donderdag 2 december 2010

NuOVER

NuJIJ was in vroegere tijden een feest voor complotters. Die stortten zich massaal op deze Nederlandse variant van de doe-het-zelf-nieuws-site Digg, in de overtuiging dat ze daar even wel even een paar domme schapen konden bekeren. Dat leidde tot overkill, want de truc was om die berichten met zijn allen zo snel mogelijk omhoog te klikken.

Vervolgens bedacht NuJIJ iets slims, de NuNIET knop. Met voldoende tegenstemmen konden die berichtjes weer even snel naar achtergrond worden gestemd. Dat was natuurlijk tegen het zere been van de complotgemeenschap, maar op zich werkte dit systeem van communicerende vaten prima.

De NuNIET knop is er nog, maar de redactie lijkt zich de laatste tijd steeds meer met de inhoud te bemoeien door de toegang tot complete domeinen (waaronder Blogspot) te blokkeren. Op die manier ben je wellicht op voorhand van overlast af, maar het resultaat laat zich raden: wat vroeger tot wel eens tot polemische hoogstandjes leidde, is onderhand een volstrekt dooie boel geworden. Dor, duf, geestdodend en futloos.

Een braaf berichtje als Bep (72) uit Noordwijk vermist bereikt nu zonder moeite de top 5 van de meest gelezen berichten, en verder komt 90 procent van het nieuws van de main stream media. En dat terwijl NuJIJ ooit als motto had: Jouw nieuws telt. Spam opruimen en het zoveelste Demmink-bericht weghalen, soit, maar wie het aantal bronnen beperkt tot een dun straaltje ANP-berichten en een enkele alternatieve nieuwsbron heeft echt niks begrepen van sociaal nieuws. Dat is vergelijkbaar met een peuter in een zandbak zetten en hem de schep en de emmer te ontnemen.

Het alternatief? Facebook. Hier kan een ieder zijn eigen NuJIJ starten, als pagina of openbare groep. Niks geen censuur of berichten omhoog of omlaag klikken, berichten met de meest recente commentaren blijven vanzelf bovenaan drijven. Barracuda voegt de daad bij het woord en presenteert de Facebook versie van Barracuda. En ja, daar moogt ge ook zelf posten.

23 opmerkingen:

 1. Wie had ooit gedacht dat jij nog eens een anti NUjij stukje zou schrijven Billy, [lol]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vraag me af of Sanoma nog wel doorgaat met NuJIJ. Levert volgens mij geen cent op en kost bergen vol werk. Aflopende zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb eens gehoord dat ze het doen omdat ze het leuk vinden.

  Mja, ik zit er regelmatig maar saai word het wel. Gesprekken worden zelden afgemaakt, onderwerpen zijn telkens hetzelfde etc.

  Overigens staat er meer dan genoeg complotmeuk op nujij. Ten slotte zijn websites als zonnewind, klokkenluideronline, youtube etc. allemaal NIET geblokkeerd.

  Die "mainstreammedia" heeft trouwens altijd al de voorpagina gedomineerd op nujij naar mijn idee. Niet leuk inderdaad, maar het is maar net waar mensen op stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gaat niet om het toestaan van complotmeuk, NuJIj blokkeert ook volledig legitieme locale nieuwssites. Ze gooien hun eigen glazen in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het alternatief is natuurlijk het ZapLog.nl jij brakke vis ;) De enige goed werkende social bookmarking site van Nederland. Inmiddels 200k unieke bezoekers per maand.

  Ik heb recentelijk weer wat contact gehad met de NUJIJ-mensen en ze realiseren zich de problemen. Ik heb ze er op de eerste dag van NUJIJ al voor gewaarschuwd. Het systeem waarbij je op artikelen mag stemmen is extreem kwetsbaar voor misbruik. Dat hebben we toen ook aangetoond door de eerste maand van NUJIJ de hele voorpagina te claimen met alleen maar Zapruder nieuws. Ze werden er gek van.

  Dit stem-mechanisme heet active collaborative filtering. Op NUJIJ hebben ze het mechanisme ook nog eens verkeerd geimplementeerd omdat mensen het aantal stemmen al kunnen zien voordat ze zelf stemmen, dat zorgt voor kuddegedrag.

  De oplossing is ook andere factoren te laten meewegen, factoren die het publiek niet direct in de hand heeft. Dat heet dan passive collaborative filtering. Dan tel je ook factoren als aantal views, aantal comments, aantal referers enz. mee.

  Op het ZapLog bepaalt een combinatie van die factoren de populariteit. We tellen aantal reageerders, aantal stemmen, aantal reacties, aantal views, aantal fladdrs en aantal stemmen en laten die in verhouding / genormaliseerd meewegen. Die normalisatie factor wordt dynamisch gebaseerd op basis van het weekgemiddelde.

  Daarom werkt die shit bij ons zo goed en hebben wij geen NUNIET flauwekul nodig.

  Maargoed, ik heb ze uitgelegd hoe ze het bij hun kunnen doen (het systeem laten autovoten op basis van passieve factoren) en ik begreep dat ze het zo ging maken.

  zaplog rouleert. Ook technologisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach, roept Savalle niet altijd CENSUUR op nujij als zijn zapruder/zaplogberichtjes van de voorpagina van nujij vallen?

