dinsdag 25 september 2012

Opinies

Gaat het toch nog wat worden met DeJaap van Bert Brussen, de tegenhanger van VARA's opiniesite Joop.nl? Brussen maakte eerder deze maand zijn vertrek bij GeenStijl bekend en inmiddels is ook de onafscheidelijke HP/De Tijd-journalist Bas Paternotte 'toegetreden tot hoofdredactie'. De site oogt eindelijk eens acceptabel en er staan zowaar foto's van het ANP op. Waarbij onmiddellijk de vraag rijst welke zoete lieve Gerritje dit allemaal gaat betalen. Het blog zegt geen subsidie te krijgen, en lijkt geheel te drijven op bannerverkoper Adfactor. En banners zijn geen vetpot tegenwoordig.

Maar wie weet vond Brussen nu eens de hoogste tijd om de professionaliseringsslag te maken die hij al langer voor ogen had en teert hij voorlopig op freelancewerk. Zo is de sinds kort werkloze Marcel Hulspas benoemd tot (onbezoldigd?) chef wetenschappen.

Er is een probleem: Jaap.nl - 'Opinieplatform voorbij het eigen gelijk' - geeft nog steeds hetzelfde gevoel van overbodigheid als voorheen. De rechtse signatuur is nog wel omfloerst aanwezig - na Haren moesten de 'vernielende Marokkanen' even weer prompt worden aangehaald - maar de kwaliteit van de bijdragen haalt het niet bij de opinies van pakweg Trouw, Volkskrant, Groene Amsterdammer, VN en NRC. Wat moeten we nou toch weer met een foto van een omgekeerde containerwagen met als kop File op de A10, daarom? Of een verslag van het para-evenement Operatie Market Garden Memorial 2012?

Bij de belendende percelen lees je bovendien een veel breder pallet aan meningen en politieke voorkeuren dan bij het tamelijke stuurloze DeJaap, dat dan ook nog de pretentie heeft om een vlees-noch-vis nieuwssite te willen zijn. Gratis treinkrant DePers verdween niet voor niets door overbodigheid, alleen de redacteuren zelf (gedreven door lijfsbehoud) bleven overtuigd van de noodzaak van die krant.

Maar waarom maakt Brussen van DeJaap eigenlijk geen brutale studentenopiniesite? Even nodeloos kwetsend als GeenStijl, maar net anders. Daar zit volgens Barracuda een gat in een markt, dat Propia Cures tot nu toe geheel heeft laten liggen.

20 opmerkingen:

 1. Ik richtte dejaap samen met Brussen op en bouwde de eerste versie van hun site, maar er is niet te werken met dat figuur en ik stapte er weer uit. Antisemitisch brallen tijdens vergaderingen, mensen die hem probeerden te helpen grof afzeiken, dat werk. Ik heb hier nog wat geesteszieke mailtjes van hem in mn inbox staan waar de honden werkelijk geen brood van lusten.

  Wat die jongen als columnist bij de Volkskrant te zoeken heeft met de baggerstukjes van hem ontgaat me volkomen.

  Ik werkte eraan mee omdat ik dacht dat het een open platform zou worden waarop beginnende redacteuren een kans zouden krijgen, maar vervolgens flikkerde Bert iedereen eruit behalve zijn eigen kleine vriendenclubje uit zijn mislukte nijmeegse studietijd en wat HP de Tijd figuren. Aan zulk soort uitsluiting en incestdingetjes doe ik niet mee.

  Daarnaast had ik een CMS in Ruby on Rails voor dejaap gebouwd en wilde Bert nadat ik dat hele systeem had gebouwd ineens overstappen op Wordpress. Dan heb je zeg maar een Ferrari klaarstaan en pak je toch maar de Skoda. Dan houdt het een beetje op.

  En inderdaad, het is een kleurloze, "vleesch noch visch" site. Het Nederlandse medialandschap kan prima zonder, het heeft geen enkele toegevoegde waarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen Bert me mailtjes als deze ging sturen hield het een beetje op voor me:

  "Wellicht is er ook een misverstand ontstaan doordat mensen dachten dat dit een soort gezelschapsproject werd. Beiden is (sic) niet het geval: het is MIJN idee, MIJN project, en het geschiedt onder MIJN voorwaarden."

  Dictatortjes kunnen van mij de tiefus krijgen. Zeker als ze los van hun grote muil totale lichtgewichten zijn, hun poses helemaal niet kunnen waarmaken.

  Maar goed, zo ziet hij dat dus, "samenwerken". Het was namelijk een gezamenlijk initiatief, waarin de grootste inspanning bepaald niet van Bert afkomstig was. Het enige wat hij aandroeg was ondermaatse cuntent.

  De situatie nu is dan ook, dat Bert door andere redacteuren eerder als "mascotte" gezien wordt dan een hoofdredacteur die serieus te nemen is. Hij wordt geduld omdat hij een "internetfenomeen" is oid, maar verder wordt hij eigenlijk uitgelachen. Te bizar voor woorden dat de Volkskrant in die farce getrapt is.

  Overigens had dejaap wel een profiel kunnen hebben, maar was en is het Bert die elke identiteit of bladformule actief blokkeert. Heeft niets met neutraliteit te maken, maar met het feit dat Bert een hol vat is, die zijn leegte verbergt achter een grote bek. Zo schreef hij me:

  "TSa het spijt mij maar "de querelantenstatus" is wat de authenticiteit van webloggen bepaalt. Dat is sowieso wat webloggen is: querelanten die een medium zoeken om hun querelantenmening te kunnen uiten. Kennelijk ben je te technocratisch en te gestructureerd om dat te bevatten. Dat is ook goed, maar hou je dan bij je eigen technsiche afdeling. "

  Als je incompetentie en leegte tot dogma verheft, kom je dus uiteindelijk uit op een site die iedereen kan missen als kiespijn. Dat is nu wel aangetoond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om te beginnen is een Skoda tegenwoordig een prima kar onder de kont.

  Een afscheid van een geenstijl fainting goat data-pomp-concept, is journalistiek verstandig.

  Joop/Jaap is het zoveelste voorbeeld van geldverbranden uit andermans zak.

  Wanneer gaan web publicisten , journalisten, uitgevers zich ooit weer eens afvragen hoe de geldstromen lopen. Sla dan gezamelijk flink de vuist op tafel. Content is king, maar geld is kennelijk een ander ding. (Rijmt) Sukkels, jullie voorzien de netwerkbeheerders zelf de olie op het vuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @geen

  Nouja, ik bedoelde een Skoda uit het communistische tijdperk. Beter had ik het een Trabant (tweetakt,vervuilt meer dan tien normale auto's bij elkaar) kunnen noemen, maar die verzamelt m'n broertje. Dus daar mag ik niets verkeerds over zeggen.

  Hoe dan ook, het geld voor joop.nl komt van de VARA leden en dejaap is gewoon een particulier initiatief. In eerste aanvang financierde ik vooral de hosting en ontwikkeling, vandaar dat ik dat kleuterachtige gebral van Bert zo onacceptabel vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @jeroen
  Even geen vliegen afvangen, ik probeer duidelijk te maken hoe gigantisch kansloos het verdienmodel voor kwalitatieve content is. Reddeloos, zolang dat roer niet 180 graden omgaat. Alleen shock content is momenteel waar een een bepaalde narcistische schoorsteen van rookt. Erg genoeg via de belastingbetaler. Techniek zal de lezer(klant) een worst wezen. Banners op informatieve sites zijn niks anders dan een teken van complete beroepsdeformatie, je jaagt de lezer van de site, cq je klant jouw winkel uit. Datastoken voor de katse k*t. Snapt zelfs de hardwerkende postbode, in tegenstelling tot een flink aantal schrijvende persvrienden. Review writers, je gaat bijna over je nek van die gasten. Dus de overblijvende echte mega markt, a.g.v. ziende blind , en horende doof, laat een egotrip in leven.
  6,5 miljoen internet abonnementen, 25 tot 100 euro per mnd, hoeveel gaat er naar de auteurs,uitgevers?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @geen

  Beetje achterhaald verhaal, met die "shock content". Natuurlijk verkoopt tietjesnieuws beter, dat is ook zo in de papieren media. Maar daarnaast is er ook een ruime niche voor opinie, waar zeker online nog best een titel bij kan.

  Plat banneren levert inderdaad geen reet op. Al eerder viel me op dat je als enig motief achter een site als klol het winstmotief opnderscheidt, zonder duidelijk te maken hoe dat zulke databoeren geld oplevert. Want dat is helaas niet zo. Veel bandbreedte kost vooral geld, kan ik je als "databoer" vertellen.

  Het leek mij dat ik zakelijk beter kon worden van dejaap, omdat ik de gelegenheid had om mijn werk te showcasen. Mijn verdienmodel: veel websites mislukken, maar iedere site die ik bouw of host kan ik factureren. En kosten aan een site als dejaap schrijf ik af als marketingkosten. Pas na een jaar of vijf online te zijn geweest met een duidelijk profiel kan je serieus gaan denken over geld verdienen aan de site. Dit ligt alleen anders als het een webwinkel betreft.

  Daarnaast speelden er allerlei ideële motieven. Ik ben er in principe op tegen dat omroepen de dienst uit zouden maken op het internet, dus vond het leuk om joop.nl wat tegenwicht te bieden.

  Op Marketingfacts schreef ik daarover:

  Als internet ontwikkelaar van innovatieve webapplicaties kan ik heel veel internet toepassingen verzinnen, die strijdig zijn met de belangen van radio en televisie en daarom nooit deel uit kunnen maken van een omroepsite. Ook niet deJoop. Denk hier bijvoorbeeld aan serieuze burgerjournalistiek in combinatie met live televisie. Voorbeelden te over. Omroepsites hebben een functioneel verschralende invloed op het Nederlands internetlandschap en daar ben ik tegen. In die zin herken ik alleen maar conservatisme in het dejoop.nl initiatief. Conservatie van radio en televisie.

  Vind ik nog steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @jeroen
  Ik kan een heel stuk met je meegaan, anderen ook heb ik het vermoeden. Het gaat echter nog altijd eerst om stap 1 : Hoe verdien ik mijn maandelijkse boterham, zonder door geen enkele knie te zakken voor een investeerder die van toeten nog blazen weet, en winst wil zien. Bam, dat vergeten de eenoog ict experts of wannabees. Een ferrari een goede auto? Als je in de hoge gearing een koppeling van 10 mille riskeert? In de vangrail raakt met al te overenthousiast voetje?
  Denk jij bijv.dat de middenstand zich nog langer als pashokje voor de Zalandos laat gebruiken? Waar is de markt, daar is de markt. Geef ze een site, digitaliseer de koopwaar en de cirkel is rond. Distributie a la carte, nu klikken over 30 minuten in huis. Nee we rijden zinloos over de wegen, met minimaal 35% aan niet passende schoenen.
  ICT die aan de lopende band pisvlekconcepten blijft fasciliteren, getuige de sporen die ze achterlaten. Schoenmaker bij de leest, en eerst de klant.
  Waarom dan zinloos polderen over Haren? Ik heb nog het niet eens over thc,coke,drank,bipolair,hormonen ed., dat was 30 jaar geleden ook het geval.
  De huidige digitale lichting concept builders snapt nog niet eens hoe een mens meestal eerst 3 paar schoenen past. Heeft dus niks met Facebook zelf te maken.
  Bandbreedte kost geld? Je snapt het dus niet.Ook vervlochten met het belang van de netwerkbeheerder?
  Daar gaat het fout. Die verkoopt voor veel geld een krant met lege bladzijden, hoe is dit kromtechnisch mogelijk?
  Lezer mag vervolens afwachten welke dataverstokende pisvlek info hij krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je betoog gaat alle kanten op. Ik kan er geen tabak van maken. Sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik voorspelde ook dat je het niet snapt, of wilt snappen. Eigenbelang is ook belang, dus zie het niet als verwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @rogier
  Goede ondersteunende waarneming, maar de kritische massa denkt dat inmiddels ook, dus hebben we binnenkort minder last.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou @geen, dat bandbreedte geld kost wil ik je wel uitleggen hoor. Gebruik van servers, electra, noem maar op. In het algemeen wegen die kosten niet op tegen advertentieinkomsten.

  En vanzelfsprekend bouw ik een site als ik daar de opdracht voor krijg. U vraagt wij draaien. Bovendien ben ik er gewoon eerlijk over als ik denk dat een concept niet gaat werken: dan geef ik die opdracht gewoon terug, of probeer adviezen te geven om het wel te laten werken.

  Maar uiteindelijk draagt een ontwikkelaar niet het risico voor het welslagen of mislukken van een site. Dat zou een rare zaak zijn. Net zo vreemd als de bouwer van een kantoorpand verantwoordelijk stellen voor het succes van de onderneming die daarin gehuisvest is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het feit dat joop en dejaap feitelijk te vergelijken zijn met twee kaasboeren die op dezelfde markt willen staan, zonder stageld te kunnen betalen, is kennelijk te moeilijk. Vissende in dezelfde vijver en roepende "ze stelen de kazen" is dus de norm. Dat men de barter deal over bandbreedte en opbrengsten en causale verbanden niet snapt, dat is juist het probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @jeroen
  Dat snap ik allemaal.
  Bandbreedte kost geld, maar brengt nog veel meer op, bij succes. Dat laatste moet dus inhouden , dat je op een faire manier deelgenoot bent van de barter deal. Zoniet, concept mislukt, of de verkeerde gaat met het principe "Alles is voor Bassie" als spekkoper door het zakenleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn beperkte ervaring met Bert Brussen was dit:
  ==
  Zelf wel iedereen afkraken, desnoods onterecht, maar als je er wat van zegt, schopt hij de criticus meteen van het blog.
  ==

  Uit: Gevoelloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Jeroen: Ik heb Brussen nog voordat hij begon geadviseerd niet in Ruby On Rails te bouwen, maar op Wordpress. Hij heeft het toch gedaan.

