donderdag 12 juni 2014

Zwarte Piet

De zomer is nog maar net aangevangen, of (volstrekt logisch eigenlijk) de mallotige discussies over Zwarte Piet barsten alweer los. Vorig jaar stonden de meningen fel tegenover elkaar. De een vond dat Zwart Piet niets met racisme te maken heeft. De ander dat Zwarte Piet een stereotypering is van donkere mensen in een knechtenrol.

Intochtcomités en scholen worstelen nu met een oplossing, beweert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), dat onderzoek liet doen naar een toekomstbestendig Sinterklaasfeest. Diepe zucht.

Dat die hele discussie niks meer met het kinderfeest van doen heeft, weet zo langzamerhand iedereen. Over de kinderhoofden heen wordt een volslagen idiote discussie gevoerd over een fenomeen dat al eeuwen niet meer de symboliek heeft van discriminatie. Als het dat al had.

Op dit moment loopt er nog een bodemprocedure tegen de gemeente Amsterdam, die Zwarte Piet in de Amsterdamse intocht wil verbieden. Intochtcomités en scholen worstelen er nu al mee, beweert het VIE. 'Zij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest dit najaar.' Druk bezig? Met wat? Volgens Barracuda zijn scholen vooral bezig met de voorbereidingen van de zomervakanties.

Maar wat heeft het onderzoek nu eigenlijk opgeleverd? Helemaal niks, ook dat nog. Er blijkt geen makkelijke oplossing te zijn. Er is wel een groeiende roep om dialoog, maar beide partijen willen nog vooral de andere kant overtuigen.

Elke mogelijke oplossing roept mogelijk weer debat op. Ook geloven maar weinigen dat een geforceerde oplossing, opgelegd van bovenaf, resultaat zal hebben. 'Kleinschalige experimenten van onderop bieden dan meer perspectief'. stelt het VIE. Vrijwel alle geïnterviewden verwachten dat er in Amsterdam als eerste geëxperimenteerd zal worden met aanpassingen van Zwarte Piet of andere contrastfiguren naast Sinterklaas.'

Barracuda is voor. Misschien komen de tegenstanders dan eindelijk tot inzicht dat ze hun tijd hebben zitten voldoen.

2 opmerkingen:

  1. De idioterie zit hem ook een klein beetje in het feit dat het een traditie is waar men aan wil sleutelen. Dat gaat per definitie niet! Een ander punt is dat men consequent blijft volharden (tot vastbijtens toe) om de onschuldige zaken opzettelijk verkeer uit wil leggen.

    Er zijn geen slaven met gouden oorringen! De gouden oorringen waren er alleen voor de zeevaarders die als zij overboord slagen, en verdronken èn dan aanspoelden op een vreemde kust, dat zij dan met dat geld waar die gouden ringen voor stonden, toch een behoorlijke begrafenis konden krijgen. Slaven werd geen goud geschonken. De gouden ring was nu juist een bewijs dat Zwarte Piet nooit een slaaf is geweest. Maar men wil het opzettelijk verkeerd doen voorkomen. Er zijn nog veel meer voorbeelden van opzettelijke geschiedvervalsing. Maar het is nu bijna zomer en Zwarte Pier moet nog een half jaar wachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan is er de stereotypering van blanke als slavenhandelaar, of van oude gezagsdrager in een jurk als kinderlokker. Of een religieuze baard als zoete verleider, die braaf (zoet) beloont in plaats van 'brave' (dapper).
    Klotefeest zeg maar, altijd al geweest ook. Maar het schijnt ook weer iets sociaals te zijn, om te roepen dat het zo'n geweldig feest voor de kinderen is.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.