donderdag 10 mei 2012

Misbruik

Jeugdzorg Nederland, de R.K. Kerk van de 21e eeuw, kopt het blog dat zo graag leugens in de media wil blootleggen. Kinderen in pleeggezinnen en tehuizen worden drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan jongeren die thuis wonen. Uit huis geplaatste jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn zelfs tien keer vaker slachtoffer. Tussen 2008 en 2010 kwam misbruik in de jeugdzorg ‘schokkend vaak’ voor, stellen wetenschappers van de Universiteit Leiden in een nog niet openbaar gemaakt onderzoeksrapport in opdracht van de commissie-Samson.

Leugens.nl meldt nog even dat er flink wat weerstand bestond bij directies en managers tegen het onderzoek. Een illustratie hiervan is Jeugdzorg Nederland, de koepelorganisatie van de jeugdzorg, die de toegang tot het werkveld lange tijd wist te blokkeren.

Allemaal koren op de molen van sites als Argusoog, die Jeugdzorg het liefst afschilderen als een satanische kerk. Zelfverklaard pedojager Ben van de B. had dus toch gelijk.

Niet dus. Toegegeven: er zijn schrijnende verhalen, vooral van ouders die menen die menen dat hun kind ten onrechte is meegenomen. En ja, er zijn gevallen van seksueel misbruik. Maar slechts een enkel medium weet de juiste nuance te melden. De daders zijn namelijk lang niet altijd de verzorgers of leidinggevenden in de instelling, zoals vaak wordt gedacht. Leeftijdsgenoten in de groep worden relatief vaak als pleger genoemd. Met name meisjes lijden onder de gemengde groepen in de jeugdzorg.

Zelfs de afdeling voorlichting van de Universiteit van Leiden verzuimde dit toch niet onbelangrijke onderscheid te maken, waardoor de associaties met de R.K. Kerk je om de oren vliegen.

8 opmerkingen:

 1. Zullen we eerst even het rapport van de commissie-Samson afwachten voor we oordelen Barra?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "De daders zijn namelijk lang niet altijd de verzorgers of leidinggevenden in de instelling, zoals vaak wordt gedacht. Leeftijdsgenoten in de groep worden relatief vaak als pleger genoemd. Met name meisjes lijden onder de gemengde groepen in de jeugdzorg."

  Tja, en dan is de hamvraag een beetje... wat is 'relatief vaak' in dit geval? Wordt 20% van het misbruik door leeftijdsgenoten (en 80% door begeleiders) gepleegd? 30%? 60%?
  (artikeltje bndestem werkt niet, dus serieuze vraag).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van de jongeren in de jeugdzorg zegt bijna twee op de tien kinderen tegen hun zin seksueel contact te hebben ervaren.

  Onvoorstelbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Shit, daar gaat mijn theorie dat Barra Peter Olsthoorn is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ok Ziva weer tijd voor wat muziek? dit is echt machtig goed, de intro duurt wel ff 3 minuten, dus geduld.
  En dan dit. Incunabula van Autechre is zowieso een van de beste albums ooit, downloaden dus! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jaja Mind Fever, erg lekker

  precies wat ik nodig had vanmiddag. Ik buig weer diep..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De groepsleiding zet soms de kinderen ertoe aan. Daar ooit van gehoord? Het rapport Samson is uit: http://ooiteennormaalmensontmoet.blogspot.nl/2013/10/vernietigende-haat.html

  BeantwoordenVerwijderen