maandag 16 december 2013

Doodverklaren

Hij komt er maar niet van af. Van de ambtelijke molens. Dr. Johan Oldenkamp - ja, daar is-ie weer! - heeft geen trek in gemeentelijke belastingen en andere maatschappelijke verplichtingen, dus verzon hij een list. Hij zou zich dood laten verklaren en dat de gemeente Zeist mededelen. Dan zou die overlast wel verdwijnen.

Nu gaat dat in de praktijk wat lastig, jezelf doodverklaren, dus had Johan bedacht dat de persoon met 'persoonsnummer 1026.98.454', zijnde een juridische constructie, sinds vrijdagavond 15 november niet meer bestaat. En of de gemeente deze waarheid maar even in de administratie wilde verwerken. Johan was de eigenaar van de naam, dus kon hij hem ook lozen.

Bij het Team Burgerzaken konden ze de humor wel waarderen. Daar werd nog even geloot wie Johan van repliek mocht dienen. En wat hadden ze hem tuk.

Geachte heer Oldekamp,

Naar aanleiding van uw verzoek betreffende het registeren van uw overlijden berichten wij u het volgende:

Voor ons is het onmogelijk uw overlijden op te nemen in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) omdat van u een akte van overlijden ontbreekt. Deze akte hebben wij nodig om uw overlijden in de GBA op te nemen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Burgerzaken

Johan was dus even vergeten dat de dood alleen door een behandelend arts of door een gemeentelijk lijkschouwer kan worden vastgesteld. Barracuda heeft daarom een tip voor Johan: bel de gemeente, zet de voordeur open, ga doodstil in de kamer liggen met de ogen dicht, adem niet, en vraag of de akte op tafel kan worden achtergelaten. Makkie.

14 opmerkingen:

 1. Grappige actie!
  Hoe iemand duidelijk laat zien dat het hebben van een titel zeker niet staat voor het hebben van intelligentie...
  Niettemin is het leuke entertainment..., jammer alleen dat ook Johan zo behept is met die zogenaamde 5d mentaliteit! Hoe dan ook, Dr. Johan bakt ze bont!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt prachtig. Geeft hij net aan dat zijn naam in wezen dood is, geen enkele relevantie voor hem heeft want hij is nou eenmaal van de familie van G'd en niet dit aards tranendal, maar raakt er dan toch overstuur van als die verkeerd gespeld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Is er een soeverene dokter in de zaal"?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hilarisch, en ik vraag me af hoeveel 'luisteraars' van Johan nu allemaal een briefje gaan typen naar het gemeentehuis: "Hallo beste mensen, ik ben dood! Willen jullie dat even opnemen in de administratie?"

  Wat me wel verbaast is dat Oldenkamp voor de 'ik ben dood'-optie kiest. Hij had eenvoudiger en treffender een briefje met 'verzoek tot uitschrijving ivm vertrek naar buitenland' kunnen sturen. Had hij ook leuk als bestemming 'Het land van G-d' kunnen opvoeren. Hoeft hij ook geen belastingen enzo meer te betalen, mag hij zelfs een x-aantal maanden per jaar in NL verblijven (moet kunnen met Johan's goedlopende Frankrijk workshops), en voor de rest lekker soeverein in een kamper door Europa toeren.

  Nu is hij 'dood', en vervallen al zijn bezittingen aan zijn nabestaanden. Dat levert vooral armoede op.

  Het was nog mooier geweest wanneer hij gewoon in persoon bij de balie had aangeklopt: "Hoi ik ben Johan van de familie van G-d. Ik ben dood. Willen jullie dat even noteren svp. Zo niet, dan krijg je een boete van omgerekend in jullie valuta Euro 1,666223334589 miljoen. Uit te betalen in zilverlingen."  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Wat me wel verbaast is dat Oldenkamp voor de 'ik ben dood'-optie kiest. Hij had eenvoudiger en treffender een briefje met 'verzoek tot uitschrijving ivm vertrek naar buitenland' kunnen sturen.'

  Die truc heeft hij al eens uitgehaald, maar toen alle centjes die hij onder het bed had verstopt waren gestolen, moest hij weer centjes gaan verdienen, en was het noodzakelijk dat hij zich weer in liet schrijven, zo heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Johan kan zich zelf ook nog als vermist opgeven :)

  Indien een persoon vermist is kan na 5 jaren een rechtsvermoeden van overlijden worden uitgesproken door de rechtbank (art 1:414 BW). Deze termijn is 1 jaar indien bij omstandigheden die de dood zeer aannemelijk maken. De rechtbank roept de vermiste persoon dan op, indien deze vervolgens niet verschijnt wordt het rechtsvermoeden van overlijden uitgesproken. De akte die wordt opgemaakt bewijst dan dwingend tegenover een ieder dat de vermiste op de dag van uitspraak is overleden. Je kunt dit dus niet zelf doen, maar je zou dit wel iemand anders kunnen laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor die meneer Demmink zal het dit jaar wel geen prettige kerstdagen worden :)
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3562995/2013/12/16/Wordt-oud-topambtenaar-Demmink-toch-vervolgd.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Johan kan zich zelf ook nog als vermist opgeven :)'

  Maar Johan wil ook graag in the picture blijven staan middels lezingen en internet. Dan ben je niet echt vermist, he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ook niet echt dood. Als Johan zich tot de familie van G'd rekent, is Jezus dan zijn broer of neef? Die zou dan mooi een Lazarusje bij hem kunnen doen. Lig je lekker dood te wezen, komt die uitslover je weer opwekken. Wat een treurnis allemaal.

   Verwijderen
 9. Allemaal leuk en aardig, maar is het niet gewoon een vorm van identiteitsfraude, cq oplichting, zoniet erger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me eerlijk gezegd vooral een enorme stupiditeit, die bovendien aantoont dat all-roundwetenschapper Oldenkamp de realiteit waarin hij leeft (jawel) niet bepaald goed begrijpt.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat dit figuur inmiddels een hele zwik aan schuldeisers aan zijn broek heeft hangen. Even los van het fatalisme dat ze uitstralen. No mercy zou ik zeggen.

   Verwijderen
 10. Doet hij straks een gooi, naar de macht. Met de Dode mensen Partij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beetje sneu voor Johan is ook dat het bij en vanuit de sopn oorverdovend stil is gebleven rond het 'aftreden’ van hem als lijsttrekker/partijleider en zijn zelfverkozen 'overlijden’.
  Ik bedoel, een 'in memoriam’ met een korte terugblik op Oldenkamp’s glanzende politieke carrière en een opsomming van zijn briljante 'Haagse wapenfeiten' had toch wel gepast geweest.
  Maar er is verder in die 'partij’ ook al blijkbaar niemand die ook maar een seconde wakker ligt van Johan’s totaal zin- en hersenloze acties en meest recente semi-dadaïstisch onbegrijpelijk geraaskal over G’d en aanverwante zaken.
  Johan kan beter bij de plaatselijk kruidenier vakken gaan vullen voor de kost. Al vrees ik dat totaalmislukkeling Oldenkamp zelfs dát nog grandioos zal weten te verknallen.

  BeantwoordenVerwijderen