vrijdag 10 april 2015

Kuifje in Moskou

Ai, werd Joost Niemöller zomaar genoemd door de Volkskrant in een behoorlijk fel stuk van Egbert Fortuin, over hoe de Russische propaganda steeds meer inspeelt op het gevoel van miskenning. En Rusland een felle antiwesterse propagandaoorlog voert, waarbij de Russische staat via massamedia 'eenzijdige, misleidende en foutieve informatie verstrekt, die alleen het eigen politieke doel dient. Dat doel is het Russische beleid rechtvaardigen en de Russischtalige bevolking achter dat beleid scharen.'

Hoewel hij maar in een bijzin wordt werd genoemd - namelijk dat hij zich door de Russische staatstelevisie liet interviewen over MH17 - besloot Joost onmiddellijk tot een weerwoord, maar dat werd natuurlijk weer eens geweigerd. Tot ergernis van zijn achterban: 'Dit soort gedragingen van de Volkskrant doet me weer denken aan mijn schimpnaam voor dit rattencircuit,de zusterkrant De Völkischer Beobachter. Schreeuwender en vetter, rauwer, maar net zo eenzijidig in dienst van de ideologische chefs. Op schoffies zoals het GGD ga ik niet in,iets met kool en sop en een fabriek die in Ymuiden staat.'

Maar Barracuda begrijpt de weigering wel. Joost is teveel zichzelf aan het verdedigen, dat hij niet betaald wordt door Moskou en - sceptisch - 'hoor en wederhoor in het Westen gelukkig allemaal veel beter is geregeld dan in dat verschrikkelijke Rusland.' Waarschijnlijk wel, ja.

Maar de dodelijkste opmerking in dat weerwoord is misschien wel dat Joost naar eigen zeggen geen 'Rusland kenner' is. Kijk, dan is die Egbert Fortuin toch wel even andere koek: die spreekt als universitair hoofddocent Russische taalkunde aan de Universiteit Leiden tenminste vloeiend Russisch. Leest Russische kranten, kijkt naar de Russische televisie, en heeft plenty contacten in Rusland, bijvoorbeeld voor de vestiging van een heus Russische instituut. Zo iemand is veel beter in staat om te beoordelen of het Russische journaille is bijgedraaid wat betreft hun verslaggeving.

Joost daarentegen googelt zijn Russische kennis bij elkaar via Engelstalige JoeToebs of Russia Today, zich niet voldoende realiserend dat dit evenzeer propaganda is. Kuifje in Moskou, al heeft Joost daar wellicht nog nooit voet aan de grond gezet. Het probleem is dat de autoruit van Joost inmiddels aardig vertroebeld is geraakt door de overtuiging van de anti-Russische westerse informatieoorlog en daarom denkt - complotters eigen - dat alle bewijs voor een Buk installatie op internet is gefotoshopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten