woensdag 5 september 2012

Broodjes aap

Een dezer dagen verscheen er weer eens een stukje over complotdenken op Sciencepalooza  (mooie site) en de Volkskrant. 'Het internet is voor mensen die broodje-aapverhalen de wereld inkatapulteren het best denkbare medium. Met nog minder redactionele controle dan in de inmiddels vaak ook al niet meer zo waterdichte reguliere journalistiek en vrijwel ontraceerbare bronnen is enige kennis van website-programmeren en een vlotte pen voldoende om een complottheorie te publiceren.'

Een succesvolle complottheorie bespeelt volgens de auteurs - wetenschappers - onze angsten en frustraties perfect. In een continuüm met religie kanaliseren dit soort ideeënstelsels gevoelens van onmacht over de negatieve gebeurtenissen van het leven, waarbij de verantwoordelijkheid voor ellende bij een hogere macht wordt geplaatst. 'In het geval van de chemtrails-complottheorie krijgt een vaag omschreven groep elitaire samenzweerders op die manier de schuld van onder andere diverse ziekten en de afnemende vruchtbaarheid, afhankelijk van welke website u over dit fenomeen raadpleegt.'

Ook helemaal waar is dit: 'De complotdenkers zullen bovendien iedere marge van onzekerheid, die toch inherent is aan wetenschap, uitvergroten, uiteraard zonder dat ze zich genoodzaakt zien zelf harde bewijzen voor hun complottheorie te verzamelen.' 

Het grappige van dit soort stukjes is dat er binnen de kortste keren reacties onder staan van...complotdenkers. En de inhoud daarvan is bijna wetenschappelijk te voorspellen. Eerst zijn er degenen die - niet gehinderd door enige kennis van zaken - keihard gaan roepen dat een fenomeen heel anders in elkaar steekt dan hordes specialisten ons voorhouden, en altijd verzuimen te vermelden waar ze deze 'alternatieve kennis' vandaan halen ('AIDS is een syndroom. Syndromen worden niet door een virus veroorzaakt. En HIV-antilichamen bij mensen bewijzen dat het immuunsysteem gezond is.').

Dan zijn er de eeuwige 9/11 complotgelovers die hun grijsgedraaide grammofoonplaat van reeds lang achtergehaalde feiten maar blijven afspelen (ook een onderzoek waard: waarom lezen complottisten nooit bij?) en lieden die een fenomeen dat toevallig wel heeft plaatsgevonden (een Brits experiment met bacteriën in de jaren vijftig) aangrijpen om een heel ander niet-bestaand fenomeen (chemtrails) te bewijzen.

Want ook dat is inmiddels bijna wetenschappelijk bewezen: de complotdenker wil nooit iets van autoriteiten aannemen, maar gelooft alles dat hij op internet leest. In de reacties wordt het aardig samengevat: 'Twee dingen zijn oneindig, zei Einstein: het heelal en menselijke domheid. Om eraan toe te voegen dat hij van de oneindigheid van het heelal niet zeker was. De reacties op dit stukje bewijzen zijn stelling: de complotdenkers schieten in hun gebruikelijke stuip en roepen hun gebruikelijke onzin.'

58 opmerkingen:

 1. Hoe noemen we eigenlijk iemand die klakkeloos alles gelooft wat een overheid, de msm media of wetenschapper hem verteld?

  Overigens ga ik de laatste jaren vaak uit van "het scheermes van Hanlon" principe:

  "Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard wordt door stompzinnigheid."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. > "(ook een onderzoek waard: waarom lezen complottisten nooit bij?)"

  Cognitieve dissonantie. Het sprookje (of vaker: de gekoesterde nachtmerrie) mag niet verstoord worden door twijfel.

  Overal waar ik wijs op http://rudhar.com/economi/monydebt/nl wek ik irritatie op en loop ik grote kans geband te worden. Men wil geen uitleg horen, alleen bevestiging. Wie geen bevestiging van het geloof kan bieden, is een trol en moet weg. Zo werkt dat.

  Op http://www.frontaalnaakt.nl/ werkt het net zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar: Zodra de autoriteiten iets zeggen wat bepaalde mensen uitkomt, dan is het ineens een uitstekende bron.

