dinsdag 29 mei 2012

Eurocraten

Amsterdam Post ging vrijdag even op blauw, suggererend dat zij was gekaapt door een 'kliek eurocraten'. Nederland had immers ingestemd met het permanente Europese Noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), en daarmee was een 'stille en sluipende staatsgreep' een feit. 'U krijgt alleen de jubelverhalen te horen en niet de waarheid tot in detail dankzij de altijd naar de pijpen van de eurofielen dansende staatsmedia,' foeterde Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten.

Al eerder had zijn blog (hoewel niet op eigen gezag, want via een ingezonden stuk) gewaarschuwd dat dat het ESM plus amendementen meer inhoudt dan wij domgehouden euroburgers vermoeden. Men zou bijvoorbeeld op basis van Amendement artikel 136 VWEU op heel andere terreinen besluiten kunnen nemen, zonder dat daar nog langer instemming van de nationale parlementen voor nodig is. 'Legers inhuren om protesten in Griekenland neer te slaan? Opposanten monddood maken? Democratisch gekozen leiders vervangen door mannetjes van Goldman Sachs?'

Complottiger kan haast weer niet. Nog even en de gekkies beginnen over Europese FEMA kampen. Je zou toch zeggen dat de toelichting voor zich spreekt in het kader van waar dat stabiliteitspact voor staat: Eurolanden deelden een gezamenlijke munt, maar geen Europese economische politiek en daarin moet dat ESM dus gaan voorzien om 'wanordelijke bankroet' van zwakkere eurolanden tegen te gaan.

Dat het ESM als ongewenste vorm van soevereiniteitsoverdracht een onzalig idee is, zou zomaar eens kunnen, met die aantekening dat ESM een intergouvernementeel verdrag en is daarom de verantwoordelijkheid van de eurolanden, niet van de Europese Unie. Volgens sommigen is dat nou juist een weeffout in het geheel. De controle van het direct gekozen Europees Parlement op het ESM is niet mogelijk.

Het pact is in elk geval geen verkapte Patriot Act, zoals uit de formulering van het amendement blijkt: 'The Member States whose currency is the euro may establish a stability mechanism to be activated if indispensable to safeguard the stability of the euro area as a whole. The granting of any required financial assistance under the mechanism will be made subject to strict conditionality.’.

12 opmerkingen:

 1. Barra, ik zou dat ESM verdrag toch nog maar eens goed bestuderen als ik jou was

  Hier de zestig pagina's tellende tekst van het ESM-verdrag zoals getekend 2 februari 2012 en zoals deze ter goedkeuring voorgelegd is aan de Tweede Kamer zodat u zelf uw eigen toekomstperspectief kunt invullen.

  http://www.european-council.europa.eu/media/582895/10-tesm2.nl12.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat niet om het ESM verdrag, maar om de interpretatie van een amendement.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Youtube-filmpje ESM: A Treaty of Debt. Ik heb de passage over het direct opeisbare kapitaal maar even opgezocht.

  "Wanneer een potentieel tekort aan ESM-middelen wordt vast-gesteld, verricht de directeur deze opvraging(en) van kapitaal zo spoedig mogelijk (...) De ESM-leden verbinden er zich hierbij onherroepelijk en onvoorwaardelijk toe op verzoek elke door de directeur overeenkomstig dit lid verrichte opvraging van kapitaal te betalen binnen een termijn van zeven dagen na ontvangst."

  Tja, dat is nogal wel niet wat.

  Ik ben niet echt een fan van GeenStijl, maar ze zijn wel de enigen die gewoon even lekker een rondje Pechtold- Samsom- Roemer maken om te vragen waarom er in GODSNAAM een besluit wordt genomen over het garant staan (en dus mogelijk moeten dokken) van €40 miljard door een demissionair kabinet.

  En misschien ben ik bevooroordeeld (want ik zie dat ESM nou niet bepaald zitten) maar ik vond Pechtold en Samsom wel tenenkrommend slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is weer driedubbel lachen met de Klokkenluideronline gekken:

  'Het is op dit moment van ondergeschikt belang in hoeverre Alex te vertrouwen is, feit blijft dat Alex de massa verder in het konijnenhol laat kijken dan de main stream mediashit. Je zal altijd je eigen onderzoek moeten doen. Mocht zijn doel zijn om je uiteindelijk op het duistere pad te doen belanden, door het creeren van geloofwaardigheid middels het exposen van duistere shit, dan denk ik dat deze aanpak weinig kans van slagen heeft.'

  Vooral dat 'eigen onderzoek' is een mooie. Bedoeld wordt: websites lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En lachen:

  Wat mij opvalt is het volgende:
  - Politici hebben ineens geen trek in een EK voetbal maar het bezoeken van het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) was geen enkel probleem.
  - De ‘veiligheids’maatregelen in London voor het Zion-feestje vanaf 27 juli zijn buiten alle proporties.

  Dit zijn de feiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ESM, de nieuwe Europese dictator

  http://www.youtube.com/watch?v=1GaH2MqXfxM

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Arminius:

  Goed dat je nog even de Duits gesproken versie achter die Engelse versie van mij hebt gepost. Vast veel duidelijk nu :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die van mij is NL ondertiteld he. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jawohl mein kleine bootsjunge, sie sind richtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach ja, daar gaan we weer.ESM is een staatsgreep, ondemocratisch et cetera.Uiteraard.Je wordt er als weldenkend mens zo langzamerhand doodmoe van.Ga nou eens zelf nadenken Wat zegt je logica?Tjonge, moeilijk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou, glow-man, schijn maar eens wat licht in de materie dan... wat zegt jouw logica over het ESM?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Tim Dog

  Het is natuurlijk bagger maar wel "democratisch"tot stand gekomen.De rechter is het met mij eens:

  http://www.nu.nl/politiek/2824492/wilders-verliest-kort-geding-esm.html

  BeantwoordenVerwijderen