donderdag 9 december 2010

Het wringt

Je leest wat af over Wikileaks dezer dagen, vooral op blogjes die vermoeden dat de zaak heul anders in elkaar steekt dan wij dom blatende schapen denken. Per slot van rekening wordt niks over chemtrails en 9/11 door de Wiki's naar buiten gebracht, dus dat kan niet deugen. 'Iets zit me niet lekker. Het wringt,' aldus Pieter Stuurman bij Anarchiel. Nu roept Stuurman bij wijze van disclaimer wel om de zoveel zinnen dat 'ik niet (zeg) dat het zo is, maar ik zeg dat het niet onmogelijk zou zijn dat we hier te maken hebben met een staaltje van manipulatie', maar het probleem van dit soort luchtfietserij is telkens weer het volledige gebrek aan logica, waarop complotters welhaast het patent lijken te hebben.

Laten we de logica van Stuurman eens nader ontleden. Terecht vraagt hij zich af wat de bedoeling van de (zelfverzonnen!) manipulatie zou kunnen zijn. 'Op een gecontroleerde manier de aandacht afleiden van andere klokkenluidersites? Het stroomlijnen en beheersbaar maken van alternatieve nieuwsmedia? Het tot de orde roepen van lagere overheden? Dat zou allemaal kunnen, maar dan ontbreekt er één ding dat in andere manipulaties over het algemeen wel aanwezig is, en dat is dat manipulaties meestal de bedoeling hebben om dingen te veranderen. Om rechtvaardiging te genereren voor een verandering. Verandering waartegen mensen zich, zonder die rechtvaardiging, zouden verzetten.'

En ineens weet Pieter het: een perfecte aanleiding om het vrije internet af te sluiten. Door informatie over terroristische doeleinden opzettelijk te lekken, is er eindelijk een mogelijkheid om internetvrijheid te beperken. Nou, dat willen de anachieltjes maar al te graag geloven. 'Er gaat iets gebeuren als gevolg van een “lek” van Wikileaks. Dit kan een aanslag zijn, maar ook een oorlog. Uiteraard krijgt Wikileaks de schuld en zal dit: “nooit meer mogen gebeuren” En voila, een potdicht internet, met op de koop toe, een grote hoeveelheid juichende domme bange schapen.'

Kortom: er wordt een site in het leven geroepen die door systematisch lekken eerst een zekere reputatie opbouwt, dan bij voldoende publieke erkenning gevaarlijke informatie verspreidt en vervolgens het internet doet sluiten. Acteur Assange wordt intussen bij een vermeende verkrachtingszaak betrokken, zodat hij straks ongezien in een gevangenis kan 'verdwijnen'.

Als we de Stuurmannen van deze wereld mogen geloven organiseer je mega-operaties zoals deze uit de losse pols, waarbij de honderden zorgvuldig gekozen handlangers eeuwig hun mond weten te houden, de meest uiteenlopende instanties innig samenwerken en je ook nog eens compleet idiote detours (Assange in Zweden) verzint waarvan de afloop zich moeilijk laat voorspellen. Oftewel: als je het al had willen verzinnen, dan toch niet zo. De vraag is dan nog wel wat die veelbesproken internetbom inhoudt, die loss geht als de nood aan de man komt. Niet downloaden plotters, zit vast een Trojaans paard van de AIVD/FBI/CIA in!

3 opmerkingen:

 1. Dat een site als Wikileaks zal gaan zorgen voor regulering van het internet, daarvan ben ik ook overtuigt. [de z.g. internet kill swits]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Billy,

  Jij wil toch niet echt gaan ontkennen dat er een dergelijke reactie - het reguleren van het internet - zou kunnen volgen op het wikilek-verhaal? Het lijkt mij in elk geval alleszins mogelijk en zelfs waarschijnlijk.

  Los daarvan zien we ook dat de 'lekken' we degelijk worden aangegrepen om de publieke opinie wat te sturen ("informeren") als je dat liever hebt.

  Iran is slecht, China is een beest in Afrika, Rusland een maffia-staat, China heeft niet veel op met Noord-Korea en wil een hereniging met het zuiden etc. etc.

  Het hoort een beetje bij de rol van wereldbaas die de Amerikanen zichzelf lijken toe te dichten dat je de rest van de wereld dicteert wie er goed en fout (cowboy en indiaan) is.

  Met zo'n wikilek verhaal heb je daar opzich een mooi kanaal voor, nietwaar?

  En vertel mij nou eens: hoeveel echt spannende of ingrijpende onthullingen hebben we nou gezien? Wat kwam er naar buiten dat we nog niet wisten?

  Het valt allemaal erg mee, ook met de mogelijke bijgaande 'schade' voor de VS, al lopen ze zelf heel anders te roepen.

  BeantwoordenVerwijderen