maandag 30 juni 2014

Lijken (1)De berichtgeving rond de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile neemt bizarre vormen aan. 'BBC-presentator Jimmy Savile had seks met lijken', kopte Metro. De nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Waren de lijken soms tot leven gekomen en hadden ze alsnog aangifte gedaan, of had iemand Jimmy tijdens de daad betrapt?

Geen van beide. Het blijkt een nogal boude veronderstelling in een rapport van de NHS (de Britse gezondheidsraad), gebaseerd op wat evengoed als morbide humor kan worden uitgelegd: Savile verzamelde als vrijwilliger bij de Leeds Mortuary naar eigen zeggen 'glazen ogen' van overledenen (hoeveel mensen hebben een glazen oog, een op 500.0000?), en ook zou hij hebben opgeschept over de liefde die hij met lijken zou hebben bedreven. Als vrijwilliger had hij toegang tot moratoria, suggereert de NHS, maar bewijs voor misbruik is er niet.

Niettemin regende het afgelopen dagen van de psychoanalyses, die vooral inzoomden op de bijzondere relatie met zijn moeder. 'Most probably the dissociated position from which he abused – a coldheartlessness – resulted from a lack of responsiveness from his mother in the early years.'

Dat Savile zijn handen niet kon thuishouden is genoegzaam bekend. Gedurende zijn hele volwassen leven circuleerden er al geruchten over aanranding, maar elke keer wist de eeuwige vrijgezel vervolging te ontlopen. Maar nu de man eenmaal dood en begraven is, lijkt Savile uit te groeien tot een monster groter dan Jack the Ripper. De vraag is of dat beeld klopt.

Een groot deel van de 500 (!) aanrandingen is domweg niet te bewijzen. Een deel van de aangiftes evengoed een ander doel hebben gehad: de vele miljoenen die Savile achterliet. Daarnaast vonden veel incidenten plaats in de jaren van 'seksuele bevrijding' van de jaren zestig en zeventig, waardoor Savile er mee weg kon komen.

Het filmpje van de tiener (boven) die in Top of the Pops door Saville met de hand werd 'aangeraakt' is een goed voorbeeld. Tegenwoordig zou dit gedrag niet meer geaccepteerd worden, maar destijds zag niemand er iets kwaads in. Ook de tiener zelf niet, die het getuige haar gezichtsuitdrukking het eerder grappig en ondeugend vond. Maar veertig jaar later krijgt het hele verhaal een andere lading en suggereert de vrouw dat zij werd misbruikt. Aanranding op televisie en de BBC zond het nog uit ook.

2 opmerkingen:

 1. Tja, het ziet er wel fout uit wat hij doet, en als hij inderdaad tussen haar benen zat te wroeten, dan is dat ook in die tijd een vorm van ongewenste intimiteit die zeker niet bij een presentator thuis hoort.
  Dat zij gaat giechelen en zich geen houding weet te geven doet daar niets aan af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik twijfel al geruime tijd. De gigantische proporties die de beschuldigingen hebben aangenomen zijn verontrustend. Stel nu werkelijk dat er 500 tot 1000 verkrachtingen van jonge meisjes hebben plaatsgevonden, waren er misschien ook jongens bij? Stel dat er echt 2000 kinderen onder de 16 jaar, kinderen uit het publiek, kinderen die op TV als fans van groepjes staan, Stel nu dat Jimmy Savile elke week tijdens en na de uitzending er vijf of tien zou verkrachten, dan moet dat toch opgevallen zijn!!! (drie uitroeptekens dus ik meen het)

  Hebben dan al die artiesten en groepen die opgetreden hebben dan niets gemerkt, al die camera-lieden, mensen van de make-up en de belichting, de geluidsmensen moeten toch wel iets gehoord hebben van giechelende meisjes en scheurende maagdenvliezen. Ze hebben bij de BBC de beste kwaliteit apparatuur. Dat moet toch te horen zijn geweest.

  In de jaren zeventig was Jimmy Savile rond de dertig a veertig, de meisjes in het publiek waren 16 à 17 en elke man vind dat leuk om door meisjes geadoreerd te worden, maar er zal toch wel een vader zijn die de zwangerschap van zijn dochter NIET leuk vond? Een van de vier tot vijfduizend vaders! Okey, een op de tienduizend dan?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.