  Toevoeging aan je artikel trouwens. "ook een onderzoek waard: waarom lezen complottisten nooit bij?"
  Daar kan ook nog de vraag bij: Maar waarom was men wel ineens collectief niet meer overtuigd van het feit dat chemtrails bedoeld zijn voor mindcontroll?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goudvis in de Atlantische Oceaan met diarree heeft net zoveel invloed op de zwemkwaliteit van het water als een vliegtuig in de lucht. Dat is de simpele taal van het volk. Dat begrijpt men, Wilders is inmiddels de pias van het volk geworden, een complotheld in verval.
  Complotters zijn gewoon bange mensenvreemde personen,met of zonder verslaving.
  Meer is het niet, nooit anders geweest

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Hoe noemen we eigenlijk iemand die klakkeloos alles gelooft wat een overheid, de msm media of wetenschapper hem verteld?'

  Dat is ook weer een typische perceptie van een complotdenker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als 3 miljard internet aansluitingen, 7,5% van de tijd gaat over complotten, over hoeveel geld hebben we het dan? Deze letterlijk monsterlijke belangverstrengeling is feitelijk de bron van het probleem. Hoezo crisis?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een van mijn favoriete broodje-aapverhalen is toch de ongefundeerde bewering,
  dat het aantal complotdenkers per saldo is toegenomen door de komst van het internet.
  (Voor de goede orde: dat wordt in het betreffende artikel overigens niet beweerd)

  Immers, juist dankzij internet is het zelfs voor een leek als ik mogelijk om iedere complottheorie binnen drie minuten te debunken.

  Het is maar net welke keus je denkt te moeten maken.

  Complottertjes zijn er in de geschiedenis van de mensheid waarschijnlijk altijd al geweest.
  Een klassiek voorbeeld is hier te lezen. Niks internet, gewoon een lopend vuurtje in 1349.

  De vraag is, of complottertjes door de komst van internet niet steeds verder in hun bestaan worden bedreigd. De panda's van de digitale snelweg.
  Ik zal ze gaan missen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Off topic.

  De PVV had al ronkende kamervragen gesteld, maar zoals te verwachten was, blijft er van het verhaal een dag later niets meer over

  In tegenstelling tot het verhaal dat de Bussumer aan zijn vriendin had verteld, wist hij zich niets meer te herinneren over zijn bezoek aan het politiebureau.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @geendank

  Nou, een voorbeeldje dan, de Joodse "Blood libel". De beschuldiging dat Joden christelijke babies offeren in hun eredienst. Die ontstond tijdens de eerste kruistocht, waarschijnlijk omdat er een Jodin was die tijdens een pogrom haar kinderen liever vermoordde dan in de handen van een bloeddorstige meute christenhonden te laten vallen.

  Een bekende van me, Peter Koenig, laat in zijn book SATAN: Jünger, Jäger und Justiz zien dat dezelfde complottheorieën als in de middeleeuwen nog steeds rondzingen, vaak is de hedendaagse woordkeuze zelfs identiek:

  The roots of these accusations are traced historically over the centuries through the blood-soaked accusations of ritual murder legends, including the most spectacular cases of diabolical crimes, including infamous allegations against Jews; each case is highlighted by a legal evaluation. The recurring pattern of child murder allegations shows that virtually the same content and nearly identical phraseology occurs no matter which group is accused.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Stereotiep is ook dat als je niet meegaat in de paranoia van de complotdenker steevast wordt uitgemaakt voor een slaapwandelaar die een 'open mind' ontbeert.
  De complotdenker is er voorts heilig van overtuigd dat hij/zij een bijzonder nobele missie uitvoert met het 'informeren' van de mensheid.
  Ga er maar aan staan. De complotdenker heeft dus niet alleen te dealen met paranoïde schizofrenie maar ook nog met obsessieve-compulsieve stoornissen.
  Maar om zo open-minded te zijn om dát dan weer onder ogen te kunnen/willen zien is zelfs voor de complotdenker een brug te ver ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat @geendank als Middeleeuws voorbeeld geeft is idd geen beschrijving van een complotter, maar van een rebel en die kregen in die tijd geen debunker in hun nek, maar een zwaard.