  Vraag me zowiezo af waarom zaplog exposure op nujij nodig heeft als zaplog zelf in alle opzichten superieur is...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reactie van NuJIJ redactie op klacht van Opinieleiders.nl. Let op het betuttelende toontje. Wat zijn dit eigenlijk voor minderjarige blagen die Sanoma daar te werk heeft gesteld?

  “Klopt uw site staat op de blacklist, als wij een artikel verwijzen dan doen we dat niet voor niets. In dit geval onnodig kwetsend en nieuwswaarde 0,0, van dat laatste kijken wij niet echt op. Als u vervolgens het artikel alsnog plaatst dan bent u gewoon dom bezig. Voorts heeft u wel voldoende accounts en mogelijkheden gehad om op een normale inhoudelijke wijze uw nieuws en zienswijze te plaatsen. Keer op keer blijkt echter dat u gewoon niet in staat bent, danwel de wil ontbreekt om de summiere huisregels op NUjij te respecteren.
  Nog sterker u heeft een afkeer van NUjij, zoals u al in zoveel reacties en posts duidelijk maakt. Zie de blacklist dus maar als een stukje hulp nu hoeft u zich immers niet meer te ergeren. En voor die enkele clicks hoeft u het ook niet te doen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @John: Het zijn inderdaad zowat minderjarigen daar. ;) Alles moet zo goedkoop mogelijk ook.

  "In dit geval onnodig kwetsend en nieuwswaarde 0,0, van dat laatste kijken wij niet echt op"

  Lekker social dus, niet de crowd maar een minderjarig clubje betweters bepaald wel even wat goed of slecht is. Zo werkt NUJIJ.

  @Barracuda: "Het alternatief? Facebook. Hier kan een ieder zijn eigen NuJIJ starten, als pagina of openbare groep. Niks geen censuur of berichten omhoog of omlaag klikken, berichten met de meest recente commentaren blijven vanzelf bovenaan drijven"

  Misbruik voorgeprogrammeerd. Iedereen kan nu elk willekeurig item zo hoog mogelijk halen weer. Zelfde soort fout die NUJIJ maakte en dat is jouw oplossing??? Tssk, tssk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Facebook zit honderd keer intelligenter in elkaar dan NuJIJ of Zaplog. Die laatste - veel te ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker - pretendeert breed te zijn, maar trekt alleen maar een incrowd-groepje aan. Net zoals bij de elektronische media werkt de grote gemene deler niet meer. Je deelt links met kleinere groepen, daar heb je een ander platform voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. OMG. Wat een flauwekul.

  Waar heb je wel verstand van???

  Dit is hetzelfde als stellen dat een boot veel slimmer in elkaar zit dan een auto.

  Beide platforms zijn voor hele andere doeleinden gemaakt. Facebook is een social network, niet gemaakt om the Wisdom of the Crowd te faciliteren. NUJIJ en ZapLog, of DIGG, zijn dat juist wel. Dat zijn collaboratieve filters.

  Man, ik had je toch gewaarschuwd dat inhoud niet jou ding is. Ik zeg dat niet voor niets...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Savalle: Facebook is de wisdom of the crowd. Voor een innovatiespecialist loop je wel erg achter. Maar wellicht komt dat omdat je de verkeerde leeftijd hebt. Vraag het de jonkies eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations, published in 2004, is a book written by James Surowiecki about the aggregation of information in groups , resulting in decisions that, he argues, are often better than could have been made by any single member of the group."

  Ofwel, het maken van beslissingen, of het opleveren van een resultaat dat ook door een enkel persoon of een routine zou kunnen gebeuren.

  Een nee. Da's niet Facebook.

  Lees het boek van Surowiecki eens, dan ga je misschien deze simpele maar uiterst interessante materie ook eens begrijpen. En probeer niet elke zo snugger te zijn als je toch al weet dat je maar wat lult omdat je gewoon altijd alleen maar 'tegen' wil zijn.

  Of kom een keer in een college van mij zitten. Ik geef college's social design aan de UvA enzo. Zal je best leuk vinden tussen de jonge mensjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 'En probeer niet elke zo snugger te zijn als je toch al weet dat je maar wat lult omdat je gewoon altijd alleen maar 'tegen' wil zijn.'

  Goede zelfkennis, Savalle. Zullen we het weer eens over AIDS gaan hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Savalle heeft weer eens geen tekst en sleept er weer een boek bij. Iets onder eigen woorden brengen schijnt nog altijd niet echt lukken.

  Voor iemand die in dienst is bij een IT bedrijf spendeer je trouwens wel erg veel tijd aan het reageren op blogjes hier en elders. Zolang je maar achter een pc zit valt het ook niet echt op, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "ik geef colleges Social design"

  1) Jij geeft geen colleges. Jij geeft lezingen (waarvan het niveau discutabel is) en je probeert het op te leuken door het vertellen van complotjes. Complotjes waarvan jij denkt dat het de studenten interesseert. In werkelijkheid vinden ze je een clown. Dat het verplicht is om een aantal lezingen te volgen en er daarom toehoorders zijn is natuurlijk nog nooit bij je opgekomen
  2) "Social design" lekker duur woord voor hoop interessantdoenerij met nul komma nul toegevoegde waarde en is met grote waarschijnlijkheid weer zo'n modern overhyped gebeuren waarover iedereen het over een paar jaar eens is dat het totaal nergens op sloeg. Zoals zoveel mislukte ideeen vanuit de ICT-wereld

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ze krijgen zelfs studiepunten voor de college's. Moet ik 60 handtekeningen zetten op hun papiertjes en zijn ze allemaal weer blij. Afgelopen vrijdag nog op de Hogeschool Rotterdam, Applied Physics ofzo, 4e jaars studenten. Die leraren lachen zich rot en willen het nu veel vaker gaan doen, over meerdere onderwerpen.

  Social Platform Design. Hier heb je één van de presentaties, kan je ook wat leren.

  http://www.slideshare.net/patricksavalle/social-platform-design

  Dit is onderdeel van mijn theorie die door IBM, Sogeti en CAP wereldwijd zijn geadopteerd als standaard. Zowel IBM als Microsoft schrijven nu een hoofdstuk in mijn nieuwe boek. Dit is het oude boek:

  http://www.slideshare.net/patricksavalle/team-park-book-english-part-1-vision-and-inspiration

  Ik verwacht dat we dit jaar weer op het grote podium van de Lotussphere mogen presenteren. Voor 5000 man verzamelde IT pers.

  Maar ik schrijf het allemaal niet zelf hoor, ik pik alles uit Wikipedia. Mafkees ;)

  Jullie zijn wel een zure ploeg mensjes, dat wel. Te makkelijk dit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou dan wel eerst Lotusphere even goed leren spellen, staat zo slordig. En er komt geen 5000 man verzamelde IT pers op af. Dat was namelijk het totale bezoekersaantal van Lotusphere van dit jaar. Heb ik even voor je opgezocht. Ik zie je verder ook niet in oude programma's staan en ook niet in het nieuwe. Een theorie die als 'standaard' is geadopteerd lijkt mij verder weer eens regelrechte onzin. Of wishful thinking.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. "ze krijgen zelfs studiepunten"

  Dat is precies wat ik aangeef met "het is verplicht om een aantal lezingen te volgen. Maar aangezien je zelf nooit verder bent gekomen dan de middelbare school snap je dat natuurlijk niet. Het geeft ook meteen aan dat je lezingen waarschijnlijk geen toehoorders zouden hebben zonder die studiepunten

  "moet ik handtekeningen zetten".
  Nou jou kennende zal je ego ongetwijfeld tot ongekende hoogte stijgen bij het zetten van elke handtekening

  Ik hoef die gehypte zooi niet te lezen. Over enkele jaren vraagt iedereen zich af hoe men zich ooit zo om de tuin heeft kunnen laten leiden door zulke onnozele zooi die geen enkele waarde toevoegt aan deze samenleving.

  "Applied physics"

  Hilarisch om te lezen.

  Je bent wel een bluffertje met je plus veertig jaar. Je hebt zeker last van niet goed doorgemaakte pubertijd dat je er in bent blijven hangen.

  En let op: Savalle is er weer als de kippen bij om zichzelf te verdedigen of die sekte (zaplog) van hem te verdedigen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Barracuda

  Het klopt dat Blogspot e.a. standaard op de blacklist staan, dit heeft te maken met de grote hoeveelheden pr0n en affiliate spam die daar vandaan komt. Een mailtje is voldoende om een specifiek Blogspot site e.a. van de blacklist te krijgen.

  @PatrickSavalle

  U laat het hier voorkomen alsof u ons adviezen geeft die wij vervolgens overnemen. Het is eerder dat u ons mail stuurt (uit eigen beweging), waar wij op antwoorden dat deze overeenkomsten hebben met onze eigen reviews.

  Uw tips en adviezen zijn natuurlijk altijd welkom (dat geldt voor iedereen).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En als jullie nou eens begonnen met het 'delisten' van dit blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ha wat leuk. De redactie van nujij die op dit blog de heer Savalle op z'n nummer zet. Zolas te verwachten zijn het alleen maar stoere praatjes van hem

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je mot gewoon NUjij bannen. Seriously.

  Wij hebben dit nu gedaan en het is echt heerlijk. Het scheelt wel wat clicks maar je hebt ook al dat gezeik niet.

  Wij hebben het nu zo gedaan dat als je vanaf nujij klikt op een link naar ons, de gebruiker een popup (met de boodschap “NUjij staat op de zwarte lijst, voor vragen: info@nujij.nl“) te zien krijgt en vervolgens wordt geredirect naar een cursus lezen voor groep 3.

  Als meer bloggers dat zouden doen dan zou NUjij misschien wat minder bizar dictatoriaal opereren.

  Of naar de klote gaan. Kan ook natuurlijk.

  Anyway het scriptje dat wij hiervoor gebruiken kun je zien in de source, precies onder de HEAD tag, van onze site.

  Voor meer info google: krapuul ban nujij

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen