het IPCC en met Dick Thoenes en Simon Rozendaal auteur van ‘Man-Made Global Warming: Unravelling a Dogma'.


    Professor Rob Meloen, hoogleraar moleculaire herkenning, universiteit Utrecht.

    Jan Mulderink, chemisch technoloog, oud-directeur AKZO research Arnhem, oud-voorzitter stichting Duurzame Chemische Technologie in Wageningen.

    Professor Harry Priem, emeritus hoogleraar planetaire- en isotopengeologie, oud-directeur ZWO/NWO Instituut voor Isotopen-Geofysisch Onderzoek, oud-voorzitter Koninklijk Nederlands Geologisch en Mijnbouwkundig Genootschap.

    Henk Schalke, voorzitter Management Team IUGS-UNESCO.

    Professor Olaf Schuiling, emeritus hoogleraar geochemie, universiteit Utrecht.

    Jan Pieter van Wolfswinkel, universitair docent werktuigbouwkunde, TU Delft.

    http://www.vkblog.nl/bericht/284984/Wie_zijn_toch_die_klimaatsceptici_%3F

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je lijst telt een twintigtal namen, een handjevol dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Arminius, de meeste personen die je opnoemt hebben geen enkele achtergrond in klimaatwetenschap (sommigen zelfs geen enkele wetenschappelijke achtergrond, zoals Richel of Labohm), wat te merken is hun publicaties, die -ik druk me zacht uit- niet altijd even foutloos zijn. Ze vertrekken vanuit het vastliggende standpunt dat er geen menselijke invloed is, en gaan dat dan selectief inkleden tot de conclusies hun vertrekpunt bevestigen, wat uiteraard weinig met wetenschap van doen heeft.

    Van de namen die ik herken, zijn de enigen die ik ernstig neem Bas Van Geel, Kees De Jager (die zichzelf overigens geen klimaatscepticus wil noemen), en Salomon Kroonenberg. Ik ben het niet noodzakelijk met hen eens, maar ze begeven zich niet op het vlak van pseudo-wetenschap, wat mensen als Kouffeld, Begemann, Rörsch en Rozendaal overduidelijk wel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, dat IPCC is lekker betrouwbaar.

    VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus wil een hoorzitting over de fouten die zijn gemaakt in het IPCC rapport. Uit nieuwe informatie blijkt dat ook informatie afkomstig uit actiemateriaal van Nederlandse organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuurfonds is gebruikt in het rapport. Daarnaast zou de Wageningse hoogleraar Rik Leemans, hoofdauteur van het hoofdstuk over CO2-schade, verkeerd hebben geciteerd uit studies naar de sterfte van koraal.

    http://www.vvd.nl/actueel/658/vvd-wil-hoorzitting-naar-klimaatcijfers-nu-ook-nederlanders-betrokken-zijn-bij-fouten

    En ik geloof best dat de aarde opwarmt, maar niet dat het door de mens komt, maar door de zon. Als je de geschiedenis bekijkt dan zie dat de temperatuur op aarde al duizenden jaren schommelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier nog zo`n leuke

    Wetenschappers manipuleren klimaatcijfers

    Computerhackers hebben een server van een gerespecteerd Brits onderzoeksinstituut over klimaatverandering gekraakt en duizenden privé e-mails van Britse en Amerikaanse topwetenschappers en documenten op internet gezet. Uit de gepubliceerde informatie zou blijken, dat sommige wetenschappers informatie over klimaatverandering hebben gemanipuleerd.

    Dat meldden Britse en Amerikaanse media.

    Trucje

    In een van de e-mails suggereert Phil Jones, directeur van de gerenommeerde afdeling klimaatverandering (CRU) van de universiteit van East Anglia, om een 'trucje' te gebruiken om informatie over temperaturen te manipuleren om zo temperatuursdalingen 'te verbergen'.

    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/251491/Wetenschappers-manipuleren-klimaatcijfers.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is maar goed dat Arminius klimatologie heeft gestudeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er bestaat niet zoiets als klimatologie.

    Er zijn wel mensen die zeggen dat ze er verstand van hebben en er bestaan zelfs studies voor. Serieus. Maar dat is echt net zo iets als een studie astrologie. Of economie. Of psychiatrie. Je kunt er heel gewichtig en formeel over doen, maar het blijft flauwekul.

    De aard van het systeem klimaat is zodanig dat we er met moderne (reductionistische / deterministische) wetenschap he-le-maal niets zinnigs over kunnen zeggen'.

    Complexiteit (CAS) en emergentie zijn nog een paar maatjes te groot voor huidige wetenschap(pers).

    Op dit moment proberen ze weg te komen met hier en daar een vleugje chaos-theorie, geleend uit de meteorologie, maar de resultaten zijn lachwekkend.

    Next.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kom eens terug als je echt wat zinnigs te melden hebt, Savalle. Dit soort holle prietpraat kennen we nu wel. Next.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Laatste nieuws: De gletsjers op Groenland hebben afgelopen jaar ernstig te lijden gehad onder de hoge temperaturen.

    Onderzoekers hebben in 2010 een smeltrecord vastgesteld, zo meldden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

    BeantwoordenVerwijderen