  Ik heb geen idee waarom hij later over is gegaan, maar hij sprak toen in ieder geval al over "zijn" concept. De webbouwer was begreep ik een vrijwilliger, maar geen mede-eigenaar.

  De reden dat ik het afraadde is dat er te weinig mensen (vrijwilligers) zijn die een goede (of zelfs maar werkende) Rails-applicatie neer kunnen zetten. Met Wordpress ligt dat anders.

  Ik vind het overigens wel getuigen van enige arrogantie om Wordpress per definitie een oude Skoda en RoR een ferrari te noemen. Dat hangt maar helemaal af van je implementatie en hoe goed je zelf bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @berculo

  Sorry hoor, maar als je php als gelijkwaardig ziet aan dynamische omgevingen als Python of Rails ben je deluded of incompetent. Gelukkig kan ik mijn arrogantie nog waarmaken ook. Morgen weer een mooie nieuwe oplevering voor een universiteit in het zuiden des lands. Het leek me leuk om eens iets te bouwen voor zo'n soort initiatief in plaats van een grote organisatie, maar graag of niet natuurlijk.

  Daarnaast kan je blijkbaar geen onderscheid maken tussen ontwikkeling, beheer en onderhoud, er waren verder voldoende vrijwilligers (en door mij betaalde krachten) beschikbaar om die rails applicatie goed neer te zetten en te houden.

  Zoals je hopelijk weet kunnen developers met alleen maar front end skills ook nog eens goed uit de voeten met de views in Rails, dus bouwers met alleen HTML, CSS en javascript vaardigheden konden ook nog eens prima aan de slag.

  Die site was overigens al opgeleverd en werkte prima. Het enige wat niet zo goed werkte was het karakter van Bert. Die zag zich inderdaad als de enige eigenaar terwijl hij geen cent meebetaalde aan hosting of ontwikkeling. Hij zou de redactie doen en ik techniek, hosting en ontwerp.

  Dat ik een "vrijwilliger" was waag ik te betwisten, eerder mede eigenaar. Zo werd daar ook over gecommuniceerd. Als hij het met jou over mij als een "vrijwilliger" had, onderlijnt dat weer eens waarom Bert een schop onder zijn hol kon krijgen met zijn holle poses en lege stukjes.

  Voor redacteuren is de bediening van mijn CMS veel eenvoudiger dan wordpress (met een ext.js interface als je dat iets zegt), compleet gedocumenteerd (delen van de applicatie bouwde ik eerder voor overheden inclusief handleiding voor debielen). Veel van de functionaliteit was overigens gejat van Adva CMS, met een actieve open source community daar omheen.

  Maar wat denk je? Ik stapte er vooral in omdat ik websites in Rails ontwikkel, de gelegenheid zag om mijn werk te showcasen en ook iets leuks te doen. Ik wil helemaal niet showcasen met een genant wordpress template, want zulk soort opdrachten doe ik niet. Veel te kleinschalig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zoals je in dat persberichtje hierboven kan lezen is dat er op een bepaald moment 125 vrijwilligers waren, terwijl het groepje mensen dat stukje op dejaap plaatst vrij klein is.

  Die 125 vrijwilligers heeft Bert er allemaal uitgegooid en hij is met zijn eigen kleine groepje bevriende crypto PVV'ers doorgegaan. Toen was het inderdaad overzichtelijk en kleinschalig genoeg om de site in een gedownload en wat triestig wordpress systeempje te draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is natuurlijk vooral arrogant (en bovendien oneerlijk) om 125 redacteuren eruit te gooien en met je eigen kleine incestclubje door te gaan, terwijl je voor de buitenwacht de valse schijn wekte "grassroots" te zijn. Het is arrogant om een mede eigenaar als "vrijwilliger" weg te zetten, terwijl die je hele onderneming bouwde en financierde. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

  Maar het is dus niet arrogant om voor zo'n soort initiatief te proberen een heel mooi systeem te bouwen. Integendeel. Dat is juist dienstbaar.

  Dat er veel incompetente webdesigners zijn die zichzelf al heel wat vinden omdat ze een wordpress systeempje neer kunnen zetten en er een gedownload template overheen rammen, dat heeft vooral te maken met hun gebrek aan realiteitszin. Niet met andermans arrogantie.

  BeantwoordenVerwijderen