donderdag 23 december 2010

Big squeeze

De Amerikaanse telecomwaakhond is schoorvoetend akkoord met nieuwe regels die een einde maken aan de‘netneutraliteit’, het principe dat verkeer op het internet vrij is en dat telecombedrijven geen onderscheid mogen maken tussen alle bedrijven die informatie aanbieden. Het besluit wordt op een hoop gegooid met al die andere draconische maatregelen die het vrije en neutrale internet ten grave zouden dragen. Mega-providers en hun partners mogen de internet snelweg op, terwijl de rest van de wereld op een zandpad wordt gezet. Zoiets.

Barracuda vindt de hele neutraliteitsdiscussie een farce. Er is geen neutraal internet. Het internet bestaat uit miljoenen datalijnen en knooppunten die worden onderhouden door telecombedrijven en aanverwante ondernemingen. Die worden betaald door gebruikers, providers en hostingpartijen. De laatste jaren sturen zij steeds meer data door die pijplijnen, waarbij een aantal partijen onevenredig veel capaciteit voor hun rekening nemen. Google voorop. Nu is het idee dat telecombedrijven die partijen extra willen belasten, in ruil voor meer gegarandeerde capaciteit, zodat ze meer kunnen investeren. Vergelijk het met flinke lorry's die over de snelweg rijden en meer wegenbelasting moeten betalen en soms een fast lane krijgen toegewezen. In het vliegtuig kost business class ook meer.

Maar wat lees je op het web? Dat normale gebruikers zullen worden afgeknepen, alsof je het hebt over een melkfles met de inhoud van een liter, waar geen druppel meer bij kan. Alsof we teruggaan naar de prehistorie van het internet, toen webpagina's door de analoge telefoonlijn geduwd moesten worden. Ook ongeveer elk incident rond dataverkeer wordt gemakshalve tot netneutraliteit gerekend.

Providers mogen hun netwerken voortaam ook beschermen tegen aanvallen, overbelasting en het tegengaan van verkeer van illegale content. Big deal: telecomproviders knijpen nu ook al af, UPC deed dat stilzwijgend met Usenet en p2p verkeer om overlast in de avonduren te beperken. Een tijdje maar, want de publiciteit hierover schrok potentiële klanten af. Tegenstanders van het opheffen van netneutraliteit begrijpen weinig van marktwerking. Het onevenredig belasten van dataverkeer gaat je klanten kosten, net als ondermaats presteren. Het zal dus zo'n vaart niet lopen.

3 opmerkingen:

  1. Providers mogen hun netwerken voortaam ook beschermen tegen aanvallen, overbelasting en het tegengaan van verkeer van illegale content.

    En daar zit `m nou net nou de kneep. Dus binnenkort geen WikiLeaks meer en/of klokkenluidersonline, of enig ander content dat onze leiders onwelgevallig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Trouwens, binnenkort zetten ze je pc gewoon op afstand uit als je illegale content verspreid.

    http://www.tgdaily.com/opinion-features/53108-analysis-intel-to-introduce-processor-with-remote-kill-switch

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig dat je wikileaks en klokkenluidersonline in 1 zin noemt :)

    BeantwoordenVerwijderen