vrijdag 12 februari 2010

Empire Strikes Back

The Empire Strikes Back. Na een lange radiostilte hebben Nederlandse klimaatwetenschappers maar eens een open brief gepubliceerd naar aanleiding van de recente schandalen over het IPCC-klimaatrapport. Ze schrijven dat de fouten in het rapport "door sommigen worden aangegrepen om de hele klimaatwetenschap in diskrediet te brengen".

Maar de meest interessante onthulling kwam deze week van The Independent. Een van de drijvende krachten achter de anti IPCC-campagne zou volgens klimaatalarmisten het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil zijn. Dat schenkt honderdduizenden dollars aan organisaties als het Amerikaanse Atlas Economic Research Foundation en het Britse International Policy Network, beide actieve spelers in de lobby tegen klimaatwetenschappers. De New York Times publiceerde daarop weer een verklaring van het oliebedrijf, waaruit blijkt dat de soep van de klimaatevangelisten toch iets te heet is opgediend. ExxonMobil verwijst simpelweg naar haar klimaatbeleid en dat lijkt maar weinig met klimaatontkenning te maken te hebben.

De fouten in het omstreden rapport tonen volgens de Nederlandse onderzoekers aan dat het IPCC niet onfeilbaar is, maar dat betekent volgens de onderzoekers niet dat de hoofdconclusies onwaar of gekleurd zijn (nuchtere beschouwing hier). IPCC had alleen wat grootmoediger moeten zijn in het snel en openlijk toegeven en herstellen van fouten. En laat dat nou zo'n beetje de crux van de zaak zijn.

2 opmerkingen:

  1. Wetenschappers hebben snel een neerbuigende houding naar het 'normale' volk. Oh, die snappen er niets van.

    Nu snappen die normale mensen er ook geen bal van natuurlijk, maar de neerbuigende houding is wel slecht voor het aanzien van wetenschap in de maatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen