dinsdag 8 mei 2012

Collectebus

Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten is weer aan het bedelen collecteren geslagen voor het behoud van Amsterdam Post, hoewel er zo langzamerhand geen schrijver meer is overgebleven. Nadat Vrije Chroniqueurs Filantroop en D.G. Neree waren vertrokken omwille van Martien Pennings, is Pennings inmiddels de deur gewezen, voor zolang als het duurt ten minste, want Amsterdam Post is voor en achter de schermen nog erger dan een John Lansing-klucht.

Eind vorig jaar had Frik zogenaamd plotslaps 2500 euri nodig om de site overeind te houden. Dat leek een lulverhaal om de naderende ondergang van zijn hostingbedrijfje af te wenden. Maar gestort werd er, het idee alleen al dat Amsterdam Post zou verdwijnen was voor de Wilders-kerk voldoende om de portemonnee te trekken.

En nu luttele maanden later rammelt Frik - Barracuda had het al voorspeld - alweer met de collectebus: 'De AP draait op een gehuurde Supermicro server waar nog wat andere sites op staan om de kosten te drukken. Die kosten zijn afhankelijk van het dataverkeer zo'n 200 tot 250 euro. Per maand. Daarnaast is er per januari een contract afgesloten om 24/7 de server te onderhouden en te monitoren. 63 Euro per maand. Daarom konden er laatst met gemak 5000+ bezoekers tegelijk van Geenstijl op deze site landen zonder problemen. Het servertje snorde gewoon vrolijk door.'

Barracuda vermoedt zo dat die superduper Supermicro server helemaal niet wordt gehuurd voor AP, maar vooral voor die andere sites, klanten van Frik, met wie hij Servcice Level agreements heeft afgesloten. Vandaar het onderhoud en het monitoren. Zelfs gratis sites als Blogspot kunnen makkelijk 5000+ bezoekers aan.

Neem nou Vrije Chroniquers Filantroop (A.V. Jagt) en D.G. Neree, die hun site gewoon bij RodneyIT hebben neergezet. Daar kost een large hosting account niet meer dan 45 euri per maand.

Maar Frik spuugt op de site van zijn afvallige schrijvers: 'Elfjes, vlindertjes en bloemetjes. Wordt u écht blij van. Dáár gaan we de verkiezingen mee winnen: Met enkel krullerige verhalen en stilistische foto’s die vast wel het verschil gaan maken in Wilders-land. Ik geef ze 6 maanden en dan is die site zo dood als een pier en Het Nieuwe Journaal van Stan de Jong.'

Alleen heeft Frik een probleem. Zijn lezers willen Martien terug. Het gemor neemt toe: 'Ik moest ineens denken aan die Roemeense harmonicaspeler bij ons voor de Albert Heijn, eigenlijk ben jij net als hij ook een bedelaar met een lollig deuntje'

18 opmerkingen:

  1. Of Pennings terugkomt? Mogelijk dat hij en Frik hun ruzie bijleggen, maar ik denk dat het enorme ego van Pennings vroeg of laat voor nieuwe problemen zorgt. Dat deed het tot nu toe altijd en overal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Qua hosting: ik zit tegenwoordig bij http://tilaa.nl. Zeer tevreden, bloedsnelle VPS, kost bijna niks, en laatst wel degelijk gratis antwoord op twee vragen, op zondag nota bene, hoewel ik had aangegeven dat het geen belangrijke vragen waren en ze ook best een paar dagen konden wachten.

    Warm aanbevolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net even wat testjes gedaan met ab (Apache Benchmark). Het blijkt dat althans mijn server (goedkoopste modelletje Tilaa.nl) een miljoen pagehits per dag (ca. 12 per seconde) met gemak aan zou kunnen, daar voelt dat ding nog helemaal niks van. En dat dan random door alle ca. 1400 pagina's heen.

    Ik heb nu krap 1000 opvragingen per dag, dus ik kan nog even vooruit zonder upgrade!

    Pogingen tot conclusie:

    1) Van Frikschoten lijdt aan technisch onbenul; of:

    2) Hij liegt om het gebedel te rechtvaardigen; of:

    3) Zijn site gebruikt erg veel MySql en PHP, dat wil nogal eens inefficiënt zijn. De mijne werkt namelijk alleen met statische HTML en dat is bloedsnel. (Het kon nog sneller, want ik gebruik er wat CGI bij.)

    Zullen we het maar op drie houden dan, om smaad te voorkomen? Ik hou het op mogelijkheid 3). Anderen mogen als altijd voor zichzelf oordelen.

