zaterdag 29 januari 2011

Kanariepietje

Een Kollumse blijkt een klacht te hebben ingediend tegen Vaatstra-stalkers Micha Kat en Wim Dankbaar. Maandenlang zijn die, ondanks voortdurend onderling geruzie, al bezig om de waarheid rond de de moord op Marianne Vaatstra uit 1999 boven water te krijgen. Het OM sloot het onderzoek in 2003 af en de dader is nooit achterhaald. Nu menen Kat en Dankbaar dat de sleutel tot het onderzoek de Kollumse Stephanie is, omdat zij in 1999 zou hebben gezien hoe Marianne Vaatstra in een auto werd getrokken en ontvoerd. Stephanie wilde echter niet met het duo praten, en onlangs confronteerde Kat haar moeder die in een tuincentrum werkt.

En wat Kat en Dankbaar niet is gelukt, heeft de Leeuwarder Courant wel voor elkaar gekregen. Vandaag verscheen in de papieren editie (na betaling ook virtueel te lezen) een gesprek met de zwijgende Stephanie dat weer een mooi inkijkje biedt in de psyche van het speurdersduo Jut & Jul. Dankbaar bezocht Stephanie in november onaangekondigd thuis, twee weken nadat ze een openhartoperatie had ondergaan. Haar broer liet haar binnen in de veronderstelling dat hij met een ouderling van de kerk van doen had. Maar zij wilde niks kwijt, en Dankbaar trok zijn conclusies. Evenals Kat, die het complot natuurlijk weer in verband bracht met zijn obsessie Joris Demmink.

De Leeuwarder Courant: 'Stephanie had de gruwelijke pech dat ze op de avond dat Marianne werd vermoord, werd verkracht door Feik, een van de mannen die door de speurders in verband met de moord wordt gebracht. Ze was veertien en mocht voor het eerst van haar leven uit, naar de afsluiting van de Kollumer Kaasdagen, op het Maartensplein in Kollum. Ze kende Feik via een vriendinnetje dat gecharmeerd van hem was. Toen ze voor elven 's avonds naar huis wilde, liep hij met haar mee en werd ze door hem verkracht.' Dagen later pas deed ze aangifte, nadat de moeder van een vriendinnetje de politie had gebeld.

Marianne vertelt dat zij Marianne Vaatstra niet kende, ook haar vriendin niet. Ook ontkent ze dat ze met Marianne, Feik en nog wat bekenden op de avond van de moord rond half twaalf in café 't Filtsje in Kollum is gezien, zoals links en rechts is beweerd, maar Jut & Jul denken dat Stephanie wordt geïntimideerd door Feik en zijn kameraad Ali, die volgens hen Marianne heeft vermoord. Zij weten ook zeker dat Feik en diezelfde Ali vlak na de moord door justitie het land uit zijn gesmokkeld.

De Leeuwarder Courant: 'Dat Stephanie een hartafwijking heeft, interesseert Wim Dankbaar naar eigen schrijven 'NIETS'. "Je kunt paardrijden en kinderen krijgen. Dat heeft jouw hart ook overleefd. Weet je wiens hart nietmeer klopt? Dat van Marianne.''' Haar broertje kreeg ze weken lang, elke dag een mail van Wim Dankbaar. "Ze maken een bang kanariepietje van me, ze weten niet waar ze het over hebben, en het vreemde is dat ze kennelijk alle vrijheid hebben om mij zo te belasteren."

Justitie in Leeuwarden zal het duo niet meer te woord staan. Advocatenbroers Anker, het laatste doelwit van de speurders, zijn volgens de Leeuwarder Courant ook klaar met de 'Klokkenluidergroep'. Wim Anker: 'Hun optreden was brutaal, onbeschoft, onrechtmatig en strafbaar.'

Vermeldenswaard is dat Dankbaar vorig jaar een heus stalkverbod kreeg voor het lastigvallen van rechercheurs die betrokken waren bij het schrijfonderzoek rond de Deventer moordzaak.

Bij Klokkenluideronline zullen we vandaag wel weer lezen dat het stuk een grote witwasoperatie van het OM is. UPDATE: Pieter Broertjes zit er achter.

2 opmerkingen:

  1. 'Joris Demmink en Harm Brouwer, nu de hoogste officieren van Justitie, hebben persoonlijk, als respectievelijk toenmalige hoofdofficier van Friesland en Directeur Generaal Vreemdelingenzaken, de moordenaars en verkrachters van Marianne Vaatstra een stiekeme vrijgeleide gegeven, nog in het weekend van de moord. Het exacte motief hiervoor is onbekend, maar heeft vrijwel zeker te maken met chantabele informatie over Joris Demmink, mogelijk kindermisbruik en/of andere illegale handelingen.'

    Hieraan kun je al zien dat we Dankbaar & Co niet serieus hoeven te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Dankbaar baseert zijn hele verhaal op twee 'onafhankelijke getuigen', maar hij vertelt er niet bij of die getuigen die Stephanie daadwerkelijk gekend hebben of menen haar gekend te hebben. De rest is een en al interpretatie en complotdenken.

    BeantwoordenVerwijderen