  In ieder mens schuilt een 'complotter', en dat komt voornamelijk omdat onze hersenen 'hard-wired' zijn om patronen in onze omgeving te zoeken en herkennen, en met name die patronen die voor ons bedreigend (kunnen) zijn. Daarbij komt dat zodra een dergelijke patroon is ontwaart, deze aan een 'agent' wordt gekoppeld. Het patroon wordt als het ware gelabelled, of bevestigd. Het complot is dan geboren in het hoofd van de 'complotter'.

  De mate waarin we echter geneigd zijn om in complotten te geloven varieert per persoon en is afhankelijk van een heel scala aan randvoorwaarden die varieren van individuele teleurstelling in bv de overheid, sociale vervreemding, een (groot) gevoel van hulpeloosheid, of de score op de paranoia schaal.

  De evangelisatie drang van de complotter of het zich met vuur afzetten tegen een ieder die niet meegaat in de complottheorie heeft vooral te maken met die randvoorwaarden.

  Sociale vervreemding brengt vaak isolatie of eenzaamheid met zich mee, en de complotter beschermt zich hier tegen door zich aan te sluiten bij een nieuwe sociale groep, en deze als goed lid van die groep met vuur en zwaard te verdedigen tegen een ieder die het bestaansrecht (het complot) van die groep bedreigt.

  Hetzelfde is van toepassing in het geval van een 'individuele teleurstelling'. Een aanval op een persoonlijke ervaring en/of beleving wordt als zeer bedreigend ervaren.

  In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie van die factoren, en een hoge score op de paranoia schaal bij de die-hard complotters, waarbij het compenseren van het gevoel van hulpeloosheid vaak gepaard gaat met het gevoel van grandioosheid waarmee dat achterlijke geschreeuw en getier weer kan worden verklaard waar de complottertjes zo in uitblinken.

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over kwiebussen zoals Micha Kat met neurologische mankementen die maken dat ze in vrijwel een ieder een vijand zien die een complot tegen ze voert.

  Kortom @geendank er is geen eenduidige definitie voor een complotter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Ziva

  Wat @geendank als Middeleeuws voorbeeld geeft is idd geen beschrijving van een complotter, maar van een rebel en die kregen in die tijd geen debunker in hun nek, maar een zwaard.


  Met dat zwaard klopt niet helemaal. Alleen de adel werd onthoofd met een zwaard, voor het gewone volk werd de bijl gebruikt. Dit veranderde pas met de introductie van de guillotine.

  Maar hilarisch inderdaad. Ze zien zichzelf als "rebellen" en "open minded". Nouja, iemand zal ze natuurlijk moeten feliciteren en als niemand het doet moeten ze het maar zelf doen.

  Het is natuurlijk ook heerlijk om weg te dromen in illusies van je eigen kosmische gelijk en al je problemen aan chemrails te wijten, de bilderbergers, of mindcontrol. Iets buiten jezelf in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. LoL @jeroen

  Maar idd

  Alex Jones noemt zichzelf en aanhangers 'information warriors'

  De KLOL gekkie's zien zichzelf als 'vrijheidsstrijders'

  KLOL's Mind over Matter portretteert zichzelf het liefst als 'lichtwezen'

  Arend Zeevat ziet zichzelf graag als 'soeverein mens'

  Micha Kat stempelt zichzelf graag vol met het etiket: 'enig onafhankelijk en meest gekend onderzoeksjournalist'

  Anderen wanen zich onderdeel van het 'grote verzet'

  Hilarisch it is, triest ook, want idd het is puur vluchtgedrag en projecteren van je problemen op derden. Lost het probleem zich op, dan is van het complottertje vaak snel niets meer over, en draaien ze als een blad aan de boom, zoals Tracey Postert die fanatiek stond te boe-roepen tussen Occupy Wallstreet tot ze een baan aangeboden kreeg op hetzelfde Wallstreet.

  Maar goed, die is tenminste nog fatsoenlijk opgeleid, hetgeen je van de meeste Otrivin snuivende 'lunatic fringe' helaas niet kan zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt @geendank jij bent een van de meest verwarde, of verwarrende als je dat liever hebt, mensen op het web die ik ben tegengekomen. Zodra jij in een draadje springt weet je binnen 2 of 3 reactie's jezelf al niet meer op het pad te houden. Je schiet altijd alle kanten op, en als je de kans krijgt gaat het binnen no-time niet meer over konijnen maar over blauwe olifantjes.

  Wat is dat toch? Doe je dat in je dagelijkse 'normale' leven ook? Heb je weleens dat je de deur uitstapt op weg naar de slager voor een kippetje en je dan eenmaal weer thuisgekomen ontdekt dat je een half varken in je tas hebt zitten? Daar zijn trainingen voor, dat weet je toch? Briefjes op de deur en muren plakken helpt ook...


  Maar goed..

  'Complottertjes' kan prima als een verzamelnaam dienen zonder daar een definitie aan te plakken.

  Daarnaast zal, denk ik, niemand hier beweren dat complotten niet bestaan. Die bestaan wel degelijk, en zijn ook voldoende bekend of beschreven. Watergate was een complot bijv.

  Er zijn gekken die complottheorieen aanhangen, maar niet iedereen die complottheorieen aanhangt is gek.

  Sure, the fact that you are paranoia, doesn't mean they're not after you..

  de pen is gevaarlijker dan het zwaard

  Vandaag de dag zou ik daar niet zo zeker meer over zijn. Als het Internet al een keerzijde heeft dan is het wel de ontwaarding van de kracht van de pen.


  BeantwoordenVerwijderen
 15. 'Zodra jij in een draadje springt weet je binnen 2 of 3 reactie's jezelf al niet meer op het pad te houden. Je schiet altijd alle kanten op, en als je de kans krijgt gaat het binnen no-time niet meer over konijnen maar over blauwe olifantjes.'

  Om die reden heb ik al zijn reacties maar weer weggehaald. Ik heb geen zin in al dat gejank.

  @Geen: ik zie regelmatig berichten met enorme witregels. Die haal ik nu ook weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ziva
  Een complotter is degene die je normaliter met een boog , middels een schop onder zijn hol uit je leven trapt. Meestal komt het niet zover,daarom vluchten ze met hun kunstjes naar het web , met een aan elkaar geplakte kringloopcomputer. Per ongeluk meegeleverde KafKaansE literatuur zien ze aan als gebruiksaanwijzing van hun Aldi-computerleventjes. Vandaar de hoofdletters,die vanwege plakkerige substanties de toetsen laten hangen. Gewoon etters dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ziva
  Volgens mij is @papi met een gratis busreisje naar een verkoopdemonstratie van dekbedden toe. Hij laat je al 2 hele dagen met rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @geen

  Complotters kom ik eigenlijk in het wild nooit tegen.

  Maar hier is weer een fraai voorbeeld van de werking van het brein van de 'complotter'.

  'Klaas' ziet weliswaar een patroon van contradictie in de mogelijkheden om het 9/11 complot van de grond te tillen; teveel mensen in-the-know, internationale argusogen, risk-to-fail ratio, etc, maar wringt het geheel toch binnen zijn cognitieve schema door dan maar iedereen onderdeel en participant van het overkoepelende complot te maken; de internationaal samenzwerende elite (reptilians waarschijnlijk).

  Om vervolgens te concluderen -

  Knapper nog vind ik de totale controle die men heeft over onze ‘weten’schaps en onderwijsinstellingen. Ook deze doen van a tot z mee met het verdoezelen van de feiten.

  - als 'bewijs' hoe slim en doortrapt de vijand is in het verdoezelen van feiten.

  Om te eindigen met: We leven echt in een Matrix beste mensen, een Matrix van leugens.

  Want daar zijn alle complottertjes het wel over eens: de 'rest' is allemaal zwaar in slaap gebracht door de media, ons voedsel, chemtrails, of tandpasta.

  Het is een grote Dopamine trip die deze gekkie's zichzelf iedere dag weer toedienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @geen

  Oh, ik dacht dat het kwam omdat ik ditmaal maar eens wel je vaderlijke advies in acht nam om niet meer op hem te reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. 'Klaas' is al jaren zo gek als een deur. Zelfs weggeschopt bij Zapruder, kan ik mij herinneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ziva
  Ik heb met tamelijk veel mensen gewerkt, daar wil ik het verder even bij laten. Maar zo gek als sommigen zich op het web voordoen , bestaat eenvoudigweg niet(inclusief Kat). Ook een tekst die voorbij kwam : "Ach al die domme wetenschap, het bestaat allemaal maar uit aannames" kan zo op een tegeltje. Is ook nog eens waar, maar wie maakt die aannames? Complotten is platweg gewoon liegen,zwetsen , om een minderwaardigheidscomplex te verbergen.
  Humor, negeren , maar nooit op de inhoud gaan bij die gasten, praat uit ruime ervaring opgedaan in de praktijk.
  Neem aan dat mijn blekberrie nu geen witregels meer pakt.
  BeantwoordenVerwijderen
 22. Volgens sommigen zouden complot theorieën in de toekomst wel eens een bedreiging voor de democratie kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hiern trouwens een lijstje met echte complotten  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beeldschermstorm door uitvinding het groter wordende internet, i.p.v. de beeldenstorm a.g.v. de uitvinding van de boekdrukkunst waardoor de bijbeloplages explodeerden. Zit wel wat in.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Alleen hadden de bijbels 500 jaar geleden nog geen links naar google, om de mensen eindeloos te laten zoeken i.p.v. te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als je dan toch in analogie wilt blijven @geen dan zou ik de boekdrukkunst vergelijken met Google. Boekdrukkunst leverde immers informatie-ontsluiting op.

  En die moderne beeldenstorm zien de complottertjes wel zitten, al moeten ze er met een bezem vroeg voor op de trein stappen. Echter zijn nu niet de basilieken het doel, maar de kerken aan de Zuid-As.

  Maar goed, zie wat die beeldenstorm het Christendom gebracht heeft. Een eindeloze rij aan betweterige sub-groepjes die iedere alinea in de Bijbel anders interpreteren.

  TV-fakery, Controlled Demolition, Nuclear detonation, etc etc etc..

  Funny humans, THEY are ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Kwestie van tijd en iemand weet God uit een of andere database te vissen,kan hij eindelijk eens gaan uitleggen waar hij al die tijd gezeten heeft, we have got him! Binnenkort in het webtheater.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @geen

  Ah I see.. the Matrix after all. Anonymous die de database hacked van de Architect..

  'Welcome to the real world. Your appearance is now what we call "residual self-image." It is the mental projection of your digital self."

  Dus toch?

  Starring VLUNK als Neo, en Arend Zeevat als Morpheus. Barracuda als Mr Smith, en Micha Kat als 'die ene die in het begin al doodgaat'.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Matrix is een klote herrie film, kijk liever zwart wit SF jaren 50, waarbij je aan touwtjes hangende opstijgende schotels en raketten ziet. Kat en consortium is meer van One Flew Over the Cuckoo's Nest dat een never ending story lijkt te muteren. Ze kunnen de afgang door de zijdeur niet verkroppen.  BeantwoordenVerwijderen
 30. @geen

  hmm, Barbarella dan?

  Ik bedoel dat blijft nog een beetje in de stijl van de complotters. Een beschaving waar je voor re-productie je handpalmen tegen elkaar drukt wanneer de "psychocardiograms are in perfect harmony" is toch meer NWO dan bijv zo'n vijftiger jaren educatief programma als Disney's "Our friend the Atom" waar een Nazi kampbeul de kindertjes hun angst voor atoomenergie weg social engineered.


  Of bedoel je de John Wayne films? Hunnie en die stomme indianen enzo..

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Old Shatterhand en Winnetoe. Was dat niet het verhaal van die blanke cowboy die een stukje haar van een exotische indiaan knipte en ze leefden nog lang en gelukkig?

  Met PeP heb ik geen idee wat je bedoelt. Palestinian exit Party? Klinkt leuk ;-)

  Maar leuk dat je de liefde van je leven in de bioscoop hebt gevonden. Je hebt dat licht-uit goed uitgebuit. Hou ik wel van; vindingrijke mannen.

  Die geconditioneerde media zijn er nog steeds hoor btw. En het is nog steeds simpel. Back then hadden we alleen die Nazi-beul naar iedere hoek van de wereld moeten jagen, om hem vervolgens over de kling te jagen met wat caisson-truukjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. De geconditioneerde media van vandaag heeft alleen niet door, dat ze loeizwaar als ze zijn ,door het ijs gezakt zijn. Al ben ik zeker nog niet oud, maar ik herinner me nog de tijd dat media irreeel zoals het altijd zal blijven,geen substantieel deel van de dag en je eigen leven uitmaakte, en gezien werd als bijzaak. Maar geef eens eerlijk toe, die Nazi denklijn, is momenteelk toch duidelijk zichtbaar,en unaniem aantoonbaar aan de verliezende hand. Gaat toch nog iets goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @ziva
  Caisson truukjes? Middeleeuws beleid uit de 80 jarige oorlog? Hete olie over de muur en vallende helden? Kan altijd nog ,maar origineel is het niet, klimmers genoeg en dweilen met de kraan open. Gewoonweg de anonimiteit beperken, de @papapies verdwijnen in eerste instantie als aambeienpijn na het gebruik van spertie.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @ziva
  Jouw inhoud is zo beperkt, dat het verdacht en simpel als het klinkt, eigen volk gemakshalve verlinkt, bewust of onbewust ben je onbetrouwbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. @Ziva en Geen

  Over leuke complot/ NWO films gesproken: hebben jullie Iron Sky (trailer) al gezien?

  De nazi's blijken zich niet in de "hollow earth" onder de poolkap verscholen te hebben, maar op de maan. Van daaruit gaan ze de aarde aanvallen om Endlösung 2.1 te implementeren met hun geheime wapens. Verschillende conspiracy theories werden op creatieve wijze met elkaar vermengd in deze film, zelfs Sarah Palin krijgt nog een plekje.

  Wellicht kunnen complottertjes deze site eens bekijken voor nieuwe leuke invalshoeken. Het opbakken van die ouwe meuk gaat toch wel vervelen.

  Want als ik complottertjes iets verwijt is het wel een gebrek aan creativiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. @jeroen
  Bij een dergelijk verhaal met bijbehorende photoshop plaatjes, constateer ik binnen een fractie van een seconde , dat het ultra geheime complex groter is dan Duitsland en Frankrijk bij elkaar. De secret entrance lijkt me een stief eindje rondom wandelen in een ruimtepak. Complotten moet je leren. Verhaal stond ook op klol, KuL On Line , bijt weer eens in eigen staart. Berichten uit de Bajes? Gaat henen , of ik schop je tegen de schenen, zei mijn ouwe vaak.  BeantwoordenVerwijderen
 37. @Ziva

  Winnetou! Niet Winnetoe! Cultuurbarbaar! En ze leefden niet lang en gelukkig. Winnetou stierf jong. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik dat als kind las.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. @Jeroen,

  Je werd al op je wenken bediend.
  Iron Sky werd bijvoorbeeld een paar maanden geleden in de comments op OlympicZion nog als serieuze aanwijzing gezien, dat er iets stond te gebeuren bij de Olympische Spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @Theo

  Haha, ik lees het. Hij gaat helemaal los op een detail van de film (de stand van de klok), maar snapt nog niet eens dat je het in jouw reactie op zijn *kuch* profetieën hebt over de datum waarop de spacenazi invasie plaats gaat vinden. Volgens mij is dat een groot probleem van complottertjes: dat ze hoofd- en bijzaken niet goed van elkaar kunnen onderscheiden.

  Zelfs numerologisch bekeken faalt Rene daar trouwens: vanzelfsprekend zouden de illuminati zich bedienen van kabbalistische vormen van numerologie en dat zijn gematria, temurah en notariqon. Hij lijkt geen van deze drie technieken toe te passen, maar iets wat hij zelf blijkbaar uit zijn duim zoog.

  Ik kreeg trouwens een ban op KLOL toen ik ze wat over numerologie probeerde uit te leggen. Anders ga je dalijk nog denken dat er bij wijze van spreken een buitenaardse aanval op de olympische spelen plaats gaat vinden ofzo.

