zondag 14 juni 2015

Rebels

Het gaat niet goed met ThePostOnline, het rebelse platform van hoofdredacteur Bert Brussen en adjunct Bas Paternotte. Die vanaf juli als enige overblijven - als rompredactie - naast uitgever Jan-Jaap Heij. Van alle redacteuren (freelancers) wordt afscheid genomen. 'We hebben onze bedrijfsvoering tegen het licht gehouden en ons afgevraagd hoe we ook in de toekomst gezond blijven. Dit was onze conclusie.' Oftewel TPO is - om hun eigen woorden aan te halen - 'voorbij het eigen gelijk'.

'Van aardig wat budget moet ik terug naar 'zoals-het-ooit-was-op-de-zolderkamer'-budget.', aldus Brussen, die rekent op gratis bijdragen van columnisten.

Heij zelf blijft zitten waar hij zit. Zoals hij ook deed toen de gratis serieuze treinkrant De Pers ter ziele ging en werd doorgestart met een app die uiteindelijk opging in ThePostOnline. Dat eigenlijk alweer een voortzetting was van Jaap.nl, het rebelse antwoord op Joop.nl.

In de tussentijd zijn er door de Vereniging Veronica (vooral steenrijk geworden door het omroepblad) tonnen in het medium gestopt in een nu al jaren durende survivaltocht. V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica, heeft er nu genoeg van en reduceert de bijdrage aan het blog. Brussen en Paternotte mogen op zoek gaan naar nieuwe financiers en adverteerders.

De meerwaarde van TPO? Barracuda heeft het na al die jaren nog altijd niet kunnen ontdekken. De verslagen van Pinkpop duiken ook bij andere media op, veel 'nieuws' is gewoon afkomstig van het ANP, en dus ook elders beschikbaar, blijven over enkele 'rebelse commentaren'.

Maar dan nog sneert Brussen richting de oude bomen: 'Misschien dat het daarom zo slecht gaat met de oplages van de kranten in Het Reservaat: de hoofdredacteuren zijn te lief en te aardig, er is te weinig lef uit angst te kwetsen en men heeft elkaar al lang geleden, uit louter goede bedoelingen, verstikt onder een deken van politieke correctheid.'

Yep, maar je eigen rebelse alternatief blijkt al helemaal niet te werken. 

9 opmerkingen:

 1. Tja, als mede oprichter van de Jaap vind ik dit allemaal nogal voorspelbaar. Aanvankelijk bouwde ik de site en ontwikkelde er zelfs een CMS voor, maar trok kort na de oplevering van de site de stekker eruit omdat er niet met hem te werken valt. Hij kan niet schrijven zoals uit zijn laatste stukje weer blijkt en mist niet alleen de leidinggevende kwaliteiten en de scherpe pen, maar ook de visie om een serieuze hoofdredacteur te kunnen zijn. Al heel veel jaren brengt hij dezelfde haatverhalen en hij verwart redeloos gescheld met talent.

  Dit vond ik een genante uit zijn stukje:

  Overigens ben ik inderdaad een klootzak als hoofdredacteur. Daar ben ik trots op. Een hoofdredacteur die geen klootzak is, is net zo erg als een journalist met veel vrienden: volstrekt onbetrouwbaar en ongeschikt voor het vak.

  Het probleem met Bert is alleen, dat er weinig anders onder zit dat zijn klootzakkerigheid legitimeert. Er zijn geen diepere lagen van inzicht te vinden. Veel mensen hebben dat niet zo van hem door, omdat hij zijn visieloosheid probeert te rechtvaardigen met kreten als "voorbij het eigen gelijk", terwijl hij in wezen nog niet bij het punt van zijn eigen gelijk arriveerde, omdat hij daar te oppervlakkig voor is. Vandaar dat hij het dan ook niet redde als columnist bij de Volkskrant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had niet anders verwacht dan dat dit het scenario zou zijn: Veronica heeft wat geld opgebrand en is er inmiddels ook achter dat je met iemand als Bert de oorlog niet gaat winnen. Hij kan wel wat leuke paarse broekverhaaltjes over oude en nieuwe media ophangen, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij in staat is om een werkend alternatief neer te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Engelse taal heeft een mooi woord voor losers als Bert: vapid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar goed... de valse lucht is uit de site, en nu blijft het duo Peppi en Kokki over, kwa redactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Jeroen zoiets. De heren hebben een grote bek, hun schrijfsels zijn op het randje en discutabel. Misschien dat ze terecht kunnen bij de PVV, Martin Bosman jankt bij de trouw. Ze verdienen elkaar echt. Idioten die stom zijn om voor de duivel te dansen, racistisch als de neten en geen kloten hebbend. En dan nog zeggen dat het de schuld is van linksch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. http://www.hpdetijd.nl/2015-06-14/interview-drs-p-1919-2015-verzorgd-taalgebruik-vindt-men-elitair-onvergeeflijk/. Brussen en die andere randdebiel kunnen een voorbeeld nemen aan Polzer. Maar verdomd dat was ook een buitenlander.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geheel OT: als je zin hebt kun je je eens verdiepen in het tragische verhaal achter deze site http://www.sin-nl.org/. Ik zal er nu niet verder op ingaan, maar tragisch is het, feitelijk maar ook het afglijden naar wat een complete hetze tegen een slechts zijdelings betrokken arts lijkt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tam en ingedut, meegaan met de stroom, nooit maar dan ook werkelijk nooit iets om je druk over te maken. Op TPO kwam ik niet veel meer, vroeger wel, voordat de kruiwagen vol met geld was aangekomen. TPO is nooit voorbij het eigen gelijk gekomen, TPO is nooit het eigen gelul voorbij gekomen. Als nieuwssite deugde het ook niet, er was geen balans. TPO is nog niet onder de groene zoden, misschien komt er nog eens iemand aanwaaien met geld en creativiteit. Maar dan moeten wel die pretentieuze kwallen weg, ik denk dat men er bij Veronica net zo over dacht.

  BeantwoordenVerwijderen