zaterdag 28 december 2013

Jaaroverzicht (1)

Het was een zwaar, om niet te zeggen beroerd zwaar jaar voor de alternatieve media. Het jaar waarin complotters compleetdenkers ('compleetgekkies') werden, reputaties werden geschonden, en vriendschappen en blogs sneuvelden. Het jaar van de spionerende huiskatten oftewel catcorders, Fake Kate, het aftreden van Bea Bilderberg en de onverwachte sluiting van het speeltje van de loemenatie, HAARP. Het jaar van koningslied, kopschopper, kweekburger, selfie, sletvrees, socialbesitas, voedselsjoemel, boekface, comakijken en knikkebolziekte. En niet te vergeten van zeugmata, polysyndetons en anakoloeten. Er gebeurde zelfs zoveel, dat Barracuda boven zijn jaarlijkse quotum publiceerde en dit jaaroverzicht noodgedwongen in tweeën figuurzagen moet.

2013 was het jaar waarin de rechtse bloggen bijna stuk voor stuk omvielen. Wellicht omdat de angst voor de islam, zeker bij de PVV, gaandeweg plaatsmaakte voor de obsessie met de Eurocratie en Geurt pas tegen het einde van het jaar weer eens stickers tegen de islam begon te plakken. Opiniesite Artikel7 sloot de deuren, Joost Niemöller trok zich terug achter de betaalmuur en het Het Vrije Volk raakte hopeloos verstrikt in een mislukte retooling.

Maar de grootste klap kwam begin augustus, toen Jaap Mollema, beter bekend als Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten, door een verkeersongeluk om het leven kwam. Geschept door een vrachtwagen op de Stadhouderskade te Amsterdam. De traumateams konden niets meer uitrichten. Korte tijd later verdween de luidruchtigste spreekbuis van dom rechts Amsterdam Post, inclusief het eerder veiliggestelde archief van het Vrije Volk, definitief uit de lucht.

Een deel van de meer extreme aanhang verhuisde daarop naar het al eerder van Amsterdam Post afgescheiden Vrije Chroniqueurs, waardoor medeoprichter Filantroop het al snel voor gezien hield. En dus scheidde die zich ook maar weer eens af als Filantropius, een rommelblogje vol kunst, cultuur, seks en wetenschap. De achtergebleven D. G. Neree liet weten dat hij de Chroniqueurs tot april 2014 in de lucht zou houden, maar voortzetting niet kon beloven.

Het complotterjaar 2013 begon met de feestelijke opening van het kakelverse Pateo Center in Oudewater, het (mini)pretpark van drs. Johan Oldenkamp, 's lands toonaangevende specialist in heelheidwetenschap. Hier zou de mensheid zichzelf bevrijden van haar onwetendheid en apathie ten aanzien van de 'werkelijke logica achter alles'. Maar nog geen zes maanden later eindigde het avontuur met een besloten inboedelverkoop (inclusief bedden en wasmachines).

Daarna leek ongeveer alles in Oldenkamp's leven weer ouderwets mis te gaan: Radio maken bij Argusoog, dat zich maandenlang aan het bezinnen was, ging even niet meer, en een poging om de Soevereine Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) nieuw leven in te blazen kreeg geen duidelijk vervolg. Tussen de bedrijven door ontkende Johan de holocaust en de continentendrift, onthulde hij in een moeite door de ware betekenis van de Tien Geboden, en liet hij zich doodverklaren. Nou ja, bijna dan, want Johan was de akte van overlijden vergeten mee te sturen naar zijn gemeente.

Opkomend in 2013: vrouwelijke complotters, de comploteuses. Dit jaar kwamen onder meer de Bloemendaalse Desiree Stokkel, Quirine de Kok, de Haarlemse Swiebertje Gepke en de hevig paranoïde Maud voorbij. Tijdens een ontmoeting met Micha Kat in een Amsterdamse café probeerde de laatste zelfs ‘stille aanwezigen’ te fotograferen met haar analoge camera 'zodat niemand kan zeggen dat ik het gefotoshopt heb'. Helaas verschenen de foto's geheel wit/blanco op de negatieven.

En zo werd 2013 ongewild toch vooral het jaar van de faalhazen. Te beginnen met Arend Zeevat, die zijn blog Argusoog volledig had laten uitwonen door zelfverklaard pedojager Ben van de B. en in februari, inmiddels zwaar gebukt onder een levensgroot boetebeslag, een periode van introspectie aankondigde. Argusoog stopte met plaatsen van artikelen, sloot de reactiepanelen en deed uiteindelijk ook even geen radio meer. De bezinning hield maandenlang aan, maar juist toen het team had besloten om als radiomedium verder te gaan besloot Zeevat om er maar helemaal de brui aan te geven. Een dezer dagen gaat Argusoog definitief uit de lucht.

Door de bezinningsperiode raakte Ben van de B. zijn podium voor eindeloze woede-aanvallen aan het adres van de voogden van zijn kinderen definitief kwijt, maar gelukkig was daar nog zijn trouwe papegaai Frides Laméris, die het vuurtje nog enige tijd gaande wist te houden, met bespottelijke mails aan diverse instanties en een bevrijdingsactie burgerwacht bij het horrorhuis Wilmahuis te Zoetermeer. Terwijl de ene medestander van Ben na de andere afhaakte, inmiddels dan toch overtuigd van zijn leugenkraam, klampte de onnozele Frides zich nog met één hand vast aan zijn geloofsrots. Totdat ook hij werd afgeserveerd. Wegens een overmaat aan agogen (Ben: 'bitches en hoeren') die de erudiete Frides op Ben had afgestuurd.

Maar de grootste faalhaas van 2013 was toch zonder meer Martin Vrijland. Najaar 2012 was deze aanvankelijk geheimzinnige werkloze verkoper begonnen met bloggen over het gedachtegoed van David Icke. Zelden kleunde een complotter zo mis. Met de aanslagen op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi, met de Rothschilds, Jeugdzorg, en nog zo wat dommig knip- en plakwerk van het internet.

De val kwam al vrij snel, toen Martin zich ging bemoeien met de zaak Anass en zelfs de moeder van het overleden jongetje meende te moeten adviseren. Martin wist absoluut zeker dat Anass satanistisch was geofferd, al was het maar omdat hij werd aangetroffen op steenworp afstand van het (reeds lang gesloten) restaurant Lucifer.

Er was dan ook niet meer voor nodig dan een vers aangemaakt e-mailaccount en een sterk verhaal om Martin te laten geloven dat hij echt contact had met een babbelgrage diender van de politie Haaglanden. Eentje die documenten wist te ontfutselen die precies vertelden wat Martin met zijn scherpe eksteroog allang vermoedde.

Na deze meesterlijke poets van het blog Disputax reageerde Martin zijn woede natuurlijk weer af op de verkeerde, reaguurder Jeroen Hoogeweij. En die deed er alles aan om Martin van repliek te dienen, daarbij geholpen door een boze ex die een uitgelezen kans zag om Martin schaakmat te zetten. Binnen de kortste keren lag zijn identiteit open en bloot op internet en nadat de moeder van Anass dreigde met een rechtszaak omdat Martin tegen haar zin gesprekken op internet had gezet, duurde het niet lang voordat Martin dan toch eindelijk de stekker uit zijn Wordpress-site trok.

Om kort daarna weer op een ander domein een tweede leven te beginnen. Maar niks lukte: The Resistance Tour niet (Martin als de Nederlandse David Icke door het land), de donaties voor Martin als fullblown complotter, een loopbaan als een door zijn neus pratende Alex Jones, compleet met buitenformaat microfoon and of course in English, en een live-uitzending van YouTube. Hij kon niet meer aan een baan komen (natuurlijk allemaal de schuld van de 'trollenbloggen' = AIVD), werd zijn huis uitgezet, ging antikraak wonen en liet een dezer dagen weten dat de sociale dienst hem nu ook al op de korrel had: dozen inpakken of anders geen uitkering meer. Gelukkig geniet Martin nog even van zijn gevangenschap 'binnen het driedimensionale-vijfzintuigelijke bewustzijn'. 

12 opmerkingen:

 1. Eén boze ex? Maak daar maar drie van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens is het niet zo dat Martijn er oprecht van overtuigd was dat ik hem die poets zou hebben gebakken. Hij probeerde dat op mij te pinnen omdat ik de enige van zijn critici was die met naam en toenaam bekend was. Een uiterst achterbaks spelletje dus, dat ik met alle vormen van genoegen in zijn gezicht heb laten exploderen. Nou heeft hij inderdaad geen werk en gaat dat los van zakjes plakken ook nooit meer krijgen, geen huis, zijn vriendin schopte hem eruit en zowel civiel als strafrechtelijk heeft hij behoorlijk wat problemen. Hij riep dit over hemzelf af en dat gaat de volgende keer een stuk minder genadig zijn. Ik had me nog veel destructiever op kunnen stellen.

   Verwijderen
 2. Jaap Mollema wegzetten als een spreekbuis van dom rechts is niet correct. Eerder zie ik in zijn werk een achtergrond van de kleine burgerij die groot geworden is met de oude politiek maar vervolgens door geëvolueerd is. Na Paars kwam Fortuyn. Door de afwezigheid van Fortuyn is er nu Wilders. Door steeds de vinger op de zere plek te leggen leert men waar men NIET heen moet. Dat is niet meer het oude Links-Rechts denken maar vooruitstrevend, maar dan in de werkelijke betekenis van het woord.

  Prof. Dr. G.B.J. van Frikschoten was alles behalve rechts en dom. Doordat hij schopte waar het nodig was en mensen op de rotte plekken wees was het resultaat van zijn werk steeds een groter inzicht, ik weet niet wat daar rechts aan is. Vaak waren het de PvdA en D66 die het slachtoffer waren van zijn gram, maar niet om te komen tot een rechtse zakkenvuller maatschappij. De meest etterige wonden zitten nu eenmaal op links, maar dat wil niet zeggen dat het op rechts alleen maar glorie en hosanna is. Verre van dat zelfs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles behalve rechts? Kom op zeg, Hij noemde zijn blog na het Noorse incident trots de Tempeliers Bode.

   Verwijderen
  2. Van Frikschoten was een potsierlijk figuur die meer dan eens zijn sympathie voor Breivik uitsprak. Heel rechts en extreem dom dus.

   Verwijderen
 3. En als toetje krijgen we nu nog de eeuwig schreeuwende Micha Kat die beweerd dat een demonstratie van naar het schijnt 50 man in Den Haag 'massaal' is.
  Doet me denken aan
  - 'morgen ben ik hier met het hele volk'
  - 'Hoeveel denkt u dat dat er ongeveer zijn?'
  - 'Zeker 500 man!'
  (uiteindelijk kwamen er geloof ik 7)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Micha Kat .... Help me even .... Wie was dat ook alweer?

   Verwijderen
  2. Micha Kat is de geniale politieke analist die als enige doorziet dat problemen van Erdogan alles te maken hebben met Demmink. Gans het raderwerk staat stil als Joris' machtige arm het wil. Dat hij dan weer niet van een minkukeltje als Micha weet af te komen blijft me verbazen.

   Verwijderen
  3. To add insult to injury: de organisatie van die demonstratie wilde verder niets met Micha te maken hebben.

   Verwijderen
  4. Ja, grappig is dat. De familie Koomen wil dat ook niet, maar dit volgens Micha op instigatie van zombie-advocaten of zoiets. Dat die mensen zelf bedenken dat zo'n malloot ze alleen maar kan schaden is voor hem onvoorstelbaar.

   Verwijderen
 4. @Jeroen: Ondanks dat het uit de hand is gelopen (ik hoef Kat's site niet te bekijken voor de koppen), verdient de organisatie dan ongeacht wie waar schuld aan heeft mijn respect. Mensen als Kat moet je buiten boord (proberen te) houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, maar zag er ook een zwart blok lopen en dat vind ik weer minder.

   Verwijderen