donderdag 5 december 2013

Benno doofpot

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft eindelijk boven water gekregen dat Prins Bernard de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) om informatie vroeg en die ook kreeg. Er werd gisteren zelfs een Kamerdebat aan gewijd met De Roy moederzienalleen op het bankje.

Maar het werd allemaal een beetje een anticlimax. Bernhard werd zelf beveiligd door de DKDB. Die dienst mocht onderzoek doen naar mogelijke veiligheidsrisico's en de prins informeren over de uitkomsten. De uitkomst was dat er geen veiligheidsrisico's waren. Wat werd opgevraagd? De personalia, enkele KvK gegevens, en navraag bij BVD. Er is geen afluisterapparatuur geplaatst. De hele vermeende doofpot (lees: storm in glas water) is hier na te lezen.

Kortom, een onderzoekje van nul en generlei waarde is wat anders dan jarenlang gefrustreerd en achtervolgd worden door de voorloper van de AIVD, zoals De Roy telkens stellig beweerde. Tot op de dag van vandaag lijdt De Roy aan achtervolgingswanen.

Maar geef De Roy een vinger, en hij neemt de hele hand. De Roy kondigde al aan dat hij een schadevergoeding zal eisen. Volgens de advocaat zal het niet om een klein bedrag gaan. Schade voor wat? Als hij niet uitkijkt wordt De Roy zijn leven lang achtervolgd door de schimmen van Trix en Benno.

9 opmerkingen:

 1. En Rutte liet doorschemeren dat de AIVD de Roy liet onderzoeken na dat onderzoek, zou dan weer een andere onderzoeksreden hebben. Maar dat daar geen mededelingen over gedaan kunnen worden. Denk eerlijk gezegd dat er wel meer gebeurde dan wat er toegegeven wordt. Hij is het levende bewijs van de stelling:

  "The fact that you're paranoid doesn't mean they're not after you."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Roy heeft inderdaad wel een punt. KvK-gegevens kan iedereen ook zonder hulp van de DKDB opvragen. Als er alleen een routinecheckje is geweest, waarom is daar dan tien jaar moeilijk over gedaan? Als Bernhard zur Lippe het nodig oordeelt komt zo'n dienst echt wel in beweging, of het nu via de 'proper channels' is of niet. Bernhard was niet iemand die democratische en rechtstatelijke principes erg hoog had zitten. Desondanks waren pluimstrijkende journalisten apetrots als ze bij hem op de thee mochten komen. De nu ontstane situatie lijkt me vooral het resultaat van een schrijnend gebrek aan 'Zivilcourage' jegens arrogante types als BzL.

   Verwijderen
  2. Lees de bijlagen, spannender kan ik het niet maken.

   Verwijderen
  3. Klopt, maar Rutte zou dat wel kunnen. Als-ie zou willen. En dat hij dat niet wil kan ik me nog wel voorstellen. Hij wil nog even door met zijn kabinet.

   Verwijderen
 2. Ik dacht dat het probleem rond De Roy en Margarita zich toch vooral richtte op het buiten de familie plaatsen door de Oranjes en het De Roy onmogelijk maken hen in onderhoud te voorzien + intimidatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel dingen waren al veel langer bekend. Zo hier een stuk van Ton Biesemaat. Ongedateerd, maar het maakt de indruk geschreven te zijn toen Theo van Gogh nog leefde.

  Ik kwam erop via googelen met de banknaam Teixeira de Mattos. Die naam werd laatst op de radio genoemd als mogelijke achtergrond, ik meen door "de biograaf van Prins Bernhard". Verdere details vergeten, ik zat in de auto. (Die man sprak "Teixeira" uit met ks, wat fout is. Teisjeira, moet het zijn. Maar dat terzijde. )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren 4 december, was dat, op Radio 1. Tweede half uur (grappig, bij terugluisteren weet ik nog precies waar ik bij elke zin reed!), nog even verder zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevonden, het was toch vanaf 14 uur, daarin vanaf 5:27, historicus Gerard Aalders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die Edwin lijkt me geen leuke vent en dat je niet blij bent als ie familie van je wordt, dat kan. Wat hier gebeurt gaat veel verder dan dat. Iemand jarenlang geheim agenten op zijn dak sturen! Lang nadat de relatie zelfs beeindigd is. Het is een schande. Heel Nederland weet dat toch. Hij is niet de enige, ook nog eens. reken maar dat vele die uitgemaakt worden voor aluhoedje vanwege "het koningshuis doet dit tegen mij".... dat het vaker waar is.

  BeantwoordenVerwijderen