    Voor de systeembeheerder(s) van Micha Kat geldt overigens dezelfde redenering.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarschijnlijk krijgen bepaalde klanten een extra zware footprint, omdat ze anders overladen met nonsens door de vloer zakken. Tja en maar hopen voor ze, dat de fiscus deze donatiekul ook snapt, anders ziet het er nog somberder uit i.v.m. naheffingen inkomstenbelastingen etc. Krijg nu al medelijden met ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @geen

    Idd. Belkaarten voor in de bajes is namelijk prive-gebruik. En gelden uit een stichting gebruiken voor prive-gebruik vindt de belastingdienst altijd een interessant slecht idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Harmsen: Frik is geen technisch onbenul, hij heeft/had een hostingbedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wil toch even wat ter verdediging aanvoeren voor Frikschotens brakke servertje.

    Toevallig (?) gebruikt hij hetzelfde design als wij (hij gejat, wij gekocht) en dus ook hetzelfde CMS.

    Wordpress staat sowieso al niet te gunstig bekend qua server load maar bij onze setup hadden wij te maken met het volgende:
    Wij zaten ook op zo'n goedkope server waarop alles gewoon zou moeten kunnen draaien bij een keurige provider niks mis mee. Maar regelmatig belastten wij de servers dusdanig ernstig dat de provider de stekker eruit trok en een private server oplossing adviseerde. Niet eens VPS nee gewoon in 1 keer private server.
    Waar hadden wij mee te maken:
    Bij iedere page-load een paar honderd MySQL queries. Dat was 1 van de eerste dingen waar ik flink in heb lopen grasduinen. Ons design is dusdanig ingericht dat alle gegevens steeds opnieuw worden opgehaald uit de SQL database. Zelfs flauwe dingen als de naam van het blog. Het design is heel erg makkelijk om een weblogje mee op te starten want je kan dus een aantal tabellen invullen en het design doet de rest. Maar het gevolg is dat er dus honderden queries draaien en om het design te verbouwen tot iets eenvoudigers is een heidens karwei want de code zit echt super ingewikkeld in elkaar. Daarom heb ik er genoegen mee genomen dat wij nu 80 queries draaien bij een simpele pagina in plaats van 230. Hoewel volgens mij strikt genomen een querietje of 10 a 20 voldoende zou moeten zijn.
    Daarnaast heb je nog het verschijnsel dat Wordpress echt lekker loopt bij kleine blogs, maar hoe groter alles wordt hoe moeilijker alles gaat. Een sitemap maken is bijvoorbeeld iets wat normaal automatisch probleemloos gedaan wordt, ik meen zelfs bij iedere update van ieder postje hetgeen ik volgens mij heb teruggebracht naar 1 keer per uur, maar bij ons is dat ding gewoon 12 seconden keihard aan het stampen. Ieder uur.
    En last but not least: de plugins. Sommige plugins zijn niet 100% geschikt voor alle PHP versies. Zo hebben wij een redelijk essentiële plugin die vele duizenden keren per dag een foutmelding in de Apache error log wil wegschrijven over bepaalde stukjes PHP code die "deprecated" zijn. Ik heb na enig zoekwerk iets gevonden wat ik in het htaccess bestandje kon zetten waardoor die foutmeldingen onderdrukt worden. En pas toen is onze hostingprovider gestopt met klagen, en de site gestopt met plat gaan.
    Lang verhaal. Enigszins nutteloos wellicht ook. Maar wat ik wil zeggen is dat ik me kan voorstellen dat als je dit soort dingen niet in de gaten hebt je met dit design, met wordpress, en bepaalde plugins, je belasting van je servers dusdanig krankzinnig is, dat de enige oplossing haast wel lijkt om een top notch state of the art super server aan te schaffen. Iets wat ik het afgelopen jaar zelf ook een aantal keer overwogen heb. Ik kan me best wel voorstellen dat Frikschoten dat ook gedaan heeft.
    Het is in ieder geval dus wel degelijk anders dan een website met alleen wat html erop.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bepaalde assiociaties met internerd activisten/sites zijn niet echt een uitdaging om innige en voordelige klantrelaties aan te gaan voor internetbedrijf(jes) Los van het juridische en maatschappelijk en technisch gehakketak, indien er onvoldoende traffic tegenover staat, is snel een afscheidsreden gevonden. Filantropenweb bestaat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @jvdheuvel 8 mei 2012 21:33:

    Aha, interessant. Eén van mijn vele plannetjes is om Wordpress eens te installeren om mijn huidige of (voorlopig ook nog draaiende) oude server of op een overe pc thuis en dan eens te kijken wat er gebeurt. Heb al wat content staan bij Wordpress zelf, maar dat zegt weinig over performance.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @jvdheuvel 8 mei 2012 21:33:
    ===
    Ons design is dusdanig ingericht dat alle gegevens steeds opnieuw worden opgehaald uit de SQL database.
    [...]
    Daarom heb ik er genoegen mee genomen dat wij nu 80 queries draaien bij een simpele pagina in plaats van 230. Hoewel volgens mij strikt genomen een querietje of 10 a 20 voldoende zou moeten zijn.
    /===

    Ja. Of zoals bij statische HTML: één keer een bestandje ophalen van een tiental of wat kilobytes (jawel, jongere kijkbuiskinderen: kilo, niet mega of giga of tera; en al helemaal geen terra! (;-)) en dat blijft vrijwel voor eeuwig in diverse caches hangen dus hoeft nooit meer opnieuw opgehaald te worden.

    Ik vind vaak dat ik zit te klungelen bij het aanpassen van de site (alles met de hand, FTP, geen CMS), maar zo'n enorme performanceprijs wil ik daar toch niet voor betalen. Ik ga dus lekker door zoals ik bezig ben. Daar voel ik me lekker bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ===
    maar bij ons is dat ding gewoon 12 seconden keihard aan het stampen.
    /===

    Nog geen halve seconde bij mij:
    0.191u 0.206s 0:00.46 84.7% 15+1143k 0+3io 0pf+0w

    Zelf geknutseld in C. Ca. 1400 bestanden, totaal zo'n 14 megabyte. Waarschijnlijk alles continu in het interne geheugen, hoewel het servertje in totaal maar 256 MB RAM heeft! Op de oude en duurdere server duurde het de eerst keer vaak 12 seconden, daarna sneller.

    Test:
    0.364u 0.643s 0:01.18 84.7% 19+475k 0+9io 0pf+0w

    Andere virtualisatiemethode waarschijnlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb trouwens bij een andere set-up (voor iemand anders) gemerkt dat eAccelerator http://sourceforge.net/projects/eaccelerator/ een dramatische performanceverbetering gaf (van 3 à 7 seconde response naar 0,2 of zo). Het compileert de PHP en bewaart dat, of zo iets. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar het werkt. PHP was bij ons toen de bottleneck, niet MySQL.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat was met Drupal, trouwens, vergat ik te zeggen.

    > Lang verhaal. Enigszins nutteloos wellicht ook.

    Nee! Interessant juist, gaat tenminste ergens over. Althans, een van mijn vele interesses. Was vroeger ook wel eens met de profiler van Borland C aan het spelen, ook erg verhelderend.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Maar ja, dan nog, bij Tilaa kost een 6 GB intern (daar draaide in 1996 Altavista hun zoekmachine op, voor het hele toenmalige web!) met 40 GB (hoe krijg je het vol?) ook nog maar zo'n 70 euro per maand en geen 300.

    En dan heb je 4 CPU-cores helemaal voor jezelf alleen beschikbaar.

    https://www.tilaa.nl/orders/add/ram:6144/storage:40

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Ruud Harmsen, ja maar mijn punt was dat Frik, net als ik, eigenlijk wil bloggen en niet super specialistisch en technisch wil hobbyen. Ik heb dat wel gedaan want ik dacht als wij met ons niet al te superdrukke bezoek al oneindig veel errors genereren dan is een snellere server dus geen oplossing. Zeker niet omdat het ook echt druk kan worden. Maar ik heb dus ook wel degelijk een dure oplossing overwogen. Ik denk overiges dat wij qua drukte een tikje drukker zijn dan AP oveigens.

    En nog wat anders, het feit dat Frik hostingprovider is maakt hem geen expert op het gebied van optimalisatie van wordpress installaties. Dat heb ik in mijn ervaringen bij diverse (soms zeer professionele) providers wel gezien. Veel verder dan vertellen dat er onacceptabele belasting is komen ze niet.

    Mijn huidige provider was dan bereid om tot in detail die foutmeldingen in de Apache error log door te geven maar meestal zeggen ze gewoon dat je een duurdere server moet nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dan is een blog bij Wordpress.com zelf misschien wel handiger. Onder eigen domein kan daar ook, voor iets van 12 dollar per jaar, weet ik van/voor weer iemand anders.

    Werkt ook niet supersnel, maar acceptabel, en de technische zaken hoef je dan niet zelf achteraan te lopen.

    Weet niet wat het doet bij echt veel bezoekers.

    >geen expert op het gebied van optimalisatie van wordpress installaties.

    Echt diepgaande kennis opdoen waar je iets mee kunt qua optimalisatie, dat kost veel tijd voor lezen en uitproberen, ik weet het. Het is dat ik het leuk vind, op z'n tijd, maar anders ...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Amsterdam Post is een groot concurrent van Joop.nl en KRapuul.nl geworden. De grootste anti PVV site sinds jaren!

    Binnenkort wekelijkse columns van Breedveld en Hassnae op die site.

    Wedden?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jammer dat Barracuda zijn soms amusante analyses doorspekt met onjuist- en slordigheden, zodat zijn betogen kant nog wal raken. Iets met klokken en klepels.

    BeantwoordenVerwijderen