maandag 8 februari 2010

Muppet Nieuws Flash

De Middelkoop Nieuws-Flash is de Muppet Nieuws Flash van 2010. Sinds de oud RTL presentator met zijn voorspellende gaven werd genegeerd door de Commissie De Wit, probeert hij telkens het nieuws te halen met 'schokkende analyses'. Nu kennen we Willem al langer als een heuse complotterd (Amerika zat achter 9/11), dus is het niet zo vreemd dat hij weer eens verwijst naar de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS), typisch zo'n onderwerp dat met enige regelmaat opduikt bij Argusoog en Niburu of waaraan uiteenlopende zeer spannende sites zijn gewijd.

De BIS is de internationale organisatie voor monetaire en financiële samenwerking, een soort bank der banken. Regels waaraan banken zich zouden moeten houden, worden door deze organisatie opgesteld. De BIS geniet ook bepaalde privileges, zoals juridische immuniteit. Het is namelijk in niemands belang dat de bezittingen van BIS als überbank in bijvoorbeeld oorlogssituaties zouden worden geconfisqueerd, dan wel in andere hectiek verloren zouden gaan. Deze immuniteit dateert trouwens al van heel lang geleden toen de bank werd opgericht. Edward Jay Epstein jaren terug in Harper's: "As the world depression deepened in the Thirties and- financial panics flared up in Austria, Hungary, Yugoslavia, and Germany, the governors in charge of the key central banks feared that the entire global financial system would collapse unless they could closely coordinate their rescue efforts." Vandaar men zetelt in het neutrale Zwitserland.

Het zijn juist die privileges waarop complotters als Middelkoop weer helemaal nat gaan. De heren BIS-bankiers blijken zich namelijk volledig te hebben ingedekt. Dat zou dan ook gelden voor oud BIS-voorzitter Wellink. "Zij mogen met hun gezin naar Zwitserland vluchten waar niemand hen voor de rechter kan slepen als vergelding voor het opblazen van het financiële systeem." De BIS is dus een soort staat in de staat, met absolute monetaire macht, boven iedere wet gesteld, en gecontroleerd door niemand. Wow!

Helaas. De juridische immuniteit geldt toch uitsluitend, en ook nog tot op zekere hoogte, voor zaken die rechtstreeks betrekking hebben op de activiteiten van BIS zelf. Als Wellink morgen een bank berooft (we bedoelen: met bivakmuts en getrokken pistool), hier of in Zwitserland, kan hij toch echt geen enkel beroep doen op zijn Zwitserse immuniteit. En dat kan hij ook niet in het kader van het beleid van de Nederlandsche Bank, hooguit als ex-voorzitter van de BIS en voor zover het besluiten van de BIS zelf betreft.

Het Wellink-verhaal werd buiten RTL niet opgepikt, dus gooide Willem het afgelopen week maar weer eens over een andere boeg. Willem probeerde een "Lakemannetje': "ING in feite een failliet toko'. Barracuda heeft een hele zaterdag bij de bankautomaten van ING staan kijken, maar de bankrun bleef uit. Net als bij SNS Reaal, dat volgens weer andere losbollen op omvallen staat. De Muppets zijn weer helemaal terug.

4 opmerkingen:

 1. Volgens mij hangt de ING al een tijdje aan het infuus, is dus in feite technisch gezien een failliete toko.

  Wat een bankrun ermee te maken heeft weet ik niet, want de ING is een zogenaamde systeembank, dus die zal in het ergste geval gewoon genationaliseerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De juridische immuniteit geldt toch uitsluitend, en ook nog tot op zekere hoogte, voor zaken die rechtstreeks betrekking hebben op de activiteiten van BIS zelf.

  Toch zou het dan niet onmogelijk hoeven te zijn mensen als Wellink voor wanbeleid te vervolgen, of wel Billy?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Los daarvan vraag ik me af wat nou de strekking van je stukje is?

  "Willem zit niet in de commissie de wit en dus is alles wat hij zegt onzin en gericht op aandacht"?

  "Willem plaats vraagtekens bij het optreden van dhr. Wellink en verkoopt dus onzin"?

  Ik vind het geen al te sterk stuk van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch zou het dan niet onmogelijk hoeven te zijn mensen als Wellink voor wanbeleid te vervolgen,.

  sinds wanneer is wanbeleid een strafbaar feit?

  BeantwoordenVerwijderen