donderdag 26 juni 2014

Cognitieve dissonantie

Bij WantToKnow verscheen een dezer dagen een artikeltje over 'cognitieve dissonantie'. Zo eens in de zoveel tijd moeten plotters namelijk aan hun achterban uitleggen waarom hun prachtige theorieën maar niet begrepen worden door de massa. Zit zo: 'Onze hersens zijn voortdurend op zoek zijn naar de bevéstiging van dát wat we geloven dat ‘waar’ is..! En daardoor maken deze hersenen het zó, dat we informatie die hiermee tegenstrijdig is, met een ‘gerust geweten’ kunnen verzachten of zelfs helemaal naast ons kunnen neerleggen… '

Waarmee samensteller Guido Jonkers onbedoeld zijn eigen cognitieve dissonantie beschrijft. Immers, plotters zoeken voortdurend naar bevestiging van hun eigen 'waarheid'. Of om Jonkers zelf te citeren: de 'illusie-die-verkocht-wordt-als-de-waarheid..!'

Neem nou een ander artikel dat Guido weer eens van een of andere vage site plukte. 'Nu bevestigd: ‘Smart-meters zijn spionage-apparaten’..!  De spreekbuis voor de industrie rondom ‘Smart Meters’ in de VS, toepasselijk ‘SmartGridNews’ genoemd, zou het eindelijk hebben toegegeven: 'Die (meters) zijn er om te surveilleren, of in goed Nederlands: ‘ons in de gaten te houden’..! Natuurlijk hebben ze het ook niet zo direct gezegd, maar ze vieren het feit dat er nu mogelijkheden zijn om te kijken wélke apparaten mensen in hun huishouden gebruiken, wanneer en hoe lang, waarmee ze ‘beter in staat zijn de prachtige wereld van de toekomst te creëren’…! 

De cognitieve dissonantie begint al met het feit dat SmartGridNews helemaal geen spreekbuis is, maar gewoon een nieuwssite gespecialiseerd in berichtgeving over grids, oftewel slimme energienetwerken. Het oorspronkelijk artikel, dat Jonkers natuurlijk voor zijn lezers verborgen houdt, legt uit dat uit de verzamelde data straks niet alleen is af te leiden wanneer elektriciteit wordt gebruikt. 'Soon, the idea of using smart meters to simply tell us how much electricity is being used at any given time will seem similarly archaic. One of the next areas of value comes from taking smart meter data and ‘disaggregating’ it to tell us exactly how customers are using electricity'.

Het hele stuk gaat verder niet over surveilleren, maar geen nood, dan verwijs je gewoon naar een heel ander onderzoekje van twee Duitse hackers die stellen dat je aan de hand van de helderheid van het scherm kunt vaststellen naar welke films worden gekeken.

Maar wie het onderstaande filmpje (uit 2011) had bekeken, kan zelf concluderen dat dat toch wel verdraaid ingewikkeld wordt allemaal. Voorwaarde is namelijk dat alleen de tv aanstaat en geen andere apparaten worden gebruikt. O ja, en dan is er nog het probleem dat de meetintervallen van de meeste stroommeters te groot zijn (namelijk vijftien minuten) om de fluctuaties in de helderheid van het scherm te meten. Als je dat al kunt met steeds zuiniger wordende schermen, waarin tegenwoordig ook nog Ambilight is verwerkt, weer een stroombron die voor ruis zorgt.

En dan moet je natuurlijk nog een databank aanleggen met profielen van miljoenen films en series. En wat moet de energiemaatschappij daar dan mee? Adviseren om meer porno te kijken soms vanwege het nachttarief?

Overigens heeft Guido de installatie van een spionnenmeter in zijn huis geweigerd. Die wil namelijk onbespied plottervideo's kunnen kijken. Met de gordijnen dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten