maandag 2 december 2013

Yernaz

Freek de Jonge heeft op rechtse bloggen ongeveer dezelfde uitwerking als een rode lap op een stier. Vooral als De Jonge weer eens aanschuift bij Pauw & Witteman en tijdens een discussie met student politicologie Yernaz Ramautarsing over de 'linkse indoctrinatie' op Nederlandse universiteiten zich boos maakt over 'populistische correctie'. Het is normaal en populair geworden om bijvoorbeeld discriminerend taal uit te slaan, stelde De Jonge. Dat ging hem niet goed af en De Komiek kapte vermoeid de discussie af.

Tot vermaeck cq ergernis van de rechtse blogosfeer.Filantropius: 'Nimmer was zo duidelijk dat Freek de Jonge wel graag in krakkemikkige monologen demagogisch de toon zet, maar enig weerwoord uit de weg gaat. Freek de Jonge heeft, om het woord dat hij zelf zo graag gebruikt nog maar eens te hergebruiken, het populisme in het cabaret ingevoerd. De makkelijke rechtse archetypen waar de linkse gelovige zich bij verkneukelen kan, zodat die met een goed geweten en strak geloofsbelijdend de week doorkomt.'

Barracuda moest even op de kalender kijken om te controleren of het inderdaad nog 1969 was, want 'linkse indoctrinatie' op universiteiten kan anno nu nauwelijks nog een serieus probleem zijn. Dat werd nog eens bevestigd door Ramautarsing zelf, met zijn driehonderd of zo Facebook-volgers.

Maar toen kwam het: Ramautarsing gooide op een gegeven moment zijn Bijbel op tafel, Atlas Shrugged van Ayn Rand, een roman die volgens Joop.nl een rechts-liberale ideologie uitdraagt. Wat een kans heeft De Jonge hier laten lopen, want dit boek is toch vooral de Bijbel van het Libertarisme, een politieke filosofie waarvan de aanhangers streven naar een zo klein mogelijke - of zelfs helemaal geen - overheid. Libertariërs zijn, om maar eens wat te noemen, notoire belastingontwijkers.

En ja hoor, Yernaz was bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 inderdaad de nummer 16 op de lijst van de Libertarische Partij. 'Een ieder die beweert dat individuele rechten in Nederland zijn gewaarborgd, heeft zich zand in de ogen laten strooien,' schreef de student op de Liberarische spreekbuis Vrijspreker. Een beetje doorvragen en Yernaz was zeer beslist een flink deel van zijn Facebook-aanhang kwijtgeraakt.

14 opmerkingen:

 1. Jammer dat ze daar Freek tegenover zetten, want die had je inderdaad heel makkelijk kunnen grillen, met z'n Ayn Rand, kampioen van de Tea Party beweging. Want ze wordt zeer selectief gelezen. Haar kapitalistische principes zijn misschien aantrekkelijk voor domrechtse breedbekkikkers, maar wat ze vaak vergeten is dat het ook een elitistische en oligarische filosofie is, waarin deze student al om te beginnen niet aan had mogen schuiven bij de grote mensen van P&W.

  Buiten dat is het een schijtend slecht boek dat de academische standaard niet haalt. Er zullen vast ook studenten zijn die graag Pinkeltje lezen, maar om dat dan maar deel uit te laten maken van het curriculum is ook weer zo wat. Waarom wordt Ayn Rand niet onderwezen op de UvA?

  I emailed Harold Bloom, Sterling Professor of the Humanities and English at Yale University. Professor Bloom did not mince words: “Ayn Rand was a writer of no value whatsoever, whether aesthetic or intellectual. The Tea Party deserves her, but the rest of us do not. It is not less than obscene that any educational institution that relies even in part on public funds should ask students to consider her work. We are threatened these days by vicious mindlessness and this is one of its manifestations.”

  http://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/apr/22/tea-party-movement-republicans

  Daarom dus.


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Probleem was een beetje dat Freek een nog legere windbuil bleek te zijn dan dat studentje. Ayn Rand man. Een beetje gutmensch trekt dat op de automatische piloot aan stukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En inderdaad ontmaskerde Freek zich als een linkse gelovige. Blijkbaar is hij alleen op de hoogte van zijn eigen denkers. Domrechts is al jaren bezig met het aanbidden van Rand, maar Freek had onvoldoende intellectuele belangstelling om zich daarin zelfs maar een beetje te verdiepen. Dat verraadt een zelfgenoegzaamheid waarmee hij zichzelf diskwalificeerde in het debat. Hij weet nog niet eens waar hij tegen is, terwijl er allemaal schoten voor open doel lagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry, ik gaf de verkeerde link bij dat citaatje van Harold Bloom. Dit is de juiste.

  Wat overigens ook uit dat artikel blijkt, is dat het eerder de Ayn Rand gekkies zijn die proberen de academische onafhankelijkheid aan te tasten. Volgens mij maakt Ramautersing deel uit van een wat breder initiatief. Dit is astroturf, geen grassroots.

  Professor Bloom may have been referring to the dust up last year when it was revealed that corporate money was contractually mandating the reading and teaching of Rand at publicly funded universities.

  Gary H. Jones, an Associate Professor in the College of Business at Western Carolina University, addressed the topic in the July-August 2010 issue of Academe, the magazine of the American Association of University Professors: “Recent donations from the charitable arm of BB&T, one of the nation’s largest banks, have raised the issue of external influence…At the center of the concerns about these donations is the requirement that objectivist Ayn Rand’s novels be taught in special courses extolling capitalism and self-interest…the BB&T gifts raise questions of both substance and procedure. Faculty members at several universities did not even know of the gifts or that BB&T’s donations had curricular implications until after the agreements were signed. At the University of North Carolina at Charlotte, for example, three years passed before faculty members learned that a million-dollar gift agreement establishing a new course contained language requiring both that Rand’s lengthy paean to laissez-faire capitalism, Atlas Shrugged, be assigned reading and that professors who teach that course ‘have a positive interest in and be well versed in Objectivism.’ ”

  In that same article, Brian Leiter, director of the Center of Law, Philosophy, and Human Values at the University of Chicago called the book “badly written and simpleminded.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ==
  Freek de Jonge heeft op rechtse bloggen ongeveer dezelfde uitwerking als een rode lap op een stier.
  ==

  Geen dus. Want stieren zijn kleurenblind en als je ze met rust laat (dus niet met allerlei speren in hun nek gaan steken, zoals stierenvechters doen), dan zijn het vreedzame dieren die helemaal nergens op reageren.

  Pas nog over wandelpad in de Loenermark langs een kalfje (Schotse hooglanders) gelopen, ca. 5 m afstand, terwijl de vaderstier ca. 25 m verderop stond toe te kijken. Er gebeurde helemaal niets, zoals verwacht. Mijn vrouw was bang, ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LoL @Ruud Harmsen.

   True, stieren onderscheiden geen rood, maar louter groentinten. De kleur rood is gekozen voor de toeschouwers (mensen dus, en dan voornamelijk de mannen). Mensen reageren sterk op rood.

   Maar, denken dat stieren niet gevaarlijk zijn is heel dom. Daarnaast is het wanneer je een kalf passeert niet van belang om op te letten waar de stier is, maar waar de moederkoe is. Loop bijv nooit tussen een kalf en de moederkoe door, want dat kan wel eens nare reactie's uitlokken.

   Stieren zijn niet protectief richting kalveren. Stieren zijn vooral dominant en territoriaal.

   Verwijderen
  2. Typisch Ruud om op zo''n onbelangrijk detail door te gaan.

   Verwijderen
  3. Yep, en het dan nog fout bekritiseren ook. Hilarisch..

   Verwijderen
  4. Ruud spreekt graag over koetjes en kalfjes, vandaar.

   Verwijderen
  5. Los van de feitelijke kritiek vind ik het ook als metafoor helemaal niet opgaan. Wat zouden de "speren" moeten zijn die Freek in zo'n stier gestoken zou hebben? Probeert Ruud nou te zeggen dat matador Freek de rechtsgekkies provoceert omdat hij ze heel erg pijn deed? Dat hij het eigenlijk verdiend om woest-agressief bejegend te worden?

   Verwijderen
 6. Freek vond ik nog wel leuk met Neerlands Hoop, maar daarna is het alleen maar berg af gegaan met hem. Freek doe jezelf en ons een lol, en ga met pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt inderdaad tijd dat onze ouwe het stokje maar aan een wat jongere generatie doorgeeft. Ik vond echter deze actie waarbij hij die zelfpijper van een de Vies totaal in zijn blote kont neerkwakte absoluut en onvergetelijk inlijstbaar mooi!

   Verwijderen