maandag 13 december 2010

Ministerie van Truthers

Een ding moet je de complottertjes nageven. Ze weten altijd vliegensvlug bepaalde berichtjes te vinden. Neem Online debat aan banden, dat uitgerekend in dat brave treinblaadje Spits verscheen (van De Telegraaf = illuminatie). Gaat er over dat de overheid sneller wil 'ingrijpen' in maatschappelijke discussies. Of zoals GeenStijl het formuleert, 'u in het gareel gaat trollen'. Of zoals Barra zegt: de overheid gaat eindelijk debunken. Met behulp van software die de discussiehaarden snel kan opsporen. De nieuwe voedsel- en warenautoriteit gaat er volgend jaar als eerste mee aan de slag.

Binnen de kortste keren liepen de commentaren onder het stukje in Spits natuurlijk weer vol Moehahaha-hoongelach: 'Okay, cool, waar kan ik mijn hersenen inleveren? Zo te zien kunnen we de functie daarvan nu ook al uitbesteden aan de overheid', 'In de DDR zijn nog genoeg werkeloze Stasi's te vinden om voor de overheid dit klusje te klaren. Een kolfje naar hun hand. Voor weinig is de expertise te verkrijgen in Noord-Korea', 'Mindcontrol 2.0 De tentakels van Big Brother worden met de dag meer zichtbaar, althans voor diegene die het willen zien'. En ook Zapruder moest natuurlijk even foeteren op dit nieuwe Ministerie van de Waarheid.

Nu moet gezegd: het klinkt ook wel erg Postbus 52-betuttelend allemaal, maar het gaat er volgens het bericht om 'dat ongefundeerde meningen en feitelijke informatie niet door elkaar gaan lopen.' Wees eerlijk: je zal voor je informatie toch maar zijn aangewezen op het Ministerie van Truthers, figuren die vage sites als bewijs aanvoeren, willekeurige dissidenten of complete gekken als deskundigen aanhalen, meningen als feiten presenteren of gewoon maar wat in het wilde weg roeptoeteren.

Een Truther zoekt helemaal niet de waarheid, de Truther zoekt bevestiging. Voorbeeldjes: de JSF is 'inferieur', omdat een of andere Australische denktank bestaande uit anderhalve man en een paardenkop dat toevallig vindt, maar de vraag wie deze mensen zijn en hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen wordt al niet eens meer gesteld. 'Weerdeskundige verwacht mini-ijstijd tegen 2020,' kopt Zaplog, maar het stukje blijkt afkomstig uit het plaatselijke sufferdje en de deskundige is weer eens zomaar een ingenieur. 'H1N1 vaccin verdacht van een 700% stijging van miskramen,' staat boven een ander Zaplog-stukje, met verwijzing naar een wel erg dubieuze bron die kennelijk een probleem heeft met de Centers for Disease Control and Prevention. Enzoverder.

Zelfs complotters erkennen dat het internet vol crap zit. Een beetje anticrap kan dus geen kwaad.

12 opmerkingen:

 1. ' Wees eerlijk: je zal voor je informatie toch maar zijn aangewezen op het Ministerie van Truthers, figuren die vage sites als bewijs aanvoeren, willekeurige dissidenten of complete gekken als deskundigen aanhalen, meningen als feiten presenteren of gewoon maar wat in het wilde weg roeptoeteren.

  Tuurlijk Billy, wat jou betreft slikken we alles wat de overheid zegt voor zoete koek. Want diezelfde overheid heeft er absoluut geen enkel belang bij om de burger voor te liegen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barracuda schreef:

  "Wees eerlijk: je zal voor je informatie toch maar zijn aangewezen op het Ministerie van Truthers, figuren die vage sites als bewijs aanvoeren, willekeurige dissidenten of complete gekken als deskundigen aanhalen, meningen als feiten presenteren of gewoon maar wat in het wilde weg roeptoeteren."

  Whahaha :-D! Ik als regelmatige bezoekster van complotsites vind dit zó herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zullen we eens hebben over al die crap op sites die jij frequenteert, Arminius? Waarom doet dat er bij jou nooit toe?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Arminius kiest dan liever toch voor complete gekken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de lange termijn blijft is goed onderwijs waar mensen kritisch leren denken de enige oplossing.

  Maar daar gaat dan wel een generatie overheen, en er zullen er altijd een stel zo van het pad af raken dat ze nog steeds van alles willen geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de lange termijn blijft is goed onderwijs waar mensen kritisch leren denken de enige oplossing.

  Leert men dat op school?

  Als de overheid op het internet al "de waarheid" wil verkondigen - zeker dat we allemaal zo'n prik hadden moeten nemen toen Klink ze kocht - hoe zou dat op school zijn dan?

  Ik betwijfel of "kritisch denken" aan Ellen besteed is...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @martijn: dicteert de overheid welke lesstof en welke leerboeken op scholen gebruikt wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dicteert de overheid welke lesstof en welke leerboeken op scholen gebruikt wordt?

  Daar valt over de debatteren.

  Er zijn in elk geval allerhande onderwijscommissies en dergelijke die het curriculum grotendeels vaststellen.

  Als dan vrij staat of je daar boekje a of b voor neemt kan je je afvragen hoe breed die keuze is.

  Dat is overigens een observatie zonder waarde-oordelen; ter beantwoording van je vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Martijn schreef:

  "Als de overheid op het internet al "de waarheid" wil verkondigen - zeker dat we allemaal zo'n prik hadden moeten nemen toen Klink ze kocht - hoe zou dat op school zijn dan?"

  Dat idee dat iedereen gevaccineerd had moeten worden tegen de Mexicaanse Griep, komt helemaal niet bij de overheid vandaan, want dat is ook helemaal niet zo. Dat idee hebben de complottertjes zelf verzonnen. De overheid heeft zelfs geprobeerd dat idee de wereld uit te helpen, maar op diverse forums en blogs bleven de complottertjes beweren dat iedereen zo'n prik moest gaan halen :-D!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Joepie

  Wat lul jij nou kerel?

  Klink: iedereen krijgt vaccin tegen Mexicaanse griep

  DEN HAAG - Vanaf oktober of november is er voor IEDEREEN een vaccin beschikbaar dat mensen moet beschermen tegen Mexicaanse griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/4567954/__Klink__iedereen_krijgt_vaccin_tegen_Mexicaanse_griep__.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste mevrouw Arminius,

  Vaccinaties die beschikbaar zijn, is wat anders dan vaccinaties die verplicht zijn.

  Ik ben overigens niet gevaccineerd hoor, want ik behoor niet tot een risicogroep, ik heb dan ook - zoals zoveel mensen - geen oproep gehad :-).

  Niet verplicht dus :-).

  BeantwoordenVerwijderen