donderdag 19 juni 2014

Men vraagt, wij draaienNa het interview met Angelique - die ooit het roemruchte Rolodex onderzoek in gang zou hebben gezet - was het bij Noem Mij Maar Myra de beurt aan de Rolodex Man, alias Richard Carl Samson. Die had zich weer eens spontaan gemeld na deze uitzending, zoals hij zich in het verleden ook altijd - zogenaamd als ex-AIVD'er - had opgedrongen aan de media. Het interview was al achter de rug toen Myra onder meer bij Boublog nog eens werd gewaarschuwd voor deze poseur, want blijkbaar had ze zijn naam weer eens niet gegoogeld.

Rechtbankverslaggever Nanko Kiel (Ommelander Courant) heeft onze Samson, tegenwoordig werkzaam als Independent Publishing Professional, al eens keihard ontmaskerd als een vette hoax. Samson beweerde ooit doodleuk dat hij met de Mossad naar de black box heeft gezocht op de plek van de Bijlmerramp, hij iets hoogs was bij de Nationale Recherche of in dienst was bij de AIVD.

Hij ligt regelmatig in coma, vooral op momenten dat het even moeilijk wordt, en heeft een autistisch kind in het ootje genomen, waarbij hij zich voor professor aan de Universiteit van Amsterdam uitgaf. Ook heeft hij een tweetal stichtingen opgericht met mensen die helemaal van niks weten.

Zelfs Micha Kat, die normaal gesproken alles slikt, kwam nog met een waarschuwing voor Samson. Die zou de ‘huisaccountant’ zijn geweest bij een pedo-bordeel aan de Insulindeweg in Amsterdam dat zo’n grote rol speelde in de Rolodex-zaak. 'Maar steeds als hij werd geïnterviewd kwam er geen zinnig woord uit dan wel louter mist en nevel.'

Mist en nevel is een goede benaming voor het uiterst vermoeiende interview dat zich maar voortsleepte zonder dat het ook maar ergens interessant werd. Er vielen wat namen van mannen die de Rolodex Man ongetwijfeld gekend heeft, en vervolgens wist hij daar - moeizaam formulerend - nog wat vage veronderstellingen aan toe te voegen. Dat allemaal volgens de formule: men vraagt, wij draaien. Myra schoof hem een naam toe - Claus of Robert M. - en de Rolodex kwam met het volgende mistige verhaal.

Hij had de chauffeur van Demmink Mostert gesproken die 'was verongelukt in zijn dienstauto'. Fout. Mostert is gewoon thuis aan een hartaanval overleden. Samson zou onderzoek hebben gedaan voor de AIVD, maar het Rolodex onderzoek werd buiten de inlichtendienst gehouden en liep vast.

De mooiste was deze: De Rolodex Man had een mondelinge 'kluisverklaring' afgelegd die toch op papier was komen te staan en in 2007 werd 'gevonden' door De Telegraaf. Nope, het verhaal dat in 2007 de media bereikte was gebaseerd op interviews met oud-rechercheurs, dezelfde die ook in Utrecht hebben gesproken.

Samson klinkt als een man die hunkert naar herkenning, en als hij al serieuze kennis heeft van het circuit waarin hij mogelijk zelf verkeerde, is dat helaas niet te onderscheiden van de onzin die hij eraan toevoegt. Wat voor Myra een reden had moeten zijn om die man überhaupt geen podium te geven.

4 opmerkingen:

 1. wat een fantast is dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, Myra wil het weer zo graag geloven allemaal, dat haar kritische denkvermogen als sneeuw voor de zon verdwijnt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ligt het alleen aan mij of vinden meer mensen dat die man redelijk zwak-begaafd over komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Myra meld dat er een nieuwe aangifte tegen Demmink komt of in de maak is...wat is dat toch met die rare Vaatstra- en Demmink-complottertjes?? Als ze het niet kunnen winnen verzinnen ze wel een nieuwe aangifte...of pleuren andere vaak totaal gestoorde reacties op sites als KLOL en RIK. Hoop dat de geestelijke gezondheidszorg niet al te hard wordt getroffen met bezuinigingen om deze mensen nog op te vangen...

  BeantwoordenVerwijderen