woensdag 26 januari 2011

Paraproof

Grenswetenschap schijnt zich de woede van enkele paragnosten en mediums op de hals te hebben gehaald met de lancering van Paraproof, een vergelijkingssite voor klanten van helderzienden en paranormalen. Geen andere 'beroepsgroep' telt immers zoveel beunhazen, en aangezien objectieve wetenschappelijke toetsing ook al niet mogelijk is (hoewel?), vraag je om een simpele beoordeling op de schaal van Richter. Grappig is overigens wel dat rond dit initiatief weer de naam opduikt van de wel erg goedgelovige Grenswetenschap-medewerker Tim de Enchanter, die in menig complot wetenschappelijke relevantie ziet.

Wat het initiatief overigens niet minder sympathiek maakt. De gemiddelde Peter van der Hurk dankt zijn salaris immers aan tobbende klanten die vooral gerustgesteld willen worden, en met een beetje intuïtie vertel je ze precies wat zij willen horen. En hoe vaak worden voorspellingen aan het begin van het jaar eigenlijk geëvalueerd? Zelden, die zijn we na twee weken alweer vergeten.

Zou zo maar eens kunnen zijn dat de bezoekers van Paraproof straks alle paragnosten met een zware onvoldoende naar huis sturen. Die bui zag ene Isabel Blanco al hangen en zij eiste publicatieverbod op haar voorspellingen op grond van het auteursrecht. Tweehonderd woorden en niet meer mochten geciteerd worden. Grenswetenschap: 'De poppen zouden al aan het dansen zijn en de complete eliminatie is ophanden. Het oppermachtige Paravisie zou ons, samen met een collectief mediums met als opperhoofd tv-medium Liesbeth van Dijk, helemaal van de kaart vegen.' Mevrouw Blanco voorspelde in het verleden onder meer een zegetocht van Rita en de ondergang van Wilders.

Inmiddels zijn trouwens de voorspellingen voor 2011 binnen: Wilders gaat iets vreselijks overkomen en de Tweede Kamer gaat leeglopen. Maar ook: het kabinet gaat het redden dit jaar en Wilders blijft stevig in het zadel zitten. Sinds wanneer is de toekomst multiple choice?

1 opmerking:

  1. "Sinds wanneer is de toekomst multiple choice?"

    Het verhoogt de betrouwbaarheid van de voorspellingen toch mooi naar een slordige 50%, en da's toch niet slecht.

    Het mooiste vind ik overigens einde-der-tijden voorspellingen, al ongeveer 2000 jaar lang hebben ze (tot nu toe, je weet tenslotte maar nooit) een slordige 0% goed gegokt. Zie hier een paar mooie voorbeelden.

    Alhoewel ik bij "The arrival on earth of the Antichrist, an evil political, military leader" nog wel aan Dick Cheney heb gedacht overigens, maar ik vermoed dat zijn pacemaker het gaat begeven voor hij een eeuwigdurend rijk der duisternis (of zoiets) kan stichten.

    BeantwoordenVerwijderen