  Overigens hilarisch hoe numerologie in zijn algemeenheid begrepen wordt. Het werd door een kabbalist als Abulafia vooral ontwikkeld als techniek voor trance inductie tijdens het lezen van de Torah, terwijl hedendaagse complottertjes denken dat je er allerlei voorspellende boodschappen aan kan ontlenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. @Pyt

  Uh oh.. verkeerd overgetypt van een verdwenen reactie van @geen over Old Shatterhand en een PeP-magazine, en een bekentenis dat ik de reeks niet ken. ;-)

  @Theo/Jeroen

  Ik vind dat numerologisch gehannes in complotterland altijd wel leuk. Het is net een soort digitale mikado. Je gooit allemaal losse data op tafel, en scrabbled er dan een mooie reeks uit.

  Nog hilarischer vind ik de scene die idd aan de hand van horloges, ID-dates, geboortedata, graffiti, nummerplaten, aantal herten langs de weg, etc etc het oeroude koffiedik kijken nieuw leven hebben ingeblazen.

  Jeroen noemt de complottertjes weinig creatief, terwijl ik met name in dat laatste genre toch wel heel creatieve momenten ben tegengekomen.

  Het is alleen idd heel jammer dat warhoofden zoals Rene V. er dan weer hun eigen ding mee gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. @Ziva

  Op zich wel begrijpelijk dat je niet bekend bent met het oeuvre van Karl May:

  "May was criticised as having offered those materials for exploitation by the Nazis. Several novels of Karl May were re-edited in an antisemitic style during the years of Nazism and led to serious misunderstandings about May's original intentions".

  Daarnaast was hij natuurlijk de favoriete auteur van Hitler.

  Complottertjes zijn weinig creatief in de zin dat ze hun stukjes letterlijk overnemen van andere, Engelstalige en Duitse conspiracy sites en daar weinig tot niets aan toevoegen. Ik bedoel: doe eens wat leuks met het Oera Linda boek ofzo.

  Met hun toepassing van numerologie kan je discussiëren over de fine line tussen psychose en creativiteit. Het is te ongeorganiseerd om echt creatief te kunnen noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @jeroen
  Multi level marketing met voorgebakken data, inhoud doet er niet toe. Boute uitspraken en je hebt substantieel luceratief verkeer. Klol met hun moon base story telling, bewijst 1 op 1 dat ze willens en wetens haar doelgroep kul wil voeren. Zelfs iemand met het referentiekader van een kind in een Ikea ballenbak, kan er niks mee. Spreekt boekdelen over de rest van de intenties bij klol. Gekkies afvangen, wie zal het zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Het Oera Linda Boek moet iedereen lezen (maar wel in een geannoteerde uitgave, anders ontgaat de helft van de grappen en verwijzingen je).

  Tresoar in Leeuwarden heeft alles wat ooit over het OLB geschreven heeft in haar collectie. Het is een magnifieke grap, die lange tijd ook door sommige wetenschappers serieus is genomen.

  May is al net zozeer misbruikt door de nazi's als Hitler.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. lol! Correctie: "May is al net zozeer misbruikt door de nazi's als Nietzsche".

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Je zou kunnen beargumenteren dat het werk van May door de nazi's ingelijfd werd. Immers, hij stierf al in 1912. Ware het niet dat hij ook wel stukken schreef over Old Shatterhand en Winnetou bij de Ku Klux Klan, waarin de KKK in een behoorlijk gunstig daglicht komt te staan. Om maar een voorbeeld te geven.

  McKenzie schrijft in Inside Adolf:

  "Old Shatterhand continually quoted the Bible claiming that he was invested with a divine right to exterminate inferior races, and we know that Hitler frequently expressed this view in later years"

  Dus ik vind May toch meer een twijfelgevalletje dan Nietzsche.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. @jeroen
  Ik las die boeken destijds ook, omdat een boekverslag in een mum geschreven was. 20 pag. selectief lezen , en je kon gemakkelijk voor de klas 15 min. presenteren, en hoppa weer een 8 erbij. Hooguit 1,5 uur werk ,alles bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. @geen

  Dat deed ik ook natuurlijk. Maar toen ik referaten moest gaan houden kwam ik daar helaas niet meer mee weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ben daarna de techniek in gedoken, toen werkte de truuk niet meer. Op zichzelf wel voer voor de complotter, Hitler sieg heil staat tot Winnetou , Wilders ossie possie staat tot , klukkluk. Over indianenverhalen gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. @Jeroen

  May heeft bij mijn weten de KKK nooit gunstig afgeschilderd, integendeel. In Old Shatterhand (deel 2 van de Winnetou-serie), laat hij Old Shatterhand een KKK-chapter oprollen. Hij was een tegenstander van de KKK en een voorvechter van de rechten van Indianen, in een tijd dat dit allesbehalve modieus was.

  Die quotes van Old Shatterhand waar in dat citaat naar verwezen worden, zijn me ook al niet bekend. Waar laat May zijn karakters dat zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 50. @pyt van der gallien
  Jeroen beschikt volgens mij over een container aan specifieke en bewezen kennis ervaring en opleiding, beetje respect zou op zijn plaats zijn. Oldshatterhand is niks meer dan de bouqetreeks van de stoere jongens leesvoer in andere tijden . Diepgang laat mij niet lachen,man. Karl May gewoon de Amerikaanse Carmiggelt in een andere setting.
  BeantwoordenVerwijderen
 51. Ga een eind fietsen, geen. Kunnen de volwassenen even met elkaar discussiëren.

  We hebben het niet over de literaire kwaliteiten van Karl May (die vallen nogal tegen), maar over de claim dat May de KKK zou verheerlijken. Daarvan is in het aan mij bekende deel van May's werk geen sprake, integendeel. Dat Old Shatterhand het recht zou claimen "inferieure" rassen uit te roeien, is mij ook niet bekend. Old Shatterhand is een arrogante droplul en betweter, maar dat soort dingen heb ik nooit gelezen.

  Het is lang geleden dat ik iets van Karl May gelezen heb, dus ik kan er naast zitten.

  Kortom: bewijzen voor al die boude beweringen, graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. @geen

  Pyt wel een punt in zijn kritiek op mij. Maar dat May geen enkele diepgang heeft ben ik ook wel met je eens. Het is jeugdsentiment ofzo. Ik heb ook nooit veel met dat western gebeuren gehad, toen ik die leeftijd had las ik eerder Bob Evers.

  Misschien hechtte ik teveel waarde aan Klaus Mann's (toch niet de minste) Cowboy mentor of the fuhrer.

  Hier staat het wel goed samengevat:

  After his death, May continued to attract controversy — Hitler was a big fan, and forced the tales of Winnetou on his generals (for “tactical advice,” apparently). Klaus Mann held May partly responsible for Hitler’s genocidal anti-Semitism, writing in his 1940 essay “Cowboy Mentor of the Fuhrer,” “Old Shatterhand continually quoted the Bible claiming that he was invested with a divine right to exterminate inferior races, and we know that Hitler frequently expressed this view in later years.”

  But here Mann is being unfair. One striking difference between May’s books and those of his American contemporaries is that he reversed the classical cowboys and Indians dynamic, making Native Americans the heroes of his tales."


  Maar goed... het is natuurlijk even racistisch en stereotype als de oude Sjors en Sjimmie, of Zwarte Piet. En even doordrenkt van de christelijk moraal als WG van de Hulst.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. @Jeroen

  May is net als Edgar Rice Burroughs een auteur die je jong moet lezen. Voor volwassenen heeft hij weinig aantrekkelijks. Ik heb een zwak voor beiden, maar dat is uiteraard deels jeugdsentiment.

  Zijn zendingsdrang is inderdaad nogal irritant en zijn onwaarschijnlijke plots werken volwassenen voornamelijk op de lachspieren.


  @geen

  Ga ergens anders stropoppen verbranden, geen. Ik heb nergens geclaimd dat May over veel diepgang beschikte.

  Jouw bijdragen hier vallen toch al niet op door coherentie of begrijpelijkheid, maar May vergelijken met Carmiggelt - met wie hij niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets gemeen heeft - slaat als een tang op een varken.

  Zoek even een andere zandbak om in te spelen, joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. @pytgallisch
  Van die tang en varken is kennelijk goed bij je aangekomen. Face to face zal je weinig voorstellen stel ik mij voor. Ik kan je de belofte doen, dat mijn persoontje zoals jij wilt doen voorkomen, voor geen meter klopt. Dat is nu juist het probleem kereltje,zelfverklaarde monitoren psycholoog.


  BeantwoordenVerwijderen