vrijdag 24 december 2010

Oekaze

Op zich is het natuurlijk reuze geinig dat het nieuws over de zuivering bij Wakker Nederland (lees: Telegraaf) werd gelekt door diezelfde Telegraaf, lees: het daarvan afgespitste Powned. De Telegraaf gaat schoon schip maken bij WNL wegens niet rechts genoeg. Niemand schijnt er zijn leven zeker te zijn na de oekaze van Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de wakkere krant. De hoogste tijd om die merkwaardige belangenverstrengeling eens goed door te lichten.

Waarmee we meteen zijn aangekomen bij de kern van het probleem: twee publieke omroepen die het afgelopen half jaar bewezen hebben niks wezenlijks aan het publieke bestel toe te hebben toegevoegd. Powned is helemaal geen omroep, maar een programma rond Rutger Castricum dat zo bij BNN had kunnen worden ondergebracht, maar de grootste misser is natuurlijk WNL, dat meende rechtse televisie te kunnen maken.

In de praktijk is rechtse tv niks anders dan gewone tv, maar dan ongeveer tien keer slechter. Het gebrek aan onderscheid ligt natuurlijk helemaal niet aan de gewipte Alex de Vries of Michiel Bicker Caarten, maar aan het simpele feit dat aan de meeste onderwerpen domweg geen rechtse draai is te geven. Wat zou de rechtse invalshoek moeten zijn van de falende sprinters bij NS, de Elfstedenkoorts, de verdachte directeur van Het Hofnarretje? En met een slap wedstrijdje ga je het ook niet redden.

De grap is dat het rechtse kabinet al heeft besloten dat WNL weer weg kan nu de omroepen moeten inkrimpen tot een stuk of acht. Grote kans dat Powned alsnog bij BNN terechtkomt en WNL een rechtse actualiteitenrubriek bij de TROS wordt. Schijnt dat ze Wim Bosboom al aan het opgraven zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten